Šport
41 ogledov

''Težko je zavrniti, če me razumete''

usain bolt EPA
Jamajški atlet Usain Bolt je priznal, da se težko upira mičnim dekletom, ki se najboljšim športnikom sveta ponujajo na vsakem koraku.

Šestkratni olimpijski prvak Usain Bolt je v obširnem intervjuju za britanski The Telegraph dejal, da se želi zapisati v športno zgodovino, da še vedno ni prebolel dopinškega prekrška Tysona Gaya in da so britanski športniki podvrženi nerazumljivemu pritisku javnosti.

''Vedno sem si želel, da bi bil velik športnik,'' je povedal 29-letnik. In kaj mu pomeni veličina? ''Zame je veličina to, da se te zapomnijo. Ljudje se ves čas pogovarjajo o športu in rad bi bil del tega pogovora. Ko beseda teče o velikanih, se vedno govori o Muhammadu Aliju, Michaelu Jordanu in Peléju. Rad bi bil del te druščine, da bodo ljudje govorili o Aliju, Jordanu, Peléju in Usainu Boltu.''

Na vprašanje, ali ni že danes legitimen član izbrane druščine, je Jamajčan odvrnil: ''Da, toda še vedno tekmujem. To si želim, ko bom upokojen. Rad bi bil tako dober, da me ne bodo mogli pozabiti, tako kot ne moremo pozabiti Alija in drugih fantov. Pustili so svoj pečat v zgodovini. To si želim. Olimpijske igre mi bodo pomagale pri tem.''

Bolt je na olimpijskih igrah v Londonu (2012) postal prvi atlet v zgodovini, ki je na dveh zaporednih tekmovanjih osvojil trojček kolajn - zlato na 100 m, 200 m in 4 x 100 m. Dosežek, ki ga je prvič zabeležil pred osmimi leti v Pekingu (2008), si želi ponoviti v Rio de Janeiru.

Kriket in nogomet raje kot atletiko

usain bolt | Avtor: EPA EPA
Najhitrejši človek vseh časov pa v mladosti ni čutil posebne naklonjenosti do teka. Raje je igral nogomet in kriket. ''Tako rad sem imel kriket, da nisem želel početi nič drugega. Tekel sem pač zato, ker sem bil dober in sem zmagoval,'' je povedal svetovni rekorder na 100 in 200 metrov, ki se je na začetku kariere zanašal predvsem na surovi talent. Tek je doživljal kot nekaj naravnega, treninga pač ne.

''Prva tri leta mi preprosto ni bilo mar. Pač sem tekel,'' je priznal Bolt, ki je nato začel sodelovati z novim trenerjem Glenom Millsom. ''Rekel je, da se moram zresniti. 'Ne moreš biti olimpijski prvak brez trdega treninga.' Začel sem poslušati in razumeti, kaj mi želi povedati. Takrat sem si postavil cilje in pričel delati na tem, da postanem najboljši,'' je povedal 29-letnik, ki se je z zlatom na 100 metrov v Pekingu prelevil v globalnega superzvezdnika. Leto kasneje je v Berlinu tekel svetovni rekord s časom 9,58 sekunde.

''Vedno sem pripravljen, kolikor je to mogoče. Ko prideš na startno vrsto, nima smisla, da si zaskrbljen. Treba se js sprostiti in to izpeljati. Trener mi je vedno govoril o mišičnem spominu. Če nekaj dovolj dolgo treniraš, postane del tebe. Preprosto se zgodi,'' je tlesku s prsti pristavil Bolt.

Popolna prevlada lahko privede do podcenjevanja nasprotnika; nevarna praksa, ki ji Bolt nikoli ne podleže. ''Nikoli se ne dojemam tako. To je tekma. Marsikaj lahko gre narobe. Trener vedno pravi, da grem na zmago, vendar ne smem misliti, da ne morem izgubiti. V trenutku, ko začneš razmišljati o tem, bo šlo nekaj narobe. Verjamem, da bom zmagal, vendar ne mislim, da me nihče ne more premagati,'' je pojasnil.

Integriteta športa na njegovih plečih

V športu, ki ga pretresajo dopinške afere, njegova integriteta ostaja neomajna. ''Zaradi tega nisem pod pritiskom. Sem predstavnik športa in države. Vzgojen sem bil v duhu, da moraš delati za to, kar si želiš,'' je povedal Bolt in dodal, da še vedno ni prebolel afere z anabolnimi steroidi, v katero je bil vpleten ameriški sprinter Tyson Gay, ki so mu odvzeli srebrno medaljo z olimpijskih iger v Londonu.

''Spoštoval sem ga kot atleta. Način, kako teče in dela. Skozi leta je najino rivalstvo postalo zares veliko. Užival sem v tem. Rad imam konkurenco in on je bil moj največji rival. Imel sem občutek, da moram ves čas ostati osredotočen. Ostati pripravljen. Ko sem izvedel za škandal, sem si mislil 'pa daj no'. Kot bi imeli sina, ki ga pošljete na fakulteto, nato naredi nekaj slabega in pusti šolo, vi pa izveste, da je vse desetke dobil z goljufijo. Tako sem se počutil jaz. Morda bom nekoč prebolel, toda resnično me je motilo. Zelo, zelo motilo,'' je povedal Bolt in dodal, da z Gayem ne govorita.

usain bolt | Avtor: Instagram Instagram
Dopinška afera se je razplamtela tudi med jamajškimi atleti, potem ko se je na udaru znašel Nesta Carter, eden od Boltovih reprezentančnih kolegov na poti do zlate kolajne v Pekingu. Če Carterju ne bo uspelo oprati imena, bodo brez odličja ostali vsi štirje jamajški atleti

Bolt je eden najpogosteje testiranih špotnikov na planetu, a s tem nima težav. ''Ne, ker je tako bolje. Spomnim se svetovnega prvenstva v Pekingu (2015, op. a), kjer so nas testirali vsak drugi dan. Nimam težav s tem. Poskušajo zagotoviti, da bi bilo tekmovanje čisto. Opravljajo svoje delo,'' je prepričan.

''V Britaniji se športniki morajo poročiti''

Bolt se že dve leti videva z dekletom, vendar njene identitete ne želi razkriti javnosti. Eden od razlogov je pritisk, ki ga na uspešne športnike vršijo mediji. ''Vem, kakšni ste. Še posebej britanski mediji. Bolje rečeno tabloidni mediji. Vsaka kultura je drugačna. Opazil sem, da se v Britaniji vsi slavni morajo poročiti, ko enkrat postanejo slavni. Kot da je to pravilo. Mislim si 'to ni pošteno!' Rooney se je poročil tako mlad. Vsi angleški nogometaši se poročijo, ko enkrat postanejo slavni. Ko si slaven, si pod velikim pritiskom, ker si toliko deklet želi tvoje družbe. Če se poročiš pri 21, nisi ničesar doživel. Težko je ostati zvest enemu dekletu, ko pa se ti ženske dobesedno mečejo v objem. In potem tabloidi dekleta spodbujajo, naj se poskušajo spečati s teboj. To je nepravično do nas. Težko je zavrniti, če me razumete. Od vas sem se veliko naučil. Če si slaven, moraš imeti družino. Ne vem, zakaj, a to se v Britaniji prodaja. Toda jaz nisem Anglež, Jamajčan sem. Naša kultura je povsem drugačna, zato me ne morete soditi na podlagi vaše ,'' je še povedal Bolt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.