Šport
685 ogledov

Svetovni prvak brez pojasnila odstopil po eni potezi

Magnus Carlsen Epa
V šahovskem svetu vre kot še nikoli doslej.

Drugi dan spletnega šahovskega turnirja Julius Bär Generation Cup je zaznamoval nenavaden incident med svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom in 19-letnim Američanom Hansom Niemannom. Njuna partija je trajala le nekaj sekund, preden je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet.

Tako njegov ameriški tekmec kot gledalci so bili osupli. A v ozadju Carlsenovega vedenja je spor z Niemannom, ki se sooča z obtožbami goljufije, saj naj bi si pomagal z elektroniko. Vendar za zdaj ni dokazov o tem.

Magnus Carlsen | Avtor: Epa Epa
Pred 14 dnevi je namreč prišlo do prvega incidenta med Carlsenom in Niemannom. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je superzvezdnik Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja.

Enaintridesetletni Norvežan takrat ni navedel razlogov za umik, le tvitnil je stari intervju nogometnega trenerja Joseja Mourinha, v katerem je Portugalec dejal: "Raje ne rečem ničesar. Če nekaj rečem, se takoj znajdem v velikih težavah in nočem zabresti v velike težave."

Šahovska scena je Carlsenov odstop interpretirala kot obtožbo goljufije zoper Niemanna. Američan je namreč v intervjuju med pokalom Sinquefield priznal, da je kot najstnik, star 12 in 16 let, dvakrat goljufal v spletnih igrah, nikoli pa osebno za šahovnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.