Šport
22 ogledov

Težave športnikov po upokojitvi

Paul Gascoigne EPA
Skoraj četrtina nekdanjih profesionalnih športnikov se je po koncu kariere bojevala z zdravstvenimi težavami, odvisnostjo ali finančnimi težavami, razkriva velika britanska raziskava.

V raziskavi je bilo zajetih več kot 1.200 nekdanjih športnikov, starih od 22 do 95 let, ki so tekmovali v nogometu, ragbiju in kriketu.

Čeprav jih je kar 79 odstotkov dejalo, da so trenutno zadovolji s svojim življenjem, jih je skoraj tretjina priznala, da je imela dve leti po športni upokojitvi težave s prilagoditvijo na novo življenjsko obdobje.

Skoraj četrtina (24 odstotkov) je odgovorila, da je trpela za psihičnimi, zdravstvenimi ali finančnimi težavami, ali pa so bili odvisniki. Veliko profesionalnih nogometašev je zabredlo v težave, najboljša primera sta nekdanji nogometaš Manchester Uniteda, veliki George Best in nekdanji angleški reprezentant Paul Gascoigne, oba huda alkoholika. V alkoholizem je zabredel tudi nekdanji branilec Arsenala Kenny Sansom, ki je dres angleške reprezentance oblekel kar 86-krat. Alkohol ga je zasvojil do te mere, da je priznal, da je velikokrat noč prespal kar na klopci v parku.

16 odstotkov jih je priznalo, da je trpelo za depresijo, 17 odstotkov jih je podleglo stresu, 16 odstotkov pa jih je po upokojitvi izgubilo samozavest.

Komentarjev 1
  • Šemefuky 19:47 12.september 2013.

    Težave imajo, ker so imeli polne riti in potem ne vedo kaj bi sami s seboj. Mnogo jih je popolnomqa neizobrženih primitivcev, ki razen fizičnih sposobnosti drugih sploh nimajo razvitih, ker je to cilj biznismenov, ki se bogatijo na njihov ...prikaži več račun. Če pogledam naše nepismene nogometaše balkance kaj počnejo z denarjem, ki ga imajo mnogo preveč, se mi zdi vse skupaj ena kozlarija, ali pa ko ene brezupne podpira celo država z zaposlitvami, nagradami in drugimi bonitetami.