Šport
13767 ogledov

Veliki Kasparov okrcal Đokovića: "Srb bi to moral vedeti!"

Garry Kasparov Epa Gari Kasparov.
Legendarni šahist ima odločno mnenje o ruski invaziji na Ukrajino.

Vojna v Ukrajini je globoko posegla v svet športa. Ena neljubih posledic so suspenzi ruskih in beloruskih športnikov z različnih mednarodnih tekmovanj.

Med tistimi, ki so zaprli vrata, je tudi sloviti teniški turnir Wimbledon. Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Viktorija Azárenka in drugi znani igralci tako letos ne bodo zaigrali v All England Clubu.

Novak Đoković Đoković Šport "To se mi še ni zgodilo, mislim, da sem bolan"

Na stran Rusov in Belorusov je stopil Novak Đoković. "Vedno bom obsodil vojno. Vem, koliko travm to povzroči, posebej otrokom. Leta 1999 so nas bombardirali, bilo je veliko vojn v kratkem obdobju. Vedno najbolj trpijo običajni ljudje. Vendar ne morem podreti odločitve Wimbledona. Igralci nimajo nič s tem. Ko se politika vmeša v šport, se ne konča dobro," je prvi tenisač sveta komentiral odločitev Angležev.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Na družbenem omrežju je Đokoviću udarno odgovoril nekdanji svetovni prvak v šahu Gari Kasparov. Slednji se je po koncu kariere podal v politiko in ne skopari s kritikami na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Rusija igra po rankingu, toda ubija po nacionalnosti. Ruski športniki, ki niso obsodili Putinove vojne iztrebljanja v Ukrajini ga s svojim molkom podpirajo. To je, posebej za Srba in upoštevajoč zgodovino, zelo neprimerno," je zapisal Kasparov.

Gari Kasparov je pri šestnajstih letih postal svetovni mladinski prvak v šahu in bil nato absolutni svetovni prvak v okviru zveze FIDE od 1985 do 1993. Nato je sam ustanovil PCA in bil svetovni prvak v omenjeni organizaciji do leta 2000. Kasparov je držal rekord za najvišji ratinški dosežek vseh časov (2851 točk), dokler ga v letu 2013 ni presegel Magnus Carlsen.

Komentarjev 5
  • butnbutnskala 06:38 28.april 2022.

    Ukaz za bombardiranje Srbije je dal OZN izvedel pa ga je NATO. Civilnih žrtev je bilo minimalno, glede na obseg. Glede na to kaj je Srbija delala v Slo.Cro.Bih...se res ne smete pritoževati.

  • Milan Utrosa 05:14 28.april 2022.

    Kje je bil Kasparov s svojim komentarjem takrat, ko je NATO bombandiral Beograd, v katerem je treniral otrok Novak Djoković, seveda ob urah, ko na nebu ni bilo letal z bombami? Takrat je bil Kasparov na vrhu svetovne slave, vendar ...prikaži več je o tem molčal. Prav nič ga ni skrbelo za otroka Djokovića in tisoče drugih otrok, ki s tisto vojno niso imeli nič. Tako Medvedev, kot tudi Rublev, sta se do vojne opredelila javno, zahtevala njeno ustavitev. Novak ima v celoti prav, odloćitev je nepravična.

  • Avatar Syn
    Syn 21:26 27.april 2022.

    Bravo Đoko! Že od nekdaj je bil človek s hrbtenico in vedno povedal to kar misli.

Sorodne novice