Šport
47 ogledov

SZS: "Mazejeva nam je verjela, skakalci ne"

Tina Maze Kürner Čad Smučarska zveza Slovenije SZS Cerklje Boštjan Tacol
Smučarska zveza Slovenije (SZS) se je prek direktorice Barbare Kürner čad odzvala na očitke Roberta Kranjca o neizplačanih nagradah. "Tina Maze je podpisala pogodbo, čeprav od SZS nima izpolnjenih obveznosti, tako kot Robert Kranjec. Vendar nam je verjela, za razliko od skakalcev."

"Nad takšnimi izjavami, ki so nekorektne, neprimerne in tudi nedopsutne, sem bila zelo razočarana in tudi prizadeta,“ je pogovor za zurnal24.si začela direktorica SZS Barbara Kürner Čad in nato podrobneje razložila vzroke za svoja občutja, ki so jih povzročile predvsem izjave Robija Kranjca na tiskovni konferenci pred začetkom celinskega pokala.

Sijajni slovenski skakalec se je namreč za Delo pridušal, da nagrad za lansko izvrstno sezono še niso dobili izplačanih: "Doslej so mi izplačali pet, šest odstotkov tistega, kar bi mi morali. Tudi od osebnega pokrovitelja OMV nisem dobil nič. Ko izdam račun, pa moram plačati davek, a ga nisem mogel. Na zvezi sem že bil z odvetnikom, pa ni nič pomagalo. Če v sredo, kot so nam obljubili, ne bo denarja, bomo odlepili nalepke z oglasi. Dokler nordijci ne bomo imeli svojega računa, bo žal tako. Tina Maze je po drugi strani že sklenila pogodbo za dve leti, za sleherno bo dobila 240.000 evrov. Pri njej se ne varčuje, pri nas pa ..."

Denar ministrstva zamuja

"Povedati moram, da Robi Kranjec in tudi ostali tekmovalci niso bili niti enkrat na SZS pri meni na pogovoru. Robi Kranjec je sicer enkrat prišel s svojimi pravnimi zastopniki, pogovor pa ni bil najbolj konstruktiven. Mislim, da je primerno, da najprej prideš na svojo zvezo in se skušaš dogovoriti, ker obstajajo določeni objektivni razlogi, zakaj ne plačaš, in to smo večkrat poudarili. Na zvezi do današnjega dne nismo prejeli še niti evra sredstev pristojnega ministrstva za letni program športa, kar bi morali dobiti od januarja dalje. To pomeni velik izpad dohodkov, zato smo morali iz sponzorskih sredstev plačevati za dokončanje sezone in za program, ki je nemoteno tekel in so ga vsi tekmovalci tudi koristili, po načrtih zaključili sezono in začeli treninge za novo. Tega denarja je kar nekaj. V težkih gospodarskih razmerah smo veseli, da nam je država namenila dovolj denarja, a ta še ni prišel. Obljubljen je bil do konca junija. Zato sem vsem, ki jim dolgujemo še nagrade – med njimi je tudi Robert Kranjec , obljubila, da jim bomo to takoj plačali. Vendar če je prišlo do nekih tehnično-administrativnih postopkov, ki zadevo malo zavlečejo, je to objektiven problem, katerega reševanje ni v naši moči. Po zadnjih informacijah naj bi denar prišel v ponedeljek. Če bo tako, bomo nagrade seveda takoj izplačali,“ je obljubila direktorica, ki je zaskrbljena zaradi klicev pokroviteljev.

Kranjec Planica svetovni pokal smučarski skoki poleti | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

"Izjemno neprimerne izjave"

"Takšnih izjav se bojim zaradi sponzorjev, ki me že kličejo in sprašujejo, kaj se dogaja. Mislim, da bi se zaradi tega morali bati tekmovalci sami. Gre namreč za izjemno neodgovorne, neprimerne izjave. Sponzorji financirajo 80 % njihovih programov. Večkrat smo pojasnjevali, zakaj je prišlo do zamud. Ko sem izvedela, da denarja do obljubljenega roka ne bo, sem preko računovodstva obvestila Robija, da se opravičujemo in da prosimo za razumevanje. Mislim, da se bodo morali tudi tekmovalci zavedati, v kakšnih razmerah živijo in da je letos prišlo do rebalansa. Na srečo smo tudi po njem dobili kar nekaj denarja," pravi.

Tini Maze niti evra za nagrade

Kranjec se je obregnil tudi ob Tino Maze, pri kateri naj SZS ne bi varčevala. Čadova pojasnjuje: "Tina Maze je podpisala pogodbo, čeprav od SZS nima izpolnjenih obveznosti, tako kot Robert Kranjec. Tega se zaveda ona in mi. Vendar nam je verjela, za razliko od skakalcev, ampak tega ne izpostavlja in tako čaka kot oni. S tem da ona čaka na denar, ki je bil namenjen njenemu programu. Saj veste ona ima šampionski status in status samostojne ekipe, zato SZS sofinacira njen program. Tina pa ne v lanskem letu ni ne v prihodnji sezoni ne bo dobila evra nagrad od SZS, kot jih dobijo skakalci. Taka primerjava je bila neprimerna. Dogodek s podpisom s Tino je bil pozitiven, SZS za to ni namenila niti enega evra, ker ga je sponzorsko pokril gospod Jezeršek, ki se mu zato še enkrat zahvaljujem.“

Komentarjev 1
  • aaarri 15:59 06.julij 2012.

    še dobro, da izplačila funkcionarjem nikoli ne zamujajo. za njih se vedno najde...