Šport
69 ogledov

Tekmovalko so le rešili

Natalie Charlos
1/6
EPA
Začetek evropskega plavalnega prvenstva bi skoraj zaznamovala tragedija. Poljsko daljinsko plavalko Natalio Charłos so morali rešiti iz vode.

Popolnoma izčrpana poljska daljinska plavalka Natalia Charlos je izgubila zavest ob koncu 10 kilometerske preizkušnje. Iz vode so jo morali potegniti reševalci.

Doktor nemške ekipe Alexander Beck je dejal, da je nesrečna plavalka na suhem prišla k zavesti, njeno stanje pa naj bi bilo stabilno. Enaindvajsetletnico so odpeljali v bolnišnico, kjer bodo opravili nadaljne preglede. "Ob prihodu iz vode se ni odzivala, verjetno je šla čez neko določeno mejo. Zdaj je bila v stabilnem stanju, dalo se je pogovarjati z njo, prepoznala me je. Če je ne bi potegnili iz vode, bi se utopila, " je po reševanju dejal Beck.

Reševalci pa si niso prislužili le pohval. "To je bilo neverjetno. Kričal sem na reševalce, a so se ji približali le na 50 metrov in jo opazovali," je dejal trener daljinskega plavanja Stefan Lurz in rekel, da se je njegov brat Thomas Lurz, sicer izjemni daljinski plavalec, že želel pognati v vodo po nesrečno plavalko. "Bilo je grozno. Ob tem, ko so jo dvignili na čoln, je imela peno na ustih. Pred štirimi leti sem nekaj podobnega doživela ob smrti Frana Crippena, zato sem vedela, da je reč zelo resna," je dejala tokrat 13. Angela Mauerer.

Smrtna žrtev leta 2010

Američan Crippen je umrl leta 2014 na tekmi v Združenih arabskih emiratih, ko je tekma svetovnega pokala v daljinskem plavanju potekala v vodi s temperaturo okoli 30 stopinj Celzija, našli pa so ga mrtvega šele dve uri po tekmi. Po smrti so sprejeli pravilo, da lahko tekme potekajo le ob tempereturah vode med 18 in 28 stopinj Celzija. "To je bila prva smrtna žrtev v plavalnem športu. Voda je imela več kot 30, zrak pa več kot 40 stopinj Celzija. Umrl je zaradi pravila, da mora zaključiti tekmo," je o nesrečnem dogodku pred nekaj meseci za zurnal24.si sicer dejal tudi slovenski zmagovalec tekme za svetovni pokal v daljinskem plavanju Rok Kerin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.