Šport
20 ogledov

Tulipani že šest točk za Čehi in Islandci

Islandija, Nizozemska EPA
Nizozemska je pod vodstvom Guusa Hiddinka doživela še drugi poraz na svoji tretji tekmi v skupini A. Od tulipanov so bili tokrat z 2:0 boljši Islandci.

Tretjeuvrščena reprezentanca na mundialu v Braziliji je že pred dnevi prikazala sila neprepričljivo predstavo proti Kazahstanu, slednji je proti Nizozemcem padel šele v zadnjih minutah dvoboja v Amsterdamu, ko je že igral le z desetimi možmi. Tokrat tulipanom, ki so na začetku kvalifikacij izgubili tudi proti Čehom, preobrat na Islandiji ni uspel.

V prvem polčasu si gostje niso priigrali veliko priložnosti, najlepšo je v 29. minuti z glavo zapravil Arjen Robben, gostitelji pa so povedli že v 10. minuti. V kazenskem prostoru je bil storjen prekršek nad Birkirjem BjarnasonomGylfi Sigurðsson pa je zanesljivo izkoristil enajstmetrovko. Islandci so se nato uspešno branili, ob koncu prvega polčasa pa je za 2:0 znova zadel vezist Swanseaja. Ta se je najbolje znašel v gneči pred golom po kotu Islandije. 

V drugem polčasu je Oranje pritiskalo na vrata domačih, ti pa so si v protinapadih prav tako priigrali nekaj lepih priložnosti za povišanje vodstva. Mreži se vseeno nista več zatresli.

Islandci so tako na treh tekmah zbrali devet točk, stoodstoten izkupiček pa imajo po zmagah proti Nizozemski, Turčiji in Kazahstanu tudi Čehi. Ti so tokrat v gosteh s 4:2 premagali Kazahstance. Gostje so hitro povedli, nato pa pred koncem polčasa zadeli še drugič. Ko je po dobrih desetih minutah drugega polčasa zadel še Ladislav Krejčí, je bil zmagovalec že odločen. Juri Logvinenko je prvi gol za Kazahstan dosegel šele v 84. minuti, kasneje pa je dodal še enega. Pred njegovim drugim zadetkom je sicer zadel še češki rezervist Tomáš Necid.

Belgijci do točke v Zenici

V skupini B sta se v Zenici pomerili reprezentanci, ki sta nastopili tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu. Belgijci so sicer bili podjetnejši v prvih minutah dvoboja z Bosno in Hercegovino, v 28. minuti pa je gostitelje v vodstvo popeljal Edin Džeko. Napadalec Manchester Cityja je dosegel svoj prvi zadetek v kvalifikacijah za EP 2016. Veliko dela je opravil Miralem Pjanić, ki je po levi strani prodrl v kazenski prostor, ob golavt črti podal v sredino, kjer se je lepo odkril Džeko in s silovitim udarcem zadel za 1:0. Kasneje se je ob poizkusih Jana Vertonghna, Stevena Defourja in Romeluja Lukakuja izkazal domači vratar Asmir Begović.

Bosna in Hercegovina | Avtor: EPA EPA
Če je bil čuvaj mreže domačih najzaslužnejši za vodstvo BiH po prvih 45 minutah, pa bi lahko precej bolje posredoval na začetku drugega polčasa, ko ga je z roba kazenskega prostora premagal Radja Nainggolan. Žoga se je Begoviću izmuznila med rokami. V 59. minuti je Pjanić že preigral vratarja Thibaut Courtoisa, a mu je nato zanesljiv zadetek z drsečim starom preprečil Vincent Kompany. Courtois se je nato izkazal ob strelu Džeka z glavo. Na drugi strani je še najbolj zapretil Dries Mertens.

Na vrhu skupine B nekoliko presenetljivo ostajajo Valižani, ki tokrat proti Cipru niso mogli računati na kar 11 poškodovanih nogometašev. Kljub temu so povedli z 2:0, še pred polčasom pa se je Ciper z golom vrnil v igro. Že v 47. minuti je nato rdeči karton prejel Andy King, gostje pa nato številčne premoči niso uspeli izkoristiti.

V skupini H je Hrvaška povsem nadigrala Azerbajdžan, ki je v prejšnjem kolu zelo namučil Italijo. Ognjeni so zmagali s kar 6:0. Italijani, ti so v 2. kolu le z 2:1 ugnali Azerbajdžance, so bili znova neprepričljivi, zmago jim je sredi polčasa prinesel napadalec Southamptona Graziano Pellè. Pred zadetkom sta sicer Pellè in Giorgio Chiellini že zatresla okvir vrat, v drugem polčasu pa je žoga prečko oplazila tudi po strelu Antonia CandreveSebastian Giovinco pa je zadel vratnico.

Na tekmi med Norveško in Bolgarijo je zaigral tudi Martin Ødegaard, ki je s 15 leti in 300 dnevi postal najmlajši nogometaš z nastopom v evropskih kvalifikacijah. Zaigral je od 64. minute, osem minut kasnje pa so Norvežani dosegli zmagoviti zadetek.

Kvalifikaceje Euro 2016:

Skupina A:
Kazahstan : Češka 2:4 (0:2)
Logvinenko 84., 91.; Dočkal 13., Lafata 44., Krejči 56., Necid 88. 

Islandija : Nizozemska 2:0 (2:0)
Sigurdsson 10./11-m, 42. 

Latvija : Turčija 1:1 (0:0)
Sanala 54./11-m: Kisa 47.

Vrstni red: Islandija in Češka 9 točk, Nizozemska 3, Latvija 2, Kazahstan 1, Turčija 1

Skupina B:
Andora : Izrael 1:4 (1:2)
Lima 15./11-m; Damari 3., 41., 82., Hemed 95./11-m

BiH : Belgija 1:1 (1:0)
Džeko 28.; Nainggolan 51.

Wales : Ciper 2:1 (2:1)
Cotterill 13., Robson-Kanu 23.; Laban 36.

Vrstni red: Wales 7 točk, Izrael 6 (-1), Belgija 4 (-1), Ciper 3, BiH 2, Andora 0 

Skupina H:
Hrvaška
: Azerbajdžan 6:0 (4:0)
Kramarić 11., Perišić 34., 45., Brozović 45.+2, Modrić 56./11-m, Sadigov 61./ag   

Malta : Italija 0:1 (0:1)
Pelle 23.

Norveška : Bolgarija 2:1 (1:1)
Elyounoussi 13., Nielsen 72.; Bodurov 43. 

Vrstni red: Hrvaška in Italija 9 točk, Norveška 6, Bolgarija 3, Malta 0, Azerbajdžan 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.