Svet
2255 ogledov

Papež si je po tednih ugibanj premislil

papež Frančišek Profimedia
Papež Frančišek je po tednih ugibanj pojasnil, da Ukrajine zaenkrat ne namerava obiskati. O obisku naj bi sicer razmišljal v začetku marca, a si je zdaj premislil, saj naj bi ta ne pripomogle h končanju vojne.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres bo medtem prihodnji teden, dan po obisku v Moskvi, odpotoval še v Kijev. "Generalni sekretar bo imel delovno srečanje z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, sprejel ga bo tudi predsednik Volodimir Zelenski," je sporočil Guterresov tiskovni predstavnik. Poleg tega se bo srečal z osebjem agencij ZN, da bi razpravljal o povečanju humanitarne pomoči prebivalcem Ukrajine, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Antonio Guterres | Avtor: Epa Epa
Pred potovanjem v Kijev bo Guterres v torek odpotoval v Moskvo, kjer bo imel delovno srečanje in kosilo z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, kasneje pa ga bo sprejel predsednik Vladimir Putin. Guterres je danes na Twitterju potrdil, da se bo v prihodnjem tednu srečal tako s Putinom kot Zelenskim v njunih prestolnicah. "Potrebujemo nujne ukrepe za reševanje življenj, končanje človeškega trpljenja in vzpostavitev miru v Ukrajini," je ob tem zapisal generalni sekretar.

To bo Guterresovo prvo potovanje v državi, potem ko je Rusija februarja napadla Ukrajino. Pred tednom dni je generalni sekretar pozval Kijev in Moskvo, naj razglasita štiridnevno premirje za pravoslavno veliko noč, ki jo letos praznujejo to nedeljo, a brez uspeha.

Njegov obisk bi lahko prizadevanja za mir celo oviral, meni papež

Medtem pa je papež Frančišek pojasnil, da zaenkrat ne bo obiskal Ukrajine. "Kaj bi koristilo, da bi papež šel v Kijev, če pa bi se naslednji dan vojna nadaljevala?" je med drugim dejal v četrtkovem pogovoru za argentinski časnik La Nacion. Kot je zatrdil, je "pripravljen storiti vse, da bi ustavil vojno", a njegov obisk v Kijevu bi lahko prizadevanja za mir celo oviral.

V pogovoru za La Nacion je sicer Frančišek tudi povedal, da je za junij v Jeruzalemu načrtovano srečanje s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom odpovedano. Odnosi s patriarhom so dobri, a Vatikan je moral srečanje odpovedati, je dejal papež. Po oceni vatikanske diplomacije bi namreč srečanje v trenutnih razmerah lahko povzročilo veliko zmede.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • molka 21:27 23.april 2022.

    pedofilski lenuh smrdljiv

  • ksenija7 16:14 23.april 2022.

    Pozdravljeni, Želim vam dati darilo nekomu resnemu. Elektronski naslov: curmank39@gmail.com prosim odgovori mi

  • ico8 14:53 23.april 2022.

    Rit rdece posrana naj utihne in se vrze z balkona v Vatikanu! Tako pokvarjenega papeza se ni bilo in ga tudi nikoli vec ne bo, prekleti komunist z krizem okoli vratu, fujjj!!!