Svet
6390 ogledov

Lavrov: Grožnja jedrske vojne je realna, Rusija je v vojni z Natom

Sergej Lavrov Epa
Ruski zunanji minister v pogovoru za državno televizijo ni odpisal uporabe jedrskega orožja.

Ruska invazija na Ukrajino se je prevesila v tretji mesec. Napadalci so napore preusmerili na vzhod in jugovzhod države, potem ko jim hitri naskok na Kijev ni uspel.

V ponedeljek je na prvem programu ruske državne televizije gostoval zunanji minister Sergej Lavrov. Izkušeni diplomat ni izključil uporabe jedrskega orožja.

"Tovrstnih tveganj ne želim dvigovati umetno. Številni bi to sicer radi. Toda nevarnost je resna, realna. Ne smemo je podcenjevati," je na odgovor, ali obstaja možnost uporabe nuklearnih konic, odgovoril Lavrov.

ruski helikopter Mi-28N Ukrajina Foto Svet Ruski helikopter sestreljen blizu New Yorka!

Spet je stresel nekaj kritik na obnašanje ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. "On se le pretvarja, da se pogaja. Je dober igralec. Če pozorno gledate in preučite njegove besede, boste našli tisoče nasprotij," je nekdanjega kulturnika označil zunanji minister.

Njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba je na Twitterju odgovoril, da je "Rusija izgubila še zadnje upanje, da bi z ustrahovanjem svet odvrnila od pomoči Ukrajini. Zato je govora o 'realni' nevarnosti za tretjo svetovno vojno. To pomeni le, da Moskva čuti poraz v Ukrajini."

Černobil | Avtor: Epa Epa

Lavrov je izustil še nekaj posrednih groženj. Ruse očitno zelo moti stalna dobava orožja, ki s posamičnih držav kaplja v Ukrajino. Dejal je, da je Rusija, v praksi, v vojni s severnoatlantskim zavezništvom.

"Ta (Natova, op. a.) orožja so legitimna tarča ruske vojske v okviru posebne vojaške operacije v Ukrajini," je pojasnil Lavrov. "Skladišča v zahodni Ukrajini so bila ciljana več kot enkrat. Kako bi lahko bilo drugače? Nato je, v bistvu, vpleten v vojno z Rusijo preko posrednika. In tega posrednika oborožuje. Vojna je vojna," je dodal 72-letni Moskovčan.

ukrajinska zastava | Avtor: Epa Epa

Mariupolj Ukrajina vojna Vojna Svet Ukrajinci objavili nove grozljive postopke Rusov

Britanski obrambni minister James Heappey je trditve Lavrova označil za "popolne neumnosti". Dejal je, da Nato kot organizacija ne pošilja orožja na fronto.

"Pomoč prihaja iz različnih samostojnih držav. Nekatere so članice Nata, druge niso. Ko Lavrov govori o vojni, bi lahko dodal, da se je ta začela zato, ker je Rusija prestopila meje suverene države. Vse te izjave iz Moskve, ki kot izgovor za invazijo navajajo Natovo agresijo, so popolne neumnosti," je Heappey dejal za Sky News.

Ruske grožnje očitno ne bodo ustavile dotoka orožja in drugih zalog. V ponedeljek je ameriško zunanje ministrstvo potrdilo prodajo streliva Ukrajini, vrednega okrog 140 milijonov evrov.

Komentarjev 13
  • munja 22:41 29.april 2022.

    Že sam pogled Lavrova je tako srhljiv, da bi z njim lahko ubijal.

  • Pišmevuh 14:29 27.april 2022.

    Če ena raketa pde na London ne bo nič slabega,. Nihče ne bi reagiral.

  • ico8 17:56 26.april 2022.

    Lavrov bo mislil, da so zarometi zasvetili pri afnanju za televizijo,..... ampak, to neeee bodo zarometi!!!

Sorodne novice