Šport
15 ogledov

Furija poražena na Slovaškem

Diego Costa, Martin Skrtel EPA
V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 so bile odigrane tekme v skupinah C, E in G. Velik spodrsljaj so si privoščili aktualni prvaki Španci, ki so z 1:2 klonili pri Slovaški.

V skupini E, kjer igra tudi Slovenija je po pričakovanji angleška izbrana vrsta prišla do zanesljive zmage proti San Marinu, ki je imel v svojih vrstah le enega profesionalnega nogometaša, še ta pa igra v četrti italijanski ligi. Angleži so dominarili od prvega sodniškega žvižga, povedli pa v 25. minuti, ko je po podaji iz kota najvišje skočil Phil Jagielka. Vratar gostov Aldo Simoncini je kar nekajkrat preprečil višje vodstvo gostiteljev, nemočen pa je bil v 43. minuti, ko je Wayne Rooney dosegel svoj 42. reprezentančni zadetek iz enajstmetrovke.

Na začetku drugega polčasa obramba San Marina ni dolgo zdržala. Alex Oxlade-Chamberlain je na desni strani kazenskega prostora ukradel žogo gostujočemu branilcu in podal v sredino, kjer je na žogo čakal njegov klubski kolega Danny Welbeck. Napadalec Arsenala je zabil svoj tretji zadetek v teh kvalifikacijah, dvakrat je zatresel že švicarsko mrežo. Kasneje je zmago potrdil še Andros TownsendAlessandro Della Valle pa je zatresel lastno mrežo. 

Litovska reprezentanca je v Vilniusu premagala Estonijo z 1:0 (0:0). Edini gol na tekmi je dosegel Saulius Mikoliunas v 76. minuti.

Slovaška | Avtor: EPA EPA
Poraz Španije

Juraj Kucka je v skupini C Slovaško v 17. minuti popeljal v vodstvo proti Španiji. Nogometaš italijanske Genoe je zadel s prostega strela. Iker Casillas je slabo posredoval in žogo le odbil v lastno mrežo. Ob koncu prvega polčasa se je na drugi strani izkazal slovaški vratar Matúš Kozáčik z dvema izjemnima obrambama. Zaustavil je poizkusa Diega Coste in Sergia Busquetsa.

Evropski prvaki z zadnjih dveh prvenstev so naposled le izenačili v 82. minuti preko rezervista Paca Alcácerja, a je nato bil v 87. minuti uspešen še Miroslav Stoch. Akcijo sta začela Michal Ďuriš in Marek Hamšík, ki sta odigrala dvojno podajo, prvi pa je nato na drugi vratnici našel Stocha. 

Ukrajina in Makedonija sta prišli do zmage v zadnjih minutah dvoboja. Šok v Skopju je z izjemnim zadetkom v 92. minuti preprečil Besart Abdurahimi.

Zlatan Ibrahimović | Avtor: EPA EPA
Rusi do pomembne točke

V derbiju skupine G so Rusi povedli na gostovaju v Solni. Švedi so se znašli v zaostanku že v 10. minuti po strelu, ki ga je zunaj kazenskega prostora zelo natančno sprožil odlični Aleksander Kokorin. Skandinavci, ki so tokrat nastopili brez prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, so bilu blizu izenačenja že tri minute kasneje, vendar se je ruski vratar Igor Akinfejev izkazal ob poizkusu Sebastiana Larssona z enajstmetrovke.

Obe izbrani vrsti sta si že v prvem polčasu priigrali nekaj priložnosti, Švede pa je na začetku drugega dela igre do izenačenja popeljal Ola Toivonen, ki je izkoristil predložek Jimmyja Durmaza. Kasneje se mreži nista več zatresli.

Do velike točke je prišel v tej skupini prišel Liechtenstein, ki se je brez zadetkov razšel s favorizirano Črno goro. Razmerje strelov je v korist Črnogorcev znašalo kar 26:2. 

Kvalifikacije za EP 2016, 2. kolo:

Skupina C:

Makedonija : Luksemburg  3:2 (1:2)
Trajkovski 20., Jahović 66./11-m, Abdurahimi 92.; Bensi 39., Turpel 44. 

Slovaška : Španija  2:1 (1:0)
Kucka 17., Stoch 87; Alcácer 89

Belorusija : Ukrajina  0:2 (0:0)
Martinovič 82./ag, Sidorčuk 93.

Vrstni red: Slovaška 6 točk, Makedonija 3, Španija 3, Ukrajina 3, Belorusija 1, Luksemburg 1

Skupina E:

Slovenija : Švica  1:0 (0:0)
Novaković 79./11-m

Anglija : San Marino  5:0 (2:0)
Jagielka 25., Rooney 47./11-m, Welbeck 49., Townsend 72., Della Valle 78./ag

Litva : Estonija  1:0 (0:0)
Mikoliūnas 76.

Vrstni red: Anglija in Litva 6 točk, Estonija 3, Slovenija 3, Švica 0, San Marino 0  

Skupina G:

Liechtenstein : Črna gora  0:0

Moldavija : Avstrija  1:2 (1:1)
Dedov 27./11-m; Alaba 12./11-m, Janko 51.

Švedska : Rusija  1:1 (0:1)
Toivonen 49.; Kokorin 10.

Vrstni red: Avstrija, Črna gora in Rusija 4 točke, Švedska 2, Liechtenstein 1, Moldavija 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.