Šport
143 ogledov

Težko delo za Slovenke

slovenska ženska rokometna reprezentanca Reševalni pas/Twitter
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na žrebu dobila tekmice v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Španiji.

Slovenija bo na zaključnem turnirju med 2. in 19. decembrom igrala v zahtevni skupini A, v njej so Francija, Črna gora in Angola.

Slovenskim rokometašicam ples kroglic ni bil naklonjen, saj jim je namenil kar tri udeleženke letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu, med njimi so tudi prvakinje iz Francije. Z njimi so se slovenske rokometašice nazadnje pomerile na lanskem decembrskem evropskem prvenstvu na Danskem in izgubile s 17:27. V Hamletovi deželi so se Slovenke pomerile tudi s Črnogorkami, ki so na odločilni tekmi za napredovanje v drugi del tekmovanja slavile s 26:25. Angolke so bile v Tokiu edine predstavnice Afrike, v svojem sedmem zaporednem nastopu na olimpijskih igrah pa so zasedle deseto mesto. V deželi vzhajajočega sonca so slavile Francozinje, Črnogorke pa so bile šeste.

"Ko se pred žrebom nahajaš v četrtem kakovostnem bobnu, pri čemer petega ni, tedaj težko upaš na ugoden razplet. Slovenija si je z rezultati na zadnjih tekmovanjih zaslužila uvrstitev v zadnji boben, žreb pa nam dodelil same izvrstne tekmice. Pomerili se bomo z olimpijskimi prvakinjami Francozinjami, Črno goro, eno najboljših evropskih ekip, ter Angolo, ki je afriška prvakinja in udeleženka zadnjih olimpijskih iger. V Španiji bomo morali igrati kot ekipa in prikazati novo energijo slovenske reprezentance. Narediti bo potrebno vse, da se prebijemo iz skupine, v katerem nas čakajo same udeleženke olimpijskih iger, ter si tako zagotoviti tri dodatne tekme z novimi vrhunskimi tekmicami. To bo za nas izjemno velik izziv. Verjamem v naša dekleta in naše skupno delo ter upam, da svetovno prvenstvo dočakamo vsi zdravi," je španski ples kroglic komentiral slovenski selektor Dragan Adžić.

Na letošnjem mundialu bo prvič v zgodovini nastopilo 32 reprezentanc. Te bodo razdeljene v osem skupin s po štirimi ekipami. V drugi del tekmovanja bodo napredovale najboljše tri, ki se bodo v primeru slovenske skupine združile z najboljšo trojico skupine B (ekipa Ruske rokometne zveze, Srbija, Kamerun, Poljska).

V četrtfinale, kjer se bodo začele neposredne izločilne tekme, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci vsake izmed štirih skupin drugega dela.

Slovenska izbrana vrsta si je nastop na Pirenejskem polotoku zagotovila z uspešnima kvalifikacijskima tekmama proti Islandiji. Prvo so izbranke selektorja Adžića, ki je reprezentanco prevzel tik pred tem, na Kodeljevem dobile s 24:14, na severu Evrope pa sta se ekipi razšli z neodločenim izidom 21:21.

Slovenija bo konec leta sedmič v zgodovini nastopila med svetovno elito. Najboljšo uvrstitev so rokometašice dosegle leta 2003 na Hrvaškem, ko so bile osme, dve leti pred tem pa so bile v Italiji devete. Poleg tega so bile v Nemčiji 1997 18., v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., na zadnji izvedbi pred dvema letoma na Japonskem pa 19.

Letošnji mundial bo med 2. in 19. decembrom potekal v Barceloni, Granollersu, Tarragoni, Lleidi, Castellonu de la Plani in Badaloni. Prizorišče slovenskih tekem in točen termin le-teh še nista znana.

Slovenke bodo v pripravah na svetovno prvenstvo odigrale štiri tekme s kakovostnimi tekmicami. V okviru pokala EHF, v katerem namesto v kvalifikacijah nastopajo gostiteljice naslednjega evropskega prvenstva (Slovenija, Črna gora, Severna Makedonija) ter branilka naslova (Norveška), se bodo 7. in 10. oktobra pomerile z Norvežankami. Prva tekma bo na sporedu v Skandinaviji, povratna pa v Sloveniji. V sklepnih pripravah pred odhodom v Španijo bosta konec novembra v Poreču sledila še dva obračuna s Hrvaško, eno izmed nosilk četrtkovega žreba.

Žreb za SP:

Skupina A: Francija, Črna gora, Angola, Slovenija
Skupina B: Ruska rokometna zveza, Srbija, Kamerun, Poljska
Skupina C: Norveška, Romunija, predstavnici Azije 3 in 4
Skupina D: Nizozemska, Švedska, predstavnica Severne Amerike in Karibov, predstavnica Azije 5
Skupina E: Nemčija, Madžarska, Češka, Slovaška
Skupina F: Danska, predstavnica Azije 1, Tunizija, Kongo
Skupina G: Hrvaška, predstavnica Azije 2, predstavnici Južne Amerike 1 in 3
Skupina H: Španija, Avstrija, predstavnica Južne Amerike 2, predstavnica Azije 6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice