Šport
17 ogledov

Katanec po zmagi v Litvi: "Pustite Kirma pri miru!"

Novaković Litva Slovenija Euro 2016 Reševalni pas/Twitter
Slovenska reprezentanca je z dvema goloma Milivoja Novakovića v prvem polčasu slavila v Litvi (0:2) in skočila na drugo mesto lestvice skupine E. Angleži so minimalno premagali Estonijo (0:1). V torek Švicarji gostijo San Marino.

Po treh tekmah so z maksimalnim številom točk na vrhu skupine E  Angleži, ki bodo naslednji nasprotnik čete Srečka Katanca. Izbranci Roya Hodgsona so tokrat minimalno ugnali Estonce (0:1).

Reprezentanca Slovenije je z zmago v Litvi (0:2) skočila na drugo mesto. Litovci, ki so po uvodnih zmagah nad San Marinom in Estonijo tokrat prvič klonili, so tretji. V torek bo v sklopu tretjega kola v Švici gostoval San Marino, pričakovati gre visoko zmago domačinov.  

Slovenci so na umetni podlagi stadiona LFF v Vilni slavili po zreli predstavi in dveh golih Milivoja Novakovića, ki je tako dosegel že svoj 28. gol za izbrano vrsto. Ljubljanski napadalec je dosegel zadnjih šest zadetkov na kvalifikacijskih srečanjih Slovenije. Kapetan Boštjan Cesar je vpisal svoj 80. nastop v dresu z državnim grbom, s čimer se je po številu nastopov na večni lestvici izenačil z Zlatkom Zahovićem.

Stevanović in Pečnik v prvi postavi

Slovenski selektor Katanec se je odločil za osnovno postavitev 4-5-1 z enako zadnjo vrsto kot na tekmi proti Švici. V vezni liniji so poleg Kevina Kampla in Andraža Kirma tokrat od prve minute zaigrali Jasmin Kurtić, Dalibor Stevanović in Nejc Pečnik, na "špici" je pričakovano začel Novaković.

Domači selektor Igoris Pankratjevas se je odločil za podobno postavitev kot Katanec, najbližje vratom Samirja Handanovića je začel Deividas Matulevičius. Na majhnem stadionu LFF, katerega zelenica ima umetno podlago, se je zbralo približno 4000 gledalcev, med njimi okrog 50 Slovencev. 

Slovenci prevzeli pobudo

Gostujoči nogometaši so hitro prevzeli terensko pobudo in diktirali tempo srečanja, Litovci so se osredotočili na obrambno taktiko. V prvih minutah je z dvema streloma z razdalje poskusil Kurtić, toda vezist Fiorentine ni bil dovolj natančen. Na drugi strani je po protinapadu z leve streljal Fedor Černih, njegov udarec je bil lahek plen za Handanovića.

Srca slovenskih navijačev so prvič zastala v 18. minuti. Po predložku z leve je Handanović slabo ocenil visoko žogo, domači so odbitek uspeli poslati v mrežo, a so grški sodniki gol razveljavili zaradi nedovoljenega položaja Karolisa Chvedukasa. Štiri minute kasneje je rumeni karton prejel Stevanović, ki je bil zaradi dveh rumenih kartonov izključen že v Estoniji. V teh trenutkih so Litovci zagospodarili na igrišču in si pripravili nekaj predložkov in strelov, ki pa niso našli cilja.

Nova zabil dvakrat v petih minutah

Novaković Kampl Litva Slovenija Euro 2016  | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
V naslednjih minutah so gostje umirili domačine, pri katerih je zaradi poškodbe igrišče moral zapustiti Mindaugas Panka, nadomestil ga je Gediminas Vičius. Nato pa je sledil "blitzkrieg" slovenske izbrane vrste. V 33. minuti je Pečnik po daljši kombinaciji lepo zaposlil Novakovića v kazenskem prostoru, izkušeni napadalec pa se je izvrstno znašel pred vrati in rutinirano matiral Giedriusa Arlauskisa za 0:1. Pet minut kasneje je bilo že 0:2. Tokrat je desni bok domačih prebil Kampl in ostro podal v sredino, prvi strel Novakovića je domači vratar ubranil, toda ljubljanski napadalec je prišel do odbitka in podvojil prednost Slovenije.

Domači so skušali hitro odgovoriti po predložku Arvidasa Novikovasa in strelu Artūrasa Žulpe, toda gostje so se uspeli ubraniti. V zaključku prvega dela je postalo vroče po prekršku Novikovasa nad Stevanovićem, domači nogometaš je skušal gostujočega hitro pobrati tal, Stevanović pa je odreagiral nespametno in Litovca udaril v nogo. Grški sodnik Michael Kukulakis je, na srečo slovenskih navijačev, spregledal prestopek slovenskega reprezentanta, ki bi bil kaj lahko izključen. Prvi polčas se je končal z zanesljivim vodstvom Slovenije (0:2).

Mertelj namesto Stevanovića

Katanec je na začetku drugega polčasa pričakovano zamenjal Stevanovića, na umetno zelenico stadiona LFF je pritekel Aleš Mertelj. Prvi strel v nadaljevanju so sprožili Litovci, Vičius je polvolej poslal krepko mimo gola. V 51. minuti je Slovenija zapravila prvo "match žogo". Kampl je prodrl in z dobro odmerjeno globinsko podajo zaposlil Novakovića, slednji mu je želel vrniti podajo, a je to storil zelo slabo, ko je imel Kampl pred sabo prazna vrata domačih.

Sledile so minute, ki so minile v znamenju jalove terenske premoči Litovcev, ki pa razen nekaterih nenatančnih predložkov in dokaj nenevarnih strelov z razdalje niso resneje zapretili Handanoviću. Katanec je sredi drugega dela posegel po drugi menjavi, namesto Pečnika, ki jo je skupil ob ostrem startu Chvedukasa, je vstopil Valter Birsa

Mirno zadržali prednost do konca

Tudi v zadnjem delu igre Litovci niso uspeli resno ogroziti slovenskega gola, gostje pa so zlahka odbijali stihijske napade domačih. Čeprav Slovenci niso tvegali, so nekajkrat prišli v obetaven položaj za zaključek, a pravega poskusa ni bilo. V 87. minuti je namesto Kirma vstopil Dejan Lazarević in dodal še nekaj energije slovenski enajsterici. V 90. minuti je z 20 metrov močno udaril Birsa, Arlauskis je strel Primorca odbil. Povsem ob koncu je Birsa poskusil še s prostega strela, tudi tokrat se je izkazal domači čuvaj mreže.

Slovenija je z drugo zaporedno zmago sedaj na drugem mestu skupine E, Litovci so nazadovali na tretje. V letu 2014 bodo Katančevi izbranci odigrali še eno tekmo v kvalifikacijah za Euro 2016, sredi novembra se bodo na slovitem Wembleyu pomerili z Anglijo. 

Katanec: "Pustite Kirma pri miru!"

"Želeli smo si šestih točk in to se je uresničilo. Čestitke fantom. Prvih deset minut je bilo dobrih, nato pa smo jim podarili nekaj žog in Litva je imela pobudo kakšnih 15 minut, toda to smo dobro prestali. Razen tega smo odigrali fantastično tekmo. Fantje so pokazali nekaj takšnih stvari, da če bi jih delali Brazilci, bi vsi govorili, kako izjemno so tehnično podkovani," je po tekmi za RTV SLO dejal selektor Katanec. "Ponavadi ne izpostavljam posameznikov, tokrat pa bi rad nekaj povedal. Rad bi videl, da fantje ne bi bili izpostavljeni takšnim pritiskom. Posebej bi omenil Andraža Kirma, o njem preberem veliko stvari. On je pozitiven, dela za ekipo, pustite fanta pri miru. Nismo tako kvalitetni, da bi fante lahko postavljali pod takšen pritisk. Omenil bi tudi, da je danes litovsko občinstvo zaploskalo domačim po porazu, kar se v Sloveniji najbrž ne bi zgodilo," je še dodal slovenski strateg.

Novaković: "Cela ekipa gara za napadalca"

"Tekma je bila težka. Zavedali smo se pomembnosti srečanja, hvala Bogu smo zadeli v pravem trenutku in zmagali. Žoga je bila zelo hitra, mi ne treniramo na takšni površini. To smo dali 'skozi' in upam, da na takšnem igrišču ne bomo več igrali," je po srečanju za nacionalko misli strnil dvakratni strelec Novaković. "Dva gola? Cela ekipa gara, da napadalec doseže zadetek. Pomemben je kolektiv, zmaga proti Švici nam je dala samozavest. Pomembne so tri točke in zdaj gremo lahko mirno naprej. Anglija? Na Wembley gremo odigrat pravo tekmo, najbrž bo tam veliko naših navijačev, mi pa tam nimamo kaj izgubiti," je zaključil 35-letni golgeter.

Kvalifikacije za Euro 2016 (skupina E):

Litva : Slovenija 0:2 (0:2)
Novaković 33., 38.

Litva (4-5-1): Arlauskis; Vaitkunas, Kijanskas, Freidgeimas, Andriuškevičius; Panka (od 32. Vičius), Žulpa, Novikovas, Černih, Chvedukas (od 75. Mikoliūnas); Matulevičius.
Na klopi: Cerniauskas, Zubas; Beniusis, Borovski, Eliosius, Kalonas, Kuklis, Luksa, Slavickas, Stankevičius.

Slovenija (4-5-1): S. Handanović; Brečko, Cesar, Ilić, Struna; Kurtić, Stevanović (od 46. Mertelj), Kirm (od 87. Lazarević), Pečnik (od 67. Birsa), Kampl; Novaković.
Na klopi: Belec, Oblak; Maroh, Milec, Viler, Filipović, Rotman, Matavž, Ljubijankić.

Estonija : Anglija 0:1 (0:0)
Rooney 74.
RK: Klavan (Estonija) 48.

Torek ob 20.45:
Švica - San Marino

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.