Šport
72 ogledov

Svetovni in olimpijski prvak dopingiran

Alex Schwazer hitra hoja EPA
Nekdanji olimpijski in svetovni prvak v hitri hoji na 50 km ter nekdanji evropski prvak v hitri hoji na 20 km Italijan Alex Schwazer je bil pozitiven na doping in bo najverjetneje ostal brez že zagotovljenega nastopa na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo avgusta v Rio de Janeiru.

To je že drugi dopinški prekršek 31-letnega Južno Tirolca iz Sterzinga/Vipitena Schwazerja, zaradi katerega je že kazalo, da bo atlet končal svojo tekmovalno pot.

Alex Schwazer je osvojil zlato olimpijsko medaljo v hoji na 50 kilometrov v Pekingu leta 2008, a naslova štiri leta pozneje ni mogel braniti, ker so ga preiskovalci Svetovne protidopinške agencije (Wada) že pred igrami v Londonu leta 2012 ujeli na dopinškem testu. Dobil je tri leta in pol prepovedi zaradi uporabe krvnega dopinga eritropoetina (EPO).

Po koncu suspenza pa se je letos odločil za vrnitev v karavano ter je maja izpolnil kvalifikacijsko normo za Rio. Normo v hitri hoji na 50 kilometrski razdalji je potrdil z zmago na premiernem svetovnem ekipnem prvenstvu v hitri hoji 8. maja v Rimu.

A so se pri Mednarodni atletski zvezi (Iaaf) odločili za vnovično preiskavo vzorca, ki ga je oddal 1. januarja. Sprva je kazalo, da je vzorec negativen, a je vnovična preiskava, za to so se odločili, potem ko se je Schwazer kvalificiral na igre v Riu, potrdila sum, da je bil atlet pozitiven na prepovedane hormonske dodatke za rast mišične mase, anabolične steroide, je v današnji izdaji razkril italijanski športni dnevnik Gazzetta dello Sport.

Težave tudi za Kostnerjevo

Zaradi prvega dopinškega prekrška, v katerega je bil vpleten Schwazer, se je v težavah znašla tudi njegovo takratno dekle italijanska šampionka v umetnostnem drsanju Caroline Kostner. Schwazer je namreč takrat razkril, da je prepovedano snov hranil v hladilniku v posodi z vitamini v nemškem stanovanju Kostnerjeve v Oberstdorfu, s katero sta takrat živela skupaj. Snov si je vbrizgal naskrivaj, o tem pa njegova takratna partnerka ni vedela nič.

Italijanski olimpijski komite je kljub temu kaznoval tudi Kostnerjevo. Zaradi pomoči Schwazerju pri izogibanju dopinškim testom ter zaradi laganja preiskovalcem je dobila 16 mesečno prepoved udeležbe na tekmovanjih, ta se je iztekla letos 1. januarja.

Ostri odzivi

Predsednik italijanske atletske zveze FIDAL Alfio Giomi je za ameriško tiskovno agencijo AP izrazil veliko presenečenje: "Sem v stanju šoka. Trenutno še skušamo razumeti, kaj se je pravzaprav zgodilo."

Odzval se je Schwazerjev pravni zastopnik Gerhard Brandstätter, ki je časopisno pisanje označil za "neresnično in pošastno laž" ter zagrozil, da bo v imenu svoje stranke proti časopisu sprožil vse možne pravne postopke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice