Šport
22 ogledov

Svetovni prvaki se rešujejo s Slovaško

Če Paragvaj slavi, Italijanom za napredovanje zadostuje že remi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Italijanska reprezentanca si bo po dveh remijih reševala kožo proti Slovaški. Tudi Paragvaj in Nova Zelandija pa imata še možnosti za osmino finala. Tekmi bosta ob 16.00. V živo tudi na zurnal24.si.

Možnih scenarijev je več. Italiji bi zadostoval tudi remi, če bi Paragvaj v drugem dvoboju skupine premagal Novo Zelandijo, a za svetovne prvake, ki so doma deležni številnih kritik, bi bilo nesprejemljivo, da v predtekmovalni skupini s Paragvajem, Novo Zelandijo in Slovaško iztržijo le tri remije.

Eden od ključev za zmago s Slovaki je po Lippijevem mnenju Andrea Pirlo. Italija na uvodnih dveh tekmah kljub premoči na sredini igrišča namreč ni razvila pravega prehoda v napad, kjer je nogometašem zmanjkalo idej. "Pirlo je lahko nogometaš, ki odloči tekmo, naredi razliko," pravi Lippi.

Posebej boleč je bil za Italijane remi z Novo Zelandijo in trener Marcello Lippi pred tekmo s Slovaško napoveduje kar nekaj sprememb. Na srečo pred odločilno tekmo lahko računa vsaj na veznega igralca Andreo Pirla, ki je pozdravil poškodbo in v torek z ekipo opravil celoten trening. Poznavalci napovedujejo, da bosta na klopi tokrat ostala napadalec Alberto Gilardino, tega naj bi zamenjal Giampaolo Pazzini, in Claudio Marchisio, ki na uvodnih dvobojih nista upravičila pričakovanj in namesto katerega bo verjetno zaigral Pirlo. Namesto Vicenza Iaquinte bi lahko v prvi postavi zaigral Antonio di Natale.

"Italija je veliko boljša, kot smo pokazali doslej," svoje varovance brani 62-letni Lippi. Slednji je že imel oster sestanek v slačilnici, a navzven brani svojo ekipo: "Nismo v krizi". Ekipo brani tudi, ker ve, da je samozavest po uvodnih nastopih načeta in v teh trenutkih italijanski nogometaši po Lippijevem mnenju najmanj potrebujejo kritiko.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slovaki, slovenski tekmeci v predtekmovanju za SP, so na prvenstvu prav tako zaostali za pričakovanji, saj so pričakovali zmago proti Novi Zelandiji. V dvoboju z Italijo zdaj nujno potrebujejo zmago, za Slovake pa bo moral igrati tudi Paragvaj in premagati Novo Zelandijo, ali pa obratno, le zmaga Nove Zelandije bi morala biti izdatnejša.

Tako za Paragvaj kot Novo Zelandijo je tekma zgodovinska. Paragvaj, kjer je nogomet po načrtnem delu v zadnjih dveh desetletjih močno napredoval, ekipa je bila v južnoameriških kvalifikacijah druga tik za Brazilijo, računa namreč tudi na prvi preboj v četrtfinale. Zmaga nad Novo Zelandijo bi pomenila prvo mesto v skupini in tudi leto priložnost v osmini finala, kjer bo tekmec Danska ali Japonska. Vsekakor lažji nasprotnik kot zmagovalec nasprotne skupine - Nizozemska.

Če bomo nadaljevali s podobnimi predstavami in igrali enako zavzeto, je možno prav vse.
Roque Santa Cruz

Nova Zelandija je že presegla vsa pričakovanja. Presenečenje je bil že prvi nastop na SP, ko so kiviji odščipnili točko Slovakom, senzacija je bil remi z Italijo. Zmaga nad Paragvajem bi pomenila nepričakovan preboj ekipe, ki so jo nekateri videli kot podlago za "nabiranje razlike v golih", v osmino finala. Podobno kot je bilo ob prvem nastopu Nove Zelandije na SP, ko je v predtekmovanju s Sovjetsko zvezo, Škotsko in Brazilijo trikrat izgubila - razlika v zadetkih je bila 2:12.

"Izidi so že zdaj neverjetni. Tukaj smo dosegli vse, kar smo dosegli v zgodovini nogometa. Nismo se ustrašili Slovaške, nismo se ustrašili Italije in ne bomo se ustrašili Paragvaja," napoveduje trener Ricki Herbert. "Morda so nas ljudje podcenjevali. Zdaj nas ne več. Tudi tekmeci zdaj vedo, da nas morajo vzeti resno," pa pravi kapetan Ryan Nelson. Trener Herbert bo imel v dvoboju s Paragvajem dodatnega aduta, saj je po poškodbi rame, ki jo je staknil na tekmi z Avstralijo, dokončno okreval Tim Brown.

SP, četrtek, 24. 6., skupina F:

16.00, Polokwane: Paragvaj - Nova Zelandija
16.00, Johannesburg: Slovaška - Italija

Lestvica: 1. Paragvaj 4, 2. Italija 2, 3. Nova Zelandija 2, 4. Slovaška 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.