Šport
14 ogledov

Stoti finale zmagoviti finale za Rogerja

Roger Federer masters finale ATP London O2 arena Reuters
Švicar Roger Federer je še šestič v karieri zmagovalec sklepnega teniškega mastersa sezone ATP. Četrti nosilec je v svojem jubilejnem 100. finalnem nastopu kariere po slabih dveh urah in 20 minutah igre v londonski areni O2 s 6:3, 6:7 (6) in 6:3 premagal šestega nosilca, Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja. S tem je Švicar osvojil že svojo 70. lovoriko v karieri.

Kar 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam, ki je bil večji del letošnje sezone v senci Srba Novaka Đokovića, se je vrnil na najboljši možen način - z zmago na sklepnem turnirju sezone. Po odprtem prvenstvu ZDA ni izgubil niti enega dvoboja, zmagal je na turnirju v domačem Baslu in nato na mastersu v Parizu, za konec sezone pa je s 17. zaporedno zmago kot prvi v zgodovini še šestič v karieri osvojil zaključni turnir ATP. Prehitel je tudi legendarna teniška zvezdnika Američana Peta Samprasa in Čeha Ivana Lendla, ki imata po pet zmag.

Tridesetletnik je z ubranitvijo lanske zmage obenem postal najstarejši zmagovalec zadnjega dejanja sezone, na ponedeljkovi lestvici ATP pa bo s tretjega mesta izrinil Škota Andyja Murrayja. Čeprav je Federer, ki si je z današnjo zmago prislužil ček za 1,63 milijona dolarjev, prvič po letu 2002 sezono končal brez naslova na grand slamih, pa je dokazal, da so ga nekateri prehitro odpisali.

"Ne bi mogel biti srečnejši ob koncu sezone. Sem povsem izčrpan, Jo je danes izčrpal še moje zadnje atome moči," je po zmagi dejal Federer: "Mislim, da sva odigrala izjemno predstavo in upam, da jo bova lahko prihodnje leto ponovila." Tsonga je z nasmehom dodal: "Seveda mi je težko pri srcu; če ne bi bilo Rogerja, bi letos lahko domov odnesel kakšno lovoriko več. Vendar pa je še vedno tu in še vedno je najboljši."

V današnjem dvoboju pred 18.000 gledalci je hitro prišel do zmage v uvodnem nizu, si v drugem priigral priložnost, da servira za zmago, a se je Tsonga, ki si je želel postati prvi Francoz z zmago na sklepnem turnirju sezone v 41-letni zgodovini tekmovanja, vrnil v igro, potem ko je dobil "podaljšek". A 26-letniku ni uspelo ponoviti junijske wimbledonske četrtfinalne zmage nad Švicarjem, ko je po zaostanku z 0:2 v nizih ugnal Federerja. V odločilnem tretjem nizu je bilo izenačeno do 3:3, nato je Federer mlajšemu tekmecu odvzel servis in v drugem poskusu, ko je vnovič serviral za zmago, ohranil mirne živce.

Teniška sezona se bo sicer končala naslednji teden s finalom Davisovega pokala med Španijo in Argentino.

London, sklepni masters ATP, finale:

Roger Federer (Švi/4) : Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) 6:3, 6:7 (6), 6:3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.