Šport
1903 ogledov

Številni padci, na tleh favoriti, Mohorič z glavo grdo udaril ob tla

Mike Teunissen Epa
Prva etapa dirke po Franciji je že postregla z dramo.

Nizozemski kolesar Mike Teunissen je zmagovalec prve etape 106. dirke po Franciji. V etapi s startom in ciljem v Bruslju je imel član Jumbo-Visme po 194,5 kilometra v sprintu več moči od Slovaka Petra Sagana na drugem in Avstralca Caleba Ewana na tretjem mestu. Teunissen je tudi prvi nosilec rumene majice vodilnega, prvič po 30 letih je najprestižnejša majica na ramenih Nizozemca.

Teunissen je v sprintu izkoristil smolo klubskega kolega in prvega sprinterja Jumbo-Visme Dylana Groenewegna, ki je padel v zaključku etape. Med tistimi, ki so se ob Nizozemcu znašli na tleh je bil tudi Matej Mohorič. Slovenec je z glavo treščil ob asfalt in na njem nekaj časa tudi obležal.

Debitant na največji etapni dirki na svetu je na družbenem omrežju Twitter kasneje sporočil, da je z njim vse v redu: "Krstna etapa na Touru je mimo, krstni padec tudi. Na srečo je vse v redu, utrpel sem le lažji pretres možganov in bom jutri lahko nadaljeval z dirko." Nekdanjega svetovnega prvaka v konkurenci mladincev in kasneje tudi mlajših članov duhovitost ni zapustila. "Izgubljen v Bruslju," je pripisal ob fotografiji na kateri po padcu sedi na cestišču.

Že prej je padel tudi eden od favoritov za visoko uvrstitev Jakob Fuglsang (Astana), Danec je utrpel odrgnine na rami ter komolcu in počeno arkado. Kilometer pred ciljem se je na tleh znašel tudi branilec naslova Geraint Thomas (Team Ineos).

Letošnja francoska pentlja se je sicer začela v Bruslju, s čimer so spomnili na 50 let od prve zmage legendarnega "Kanibala" Eddyja Merckxa, ki je bil prisoten tudi ob podeljevanju nagrad najboljšim v etapi.

Prvi trije ubežniki so bili že vnaprej obsojeni na neuspeh, saj je imela glavnina njihovo prednost ves čas pod nadzorom. Na prvem vmesnem sprintu letošnje dirke so se za 20 točk v boju za zeleno majico udarili najhitrejši kolesarji, zmagal je Sagan. Tudi poskus bega Italijana Stephana Rossetta ni bil pretirano nevaren, vsi ključni trenutku pa so se zgodili v zadnjih 20 kilometrih.

Fuglsanga so moštveni kolegi po padcu uspeli pripeljati do glavnine, nato pa se je pripetil še omenjeni padec favorita za etapno zmago Groenewegna. Preostanek vodilne skupine se je udaril za zmago. Zdelo se je, da jo ima Sagan že "v žepu", a mu jo je tik pred ciljno črto odnesel Teunissen.

"Težko verjamem. Mesece in mesece smo garali za Dylana, da zmaga in osvoji rumeno majico. Vse je šlo po zlu, ko je padel. Bil sem spredaj, bil sem svež, poskusil sem. V zadnjih metrih so vsi umirali, tudi Sagan. Ujel sem ga in prehitel na črti. Neverjetno," je bil presrečen Nizozemec.

Ob zadnjem padcu so zaostali nekateri favoriti za najvišja mesta Kolumbijca Egan Bernal in Rigoberto Uran, Španec Mikel Landa, Francoz Romain Bardet, Valižan Thomas in Irec Dan Martin, a ker je do padca prišlo v zadnjih treh kilometrih, so po pravilih dobili čas zmagovalca. Brez zaostanka sta tako končala tudi oba Slovenca. Jan Tratnik je bil 39., Mohorič pa 159.

V nedeljo bo v Bruslju ekipni kronometer, ki je po besedah Teunissena naslednji velik cilj ekipe, katere član je sicer tudi slovenski as Primož Roglič. Ta Tour izpušča, naslednji njegov cilj bo Vuelta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.