Šport
16 ogledov

Šutejeva v finalu deseta

Šutejeva pred poletno sezono prihaja v pravo formo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Slovenci se lahko na EP v Barceloni pohvalijo z novo uvrstitvijo v finale. To je uspelo slovenskemu rekorderju Boštjanu Buču, ki bo nastopil v nedeljo. Tina Šutej s palico priskakala do desetega mesta.
Deseto mesto na EP je bil odličen dosežek in dober zaključek moje sezone.
Tina Šutej

Enaindvajsetletna Tina Šutej je četrti dan 20. atletskega evropskega prvenstva v Barceloni v finalu skoka s palico zasedla deseto mesto (4,35 m).

"Pred tekmo sem bila veliko preveč živčna in to je bila dobra šola, da česa takega na naslednji veliki tekmi ne bom ponovila. Toda deseto mesto na EP je bil odličen dosežek in dober zaključek moje sezone," je pojasnila Šutejeva. Za razliko od kvalifikacij, kjer je vse višine zmogla v prvih poskusih, je finale začela veliko slabše in že na prvi višini, 4,15 m, letvico v prvo podrla. Drugič je sicer prišla s palico do korita za odskok, vendar pa je potem obvisela ob palici in niti ni opravila skoka do konca. O tem, ali bo še ostala v tekmovanju, ali pa bo nastop končala brez rezultata, je odločal tretji poskus, ki ga je Šutejeva opravila z odliko. Ko je pristala na blazini, se je prijela za glavo, njen trener Slavko Černe pa je zadovoljno zaploskal.

Sledili so skoki na 4,25 m, kjer je bila v prvem poskusu slovenska rekorderka znova neuspešna, že v naslednjem skoku pa je prešla letvico in se začela pripravljati na višino 4,35 m. Prvi poskus je opravila podobno kot drugega na začetni višini. Znova pa je letvico preskočila v drugem skoku, žal pa so nato sledili trije neuspešni poskusi na 4,45 m.

"Danes sem imela veliko težav s pogoji, vetrom in tudi sama s sabo. Na 4,35 m sem imela kar dober skok, nato pa mi ni več šlo. Moj tek je bil slab, skoraj vedno sem se ustavljala in nisem naredila pravega zaključka. Zato na palici ni bilo pravega odriva in globine in sem letvice rušila, ko sem padala. Moja tehnika je bila med najslabšimi v finalu in na treningih me čaka še veliko dela," je svoj nastop pokomentirala Šutejeva.

Buč pritekel in priskakal v finale
Slovenski rekorder Boštjan Buč se je uvrstil v nedeljski finale na 3000 m zapreke. V kvalifikacijskem teku je s svojim najhitrejšim nastopom letos dosegel skupno deseti čas (8:31,08). Preostali štirje slovenski predstavniki so končali nastope že po prvem delu.

Sedaj imam dva dni počitka pred finalom in pričakujem boljše vzdušje na stadionu. Vesel sem svojega dosežka in v finalu bom lahko tekel še bolj sproščeno, saj nimam česa izgubiti.
Boštjan Buč

Največja osmoljenka je bila Sabina Veit, ki je tek na 200 m končala na 17. mestu (23,78), o zadnjem polfinalnem mestu najboljše šestnajsterice pa so odločale tisočinke fotofiniša, saj je isti čas kot Veitova dosegla Irka Niamh Whelan (23,78) in se kot 16. prebila v večerni nastop. Marina Tomič je izpadla v teku na 100 m ovire z 18. časom (13,28) in je polfinale zgrešila za pet stotink, na 21. mestu je nastop v suvanju krogle končal Oplotničan Miran Vodovnik (18,41 m), na 24. pa svoj prvi članski nastop na velikem tekmovanju Tina Jureš v teku na 200 m (24,41).

Tridesetletni Buč iz Mislinje se je prvič na članskem tekmovanju uvrstil v finale s svojim najboljšim izidom sezone. Ves čas je z lahkoto sledil ritmu tekmecev in imel v finišu dovolj moči, da se je v drugi skupini s petim mestom po času zagotovil finale. Prva četverica se je vanj uvrstila neposredno.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Tekel sem po načrtu, ki sem si ga zadal. Najprej sem bil bolj zadaj, potem pa ko je bil poleg mene Francoz Mahiedine Mekhissi Benabbad (najhitrejši v kvalifikacijah, op. STA), sem se ga skušal čim bolj 'držati'. Tekel se z lahkoto tudi nekaj metrov za njim, kar sem čutil, da mi to ne bo predstavljalo ovir za dober finiš. Ko se je odločalo na predzadnji vodni oviri, pa sem si rekel, da se dobro počutim in da moram biti z najboljšimi ter se boriti za finale. Sedaj imam dva dni počitka pred finalom in pričakujem boljše vzdušje na stadionu. Vesel sem svojega dosežka in v finalu bom lahko tekel še bolj sproščeno, saj nimam česa izgubiti," je bil zadovoljen Buč.

V prvih 100 m sem še dokaj dobro tekla, v zadnjih 50 m pa me je 'pobralo'. Preveč sem se 'zakrčila' in v takem položaju ni mogoče teči hitreje.
Sabina Veit

Zelo razočarana je bila Veitova, ki je ob močnem protivetru (−2,6) v prvi skupini zasedla peto mesto; prve tri so se v nadaljevanje uvrstile po mestih, Whelanova na četrtem mestu pa z istim dosežkom kot Veitova po mestih. Veitova je nato dolgo čakala na razplet in šele po zadnji skupini, v kateri je tekla Jureševa, so Veitovo prehiteli še dve tekmovalki, tako da je za las dokončno izpadla iz polfinala. "Pri mojem teku je pihala burja v prsi, ne veter. V prvih 100 m sem še dokaj dobro tekla, v zadnjih 50 m pa me je 'pobralo'. Preveč sem se 'zakrčila' in v takem položaju ni mogoče teči hitreje," je bila razočarana Veitova.

Tomičeva je polfinale zgrešila za pet stotink, za svojim najboljšim izidom sezone je zaostala za dve stotinki, za osebnim rekordom (13,19) pa za devet stotink. Slovenska predstavnica na visokih ovirah je zelo borbeno tekla v drugi skupini in je potem čakala vse do zadnje skupine, če bi se ji morebiti posrečilo priti v finale po času, saj ni mogla računati na eno izmed prvih treh mest v drugi skupini.

"Bolj me je utrudilo gledanje preostalih dveh skupin kot sam nastop. Tek je bil, čeprav sem izpadla, eden mojih najboljših letos. Res je sicer, da sem 13,25 sicer že tekla, vendar v boljših razmerah kot tokrat. Pet stotink hitreje bi morala teči, da bi si priborila polfinale, kar sem si sicer zelo želela. Vendar nisem razočarana. Do konca EP bom dokončala terapije zaradi poškodbe. Vnelo se mi je narastišče gluteusa v ponedeljek po zelo dobrem treningu na glavnem stadionu. V torek sem imela težave že s tem, da bi stopila na nogo. S pomočjo naše zdravniške ekipe pa sem vendarle lahko nastopila," je pojasnila Tomičeva.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vodovnik je imel zaradi poškodbe roke letošnjo sezono daleč najslabšo v zadnjih letih, niti enkrat ni presegel 20 m in tudi na EP ni mogel pokazati kaj več. Z enim samim veljavnim poskusom je ostal je pod 19 metri (18,41), za finale pa je bilo potrebno zgolj 19,51 m. "Želel sem si vsaj, da bi na EP dosegel en 'normalen' met. Žal pa je poškodba storila svoje in vplivala tako na mojo tehniko kot tudi na samozavest. Dal sem vse od sebe. Upam, da bom povem pozdravil poškodbo in pred naslednjo sezono nemoteno treniral. Pozimi bom nastopal le iz polnega treninga, če mi bo šlo, drugače pa bom dvoransko sezono povsem izpustil in se pripravljal na svetovno prvenstvo na prostem," je dejal Vodovnik.

Prvič na velikem tekmovanju je nastopila 23-letna Jureševa: "S tekom sem zadovoljna, čeprav je pihal močan veter v prsi in mi pobral kar nekaj moči. Upala sem na boljši rezultat, vendar je to le moja prva velika članska tekma in sem zadovoljna."

Slovenske barve bo v eni izmed 11 finalnih odločitev dneva bo zastopala Tina Šutej; nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2006) v skoku s palico bo tekmovanje začela ob 18.30.

Ratejeva prej domov
Vodstvo slovenske atletske reprezentance je skupaj z atletinjo Martino Ratej sklenilo, da tekmovalka odpotuje v domovino, da takoj preide v specialno zdravniško oskrbo. Na ljubljansko letališče bo pripela ob 14.20 z letom iz Barcelone, je pojasnil direktor Atletske zveze Slovenije (AZS) Boris Mikuž. Marina Tomič je četrti dan 20. atletskega evropskega prvenstva v Barceloni izpadla v teku na 100 metrov ovire z 18. časom (13,28) in je polfinale zgrešila za pet stotink.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.