Šport
56 ogledov

Suspenz Astaninega kolesarja

Lars Boom EPA
Kolesar Lars Boom ne bo smel nastopiti na Touru zaradi nepravilne ravni kortizola.

Še pred začetkom Dirke po Franciji je prišlo do prvega zapleta. Lars Boom ne bo smel startati na prvi etapi Toura saj je njegova raven kortizola manjša od običajne. Zaradi podpisanega dogovora MPCC (Movement for Credible Cycling - Gibanje za kredibilno kolesarstvo, op. p) bo tako Nizozemec ostal brez najprestižnejše večetapne dirke na svetu, čeprav takšen test še ne pomeni, da je kolesar kršil protidopinška pravila. Prenizke ravni bi lahko bile posledice tudi pre-treniranosti, utrujenosti ali kakšnega drugega bolezenskega stanja.

Po pisanju francoskega športnega časnika L'Equipe Astana ne bo smela nadomestiti svojega tekmovalca, saj je rezultat bil znan šele po srečanju vodij ekip. Branilec lovorike Vincenzo Nibali bo tako preizkušnjo začel le s sedmimi pomočniki. Kazahstansko moštvo je sicer še pod posebnim drobnogledom Mednarodne kolesarske zveze zaradi dveh kolesarjev, ki sta v minuli sezoni padla na testu za EPO. Ekipa se je le za las izognila odvzemu licence za nastopanje med elito, obljubila pa je strogo upoštevanje protidopinških pravil.

Astana je sicer od Mednarodne kolesarske zveze zahtevala, naj jim dovoli, da namesto Booma v ekipi kolesari Alessandro Vanotti. Druga možnost za Astano je, da preprosto ignorira test, izstopi iz omenjenega prostovoljnega združenja za čisto kolesarstvo ter, kljub tveganjem, Booma ohrani v ekipi, kot da se nič ni zgodilo, saj uradno kolesar ni kršil pravil Mednarodne protidopinške agencije Wada.

V omenjeno združenje je sicer včlanjenih 13 od skupno 22 moštev, udeležencev letošnjega Toura. MPCC je v četrtek tik pred uvodno etapo francoske pentlje opravilo test pri 126 kolesarjih, le pri Boomu so odkrili nižjo raven omenjenega hormona.

Boom je bil v ekipo sicer izbran predvsem za pomoč Nibaliju v četrti etapi, ko se bodo kolesarji spopadli z osovraženimi tlakovci. Nizozemcu je nekaj podobnega uspelo pred letom dni, ko je dobil etapo na kockah in pomagal Nibaliju do velike prednosti pred tekmeci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.