Šport
86 ogledov

Tekma med Srbijo in Albanijo prekinjena

albanski nogometaši
1/29
EPA
Sodnik Martin Atkinson je v 41. minuti prekinil dvoboj v Beogradu med Srbijo in Albanijo. Portugalski je tri točke prinesel Cristiano Ronaldo, John O'Shea pa eno Irski na tekmi z Nemčijo.

Najbolj vroča tekma zadnjega dne kvalifikacij je bila na sporedu v Beogradu, kjer sta se pomerili Srbija in Albanija. Dvoboj je bil prekinjen v 41. minuti, razlog za to pa je bila leteča naprava, ki je nad stadion prinesla zastavo, ki prikazuje veliko Albanijo s precejšnjim kosom srbskega, črnogorskega, makedonskega in grškega ozemlja.

Zastavo je kasneje ujel Stefan Mitrović, albanski nogometaši pa so nato želeli preprečiti, da bi z njo karkoli ukrenil. Sledilo je prerivanje, na zelenico pa so stekli najprej igralci obeh reprezentanc, kasneje pa še nekateri navijači. Sodnik Martin Atkinson je prekinil tekmo, albanski igralci pa so se umaknili v garderobo. Srbi so se po dolgi prekinitvi vrnili na igrišče, Albanci pa ne. Tekma je bila tako končana, kar nekaj odločitev pa bodo zdaj morali sprejeti pri Uefi. 

Srbi želeli nadaljevati

"Želeli smo nadaljevati s tekmo. Albanci pa so dejali, da fizično in psihično niso pripravljeni na nadaljevanje dvoboja. Žal nogomet tokrat ni bil v prvem planu. Težko je zdaj kaj povedati. Želimo igrati, ostalih stvari pa ne želimo komentirati," je po tekmi dejal kapetan Srbije Branislav Ivanović

Do prekinitve so imeli sicer več lepših priložnosti celo gostje, čeprav so imeli domači pobudo. Bekim Balaj je v 35. minuti z bližine poskušal premagati Vladimirja Stojkovića, vendar mu ni uspelo. Po krajši prekinitvi zaradi nekaj bakel je nato po kotu le za las z glavo zgrešil še albanski kapetan Lorik Cana. Srbi so izjemno priložnost zapravili na začetku, ko je iz bližine zgrešil Dušan Tadić.

Srbska policija aretirala brata albanskega premierja

Po pisanju srbskega Blica je bil kasneje aretiran Orfi Rama, brat albanskega premierja Edija Rame, ki je osumljen, da je organiziral in vodil incident z zastavo. Pri njem naj bi našli daljinski upravljalnik, s katerim naj bi upravljal kvadrokopter. Ta naj bi bil spuščen s cerkve v bližini stadiona.

V Prištini so navijači Albanije začeli proslavljati po odločitvi, da se tekma konča predčasno, so zapisali pri b92.net. Zelo živahno je bilo že ob pojavu zastave.

 

"De Biasi: "Igralce je bilo strah"

Do dragocene izjave sredi dogajanja so se dokopali novinarji španskega dnevnika AS. Okrog 23. ure je bila albanska reprezentanca še vedno na stadionu, stanje pa je opisal selektor Albanije Gianni de Biasi.

De Biasi zračno plovilo dron velikoalbanska zastava stadion JNA Beograd Srbija A | Avtor: EPA EPA
"Od 41. minute smo v slačilnici, ker je nekaj sto navijačev napadlo štiri naše igralce. Gre za redko situacijo. Igralci so zelo prestrašeni, ne moremo ven. Povedali so nam, da nas bodo morali do letališča prepeljati s helikopterjem, ker drugače ne bomo prišli ven. 4000 ljudi je prebilo ograje (okrog stadiona, op. a.). Na stadionu je bilo 27.000 ljudi. Gre za zelo čudno situacijo, česa takega še nisem videl," je dejal italijanski strateg. 

Ronaldo poskrbel za zmago

V tej skupni je bil odigran še dvoboj med Dansko in Portugalsko. Slednja je na prvi tekmi presenetljivo klonila z Albanijo, zato je potrebovala tri točke na gostovanju v danskem glavnem mestu. V sodnikovem podaljšku drugega polčasa je zmago Portugalski prinesl Cristiano Ronaldo, ki je bil po podaji Ricarda Quaresme najvišji v kazenskem prostoru gostiteljev. To je bil njegov 51. zadetek za reprezentanco, tri je zabil Dancem. Večkrat, po štirikrat, je bil uspešen le proti Nizozemski in Švedski.

Švicarji do prvih točk

Nogometna reprezentanca Švice je v skupini E, kjer igra tudi Slovenija, v gosteh premagala San Marino s 4:0 (3:0). Za Švico so v polno zadeli Haris Seferović dvakrat (10., 24.), Blerim Džemaili (30.), piko na i je postavil Xerdan Shaquiri v 87. minuti.

Drugi tekmi 3. kroga te skupine sta bili na sporedu že v nedeljo, ko so Estonci doma izgubili z Angleži z 0:1, Slovenija pa je prav tako v gosteh prišla do treh točk po zmagi nad Litvo z 2:0. Na lestvici te skupine je v vodstvu Anglija, naslednji slovenski tekmec, z vsemi devetimi točkami, po šest jih imata Slovenija in Litva, po tri pa zdaj Švica in Estonija.

V skupini D presenečenji

V skupini D so po porazu proti Poljski novo razočaranje doživeli svetovni prvaki. Nemci so bili sicer v vseh pogledih boljši od Ircev, a jih nikakor niso uspeli streti. V prvem polčasu je bil še najbližje zadetku Erik Durm, ki je z velike razdalje z volejem zadel prečko.

John O'Shea | Avtor: EPA EPA

Pritisk Nemcev je končno obrodil sadove šele v 71. minuti, ko je z 20 metrov zelo natančno desni vratarjev kot zadel Toni Kroos. Žoga je ob njegovem strelu najprej priletela v vratnico in nato prečkala golovo črto. A Ircem je nato v 94. minuti uspelo izenačiti. Po podaji v kazenski prostor je najspretneje reagiral branilec John O'Shea in tako na najboljši način obeležil svoj 100. nastop za Irsko.

Poljska, ki je pred dnevi na kolena spravila Nemčijo, je bila tokrat favorit proti Škotski, a tega ni potrdila na zelenici. Škoti so v 57. minuti preko člana Evertona Stevena Naismitha celo povedli, vendar je končni neodločen rezultat v 76. minuti po lepi podaji Arturja Jędrzejczyka postavil Arkadiusz Milik.

Gibraltar je še vedno brez doseženega zadetka v kvalifikacijah. Mreža Gruzijcev se je sicer zatresla, a je bil zadetek razveljavljen. Gruzija je slavila s 3:0.

Grki klonili doma

Madžari so se namučili s Ferci, izid pa je bil le 1:0, edini gol je dosegel Adam Szalai. Tudi Finci so doma ostali praznih rok, premagali so jih Romuni oziroma Bogdan Stancu, ki je dosegel oba gola za končnih 2:0. Enak končni izid je bil v Grčiji, kjer so poln izkupiček odnesli gostje iz Severne Irske, Jamie Ward in Kyle Lafferty pa sta bila strelca.

Kvakifikacije Euro 2016, 3.kolo                     

Skupina D:
Nemčija : Irska 1:1 (0:0)
Kroos 71.; O'Shea 94.

Gibraltar : Gruzija 0:3 (0:2)
Gelašvili 9., Okriašvili 19., Kankava 69.

Poljska : Škotska 2:2 (1:1)
Mączyński 12., Milik 76.; Maloney 18., Naismith 57.

Vrstni red: Poljska in Irska 7, Nemčija in Škotska 4, Gruzija 3, Gibraltar 0.

Skupina E:
San Marino : Švica 0:4 (0:3)
Seferović 10., 24., Džemaili 30., Shaqiri 79.

Vrstni red: Anglija 9, Slovenija in Litva 6, Švica in Estonija 3, San Marino 0.

Skupina F:
Ferski otoki : Madžarska 0:1 (0:1)
Szalai 21.     

Finska : Romunija 0:2 (0:0)
Stancu 54., 83.
RK: Ring (Finska) 56.

Grčija : Severna Irska 0:2 (0:1)
Ward 9., Lafferty 51.

Vrstni red: Severna Irska 9, Romunija 7, Finska in Madžarska 4, Grčija 1, Ferski otoki 0. 

Skupina I:
Danska : Portugalska 0:1 (0:0)
Ronaldo 95.

Srbija : Albanija 0:0 prekinjeno

Vrstni red: Albanija (-1) in Danska 4, Portugalska (-1) 3, Srbija (-2) 1, Armenija 1.

Komentarjev 7
  • zdrej 14:02 15.oktober 2014.

    Pa še res je. Odvzeti vsaki ekipi 3 točke ter vsaj eno tekmo brez gledalcev!

  • Žurnalček 12:57 15.oktober 2014.

    Ne SLovenc pripadnik Nemške manjšine.

  • nostradamus 09:37 15.oktober 2014.

    ne podpiram nikakrsnega nasilja se manj pa provokacij a roko na srce zaceli so srbi zvizgi pri himni,se se spomnite kaj se je dogajalo v italiji pa z anglezi torej krivci so na obeh straneh srbski navijaci so splosno znani ...prikaži veči albanska provokacija pa je tudi sla cez mejo dobrega okusa ce bi bili oboji civilizirani bi na stadionu gledali obe zastavi tako kot na drugih tekmah tako pa smo bili prikrajsani za nogomet tako gledalci kot tudi igralci zalostno je da v takih primerih kratko potegne sport in sportniki medtem ko nekateri uzivajo v izbruhih custev taksnih ali drugacnih.