Šport
15 ogledov

Rooney prebil bunker desetih Estoncev

Klavan Rooney Estonija Anglija Euro 2016
1/10
EPA
V "slovenski" skupini E je Anglija v gosteh minimalno ugnala Estonijo (0:1), ki je na začetku drugega polčasa ostala z igralcem manj. Omeniti velja še pomembno zmago Avstrijcev proti Črni gori (1:0), remi Moldavije v Rusiji (1:1) in visoko zmago Špancev v Luksemburgu (0:4).

Poleg gostovanja Slovenije v Vilni je bilo za slovenske ljubitelje nogometa v nedeljskem sporedu kvalifikacij za Euro 2016 najbolj zanimivo srečanje v Talinu, kjer je Anglija minimalno ugnala Estonijo (0:1) z golom Wayna Rooneya s prostega strela v 74. minuti. Na začetku drugega polčasa je bil izključen domači kapetan Ragnar Klavan, kar je na koncu drago stalo ekstremno obrambno naravnane domačine. 

Domači zaprti v "bunker"

Srečanje v Talinu so bolje začeli domačini, ki so zapretili že v prvi minuti, ko je po protinapadu Sergej Zenjov meril mimo gola. Hitro je sledil še en poskus domačih, toda volej Henrija Anierja je zletel visoko čez gol Joa Harta. Po slabšem začetku so Angleži prevzeli pobudo in prvič resneje poskusili ob predložku Caluma Chambersa, na katerega je malce zamudil Danny Welbeck. Nato je na sceno stopil Rooney, ki je v dveh minutah zapravil dve lepi priložnosti za goste. Najprej je meril čez gol po domiselni podaji Jacka Wilshera, nato pa zgrešil celo žogo po idealnem predložku Leightona Bainesa z leve strani. 

V 25. minuti se je v obetavni situaciji znašel Adam Lallana, toda ob zgoščeni estonski obrambi ni prišel do čistega strela. Popolno prevlado Gordie Albiona je za trenutek prekinil strel Konstantina Vasiljeva, nato pa je sledila nova serija zapravljenih priložnosti gostov. Sprva nihče ni bil na pravem mestu, da bi žogo potisnil v prazno mrežo po akciji Welbecka, neizkoriščen je ostal tudi poizkus Wilshera po prestreženi žogi. V 38. minuti je znova streljal Rooney, tudi tokrat ni zadel okvirja gola Sergeja Pareika. Prvi polčas se je, kljub veliki premoči gostov, končal brez zadetkov.

Estonci ostali brez kapetana

Drugi polčas se je začel po okusu gostov. Domači kapetan Klavan je namreč na sredini igrišča podrl Fabian Delpha in si za prekinitev nevarnega napada Angležev prislužil drugi rumeni in posledično izključujoči karton. Estonci so v nadaljevanju še bolj stisnili svojo obrambno formacijo, gostje pa so stežka prihajali do priložnosti. Ena od teh se je ponudila Wilsheru, a je vezist Arsenala predolgo okleval s strelom. 

Po številnih neizkoriščenih predložkih in blokiranih strelih so Angleži svoj trenutek končno dočakali v 74. minuti. Raheem Sterling je preigraval na robu kazenskega prostora, domači so ga zaustavili s prekrškom, odgovornost pa je prevzel Rooney in s strelom prek živega zidu ugnal Pareika. V zaključku dvoboja domači niso uspeli resneje ogroziti gostov, edini strel je z razdalje sprožil Dimitrij Kruglov. Na drugi strani je dve obetavni priložnosti zapravil Rooney, tako da je ostalo pri minimalni zmagi Anglije.

Napeto v Kijevu, Minsku in na Dunaju

Luksemburg Španija Euro 2016 | Avtor: EPA EPA
V skupini C je Ukrajina doma pričakovano premagala Makedonijo (1:0) z golom Sergeja Sidorčuka v tretji minuti sodnikovega dodatka prvega polčasa. Domači bi lahko slavili še bolj izdatno, a je na začetku nadaljevanja Andrej Jarmolenko zapravil najstrožjo kazen. Prvo mesto je zadržala Slovaška, ki je po zaslugi dveh golov Mareka Hamšika zmagala v Belorusiji (1:3). Slovaki so zmagovita zadetka dosegli v 84. in 91. minuti. Španci so se po porazu v Bratislavi pobrali s pričakovano visoko zmago v Luksemburgu (0:4).

V skupini G je Avstrija na Dunaju ugnala Črnogorce (1:0), edini gol je v 24. minuti dosegel Rubin Okotie. V Moskvi je Moldavija presenetljivo odnesla točko Rusiji (1:1), tako da so slovenski severni sosedi sedaj sami na vrhu lestvice. V boj za vrh so se z rutinsko domačo zmago proti Liechtensteinu vrnili Švedi (2:0).

Kvalifikacije za Euro 2016:

SKUPINA C:
Ukrajina : Makedonija 1:0 (1:0)
Sidorčuk 45.
Jarmolenko (Ukrajina) je v 47. minuti zapravil enajstmetrovko.

Belorusija : Slovaška 1:3 (0:0)
Kalačev 79.; Hamšik 65., 84., Šestak 91.

Luksemburg : Španija 0:4 (0:2)
Silva 27., Alcácer 42., Costa 69., Bernat 88.

Lestvica:
1. Slovaška 9 točk
2. Španija 6 
3. Ukrajina 6 
4. Makedonija 3
5. Luksemburg 1
6. Belorusija 1


SKUPINA E:

Estonija : Anglija 0:1 (0:0)
Rooney 74.
RK: Klavan (Estonija) 48.

Litva : Slovenija 0:2 (0:2)
Novaković 33., 38.

Torek ob 20.45:
Švica - San Marino

Lestvica:
1. Anglija 9 točk
2. Slovenija 6
3. Litva 6 
4. Estonija 3
5. Švica 0 (-1)
6. San Marino 0 (-1)


SKUPINA G:
Avstrija : Črna gora 1:0 (1:0)
Okotie 24.

Rusija : Moldavija 1:1 (0:0)
Džjuba 73./11m; Epureanu 74.

Švedska : Liehtenstein 2:0 (1:0)
Zengin 34., Durmaz 46.

Lestvica:
1. Avstrija 7 točk
2. Rusija 5
3. Švedska 5
4. Črna gora 4
5. Moldavija 1 
6. Liechtenstein 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.