Šport
82273 ogledov

"Nole, prijatelj moj, ti si bedak!"

Novak Đoković Melbourne sodišče Epa
Dolgoletna prijateljica Novaka Đokovića je v skrbeh za karierno prihodnost prvega igralca sveta.

Nekdanja vrhunska teniška igralka Flavia Pennetta obžaluje, da se je njen dober prijatelj Novak Đoković prostovoljno izpostavil kalvariji, kakršna ga je doletela v Avstraliji, kjer so mu po odločitvi sodišča preklicali vizo in ga izgnali iz države. 

Nekdanja zmagovalka OP ZDA (2015), ki je v New Yorku slavila istega leta kot Srb, je podprla Đokovićevo pravico do necepljenja, ob tem pa poudarila, da bi se vsemu trpljenju zlahka izognil, če bi preprosto ostal doma s svojo družino.

Flavia Pennetta | Avtor: Epa Epa
"Novak je moj prijatelj. Poznava se že zelo dolgo in imava dober odnos. Dobro se razumem tudi z njegovima agentoma, ki sta super človeka," je za Corriere.it povedala Pennetta, soproga italijanskega tenisača Fabia Fogninija, ki prav tako velja za enega Đokovićevih tesnejših prijateljev na ATP Touru.

"Težko mi je razumeti, kaj se je zgodilo. Nole je bil vedno drugačen pri svojih izbirah, od hrane pa do prijateljev. Njegove odločitve so zelo osebne, ob strani pa mu vedno stoji žena Jelena. Težko mi je govoriti o tem, kar se je zgodilo v Avstraliji. Zelo mi je žal, saj ne dvomim, da je Đoković dober človek in prav gotovo ni nevaren družbi," pravi 39-letnica, ki meni, da ima teniški as pravico do odločanja o svojem telesu.

"To je njegova izbira. Seveda bi bilo bolje zanj, če bi ostal doma in se ne bi spuščal v boj z Avstralijo, kjer ne delijo njegovega prepričanja, kjer so bili ljudje tako dolgo zaprti, kjer so državljani podvrženi kaznim in omejevalnim ukrepom. Lahko bi počakal eno leto in nič od tega se ne bi zgodilo."

Toda Đokovića je premamila ideja o rekordu, saj bi v Melbournu moral napasti že svojo 21. lovoriko za grand slam, s katero bi na večni lestvici prehitel Rogerja Federerja (20) in Rafaela Nadala (20). "Nole ima zelo veliko željo po tem rekordu. To so prvaki. Veliki šampioni nimajo meja in jih tudi ne prepoznajo. To je njihova prednost. Zmagovanje je zanje kot droga, ki se ji ne morejo upreti. Ali ste videli, kaj je storil takoj, ko so mu vrnili vizo? Zapustil je hotel za begunce in odšel trenirat. To lahko naredi samo povsem osredotočen človek."

đoković | Avtor: Epa Epa
"Imam veliko necepljenih prijateljev, ki jim ni ime Novak Đoković. Podpiram svobodno izbiro. Odločitve, ki jih sprejemam zase in za mojo družino, so osebna stvar. Če bi bil zdaj Nole ob meni, bi mu dejala: 'Prijatelj moj, ti si bedak, lahko bi ostal doma z ženo in otroki'."

"Vse skupaj je šlo predaleč. Obravnavajo ga kot zločinca. Ne bo se smel spraviti v takšen položaj, a po bitki je lahko vsak general. Veste, kaj bi jaz storila na njegovem mestu? Ko bi mi vrnili vizo, bi oddelala trening na osrednjem igrišču, se fotografirala z ekipo in sklicala novinarsko konferenco, kjer bi Avstralcem povedala, da sem prišla igrat tenis in da nikomur nimam namena škodovati. 'Žal mi je, da so bila moja dejanja napačno razumljena, se vidimo prihodnje leto,' bi dejala."

Kar zadeva nadaljevanje Đokovićeve kariere, je Pennetta skeptična. "Pojmam nimam. To bo pekel za necepljene. Mislim, da je Nole ob vsem tem zelo trpel. Čeprav je močan, je obenem tudi občutljiv. Vseeno dvomim, da si bo premislil. Ostal bo zvest sebi, morda še bolj kot doslej," je sklenila Italijanka.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 14
  • QSprm 09:28 20.januar 2022.

    Popolnoma zdrav clovek ne ogroza nikogar. Bebave floskule o neki imaginarni ogrozenosti cepljenih s strani necepljenih so samo to, bebave floskule. Kdor se je za kancek neke lazne varnosti pripravljen odpovedati svobodi, ni vreden ne varnosti ne svobode.

  • QSprm 09:24 20.januar 2022.

    John McEnroe je precej bolj objektiven. Slepo sledenje rezimu se je se vedno izkazalo za katastrofalno napako. Ne glede na to, kako "legalno" ali kako drugace uzakonjeno je. Tudi deportacije ljudi v taborisca so bila cist legalna in najbrz celo ...prikaži več v skladu z ustavo, pa zato to ni nic manj sprijeno in izrojeno. Kako so lahko ljudje tako ozkogledni in zasleplnjeni, da tega ne sprevidijo je vprasanje za miljon dolarjev.

  • mijav 08:07 20.januar 2022.

    Seveda ima vsak pravico do odločanja o svojem telesu, ampak samo do te mere, ko s svojim početjem-odločitvami ne ogroža drugih. In to je Srb počel, zato edino pravilna odločitev Avstralije! Velja za vse, velja tudi zanj...

Sorodne novice