Šport
37 ogledov

Tina Maze: "Ne morem se dati na štiri konce"

Maze Massi Kranjska Gora zlata lisica slalom Boštjan Tacol
Tina Maze v pogovoru o novem pravilniku za alpince, snemanju reklamnega spota, testiranjih, svoji ekipi in še čem.

Novinarji se pri svojih vprašanjih veliko ponavljamo. Tri najbolj trapasta oziroma nezaželena, ki ste jih slišali v pretekli sezoni?
Spor s SZS je nedvomno prva stvar, ki sem se ji vselej izogibala, ker se mi o tem ne zdi pametno govoriti z mediji. Drugo: če bom ujela Lindsey, ko je imela že 500 točk prednosti. Ne moreš obupati, ampak neka realnost pa je jasna. Aja, še to – ko so me spraševali o spodnjem perilu. Ravno zaradi tega sem prišla na idejo, da napišem na modrček, da to ni vaša stvar.

Za zavarovalnico, ki je vaš pokrovitelj, ste naredili zanimivo reklamo. Ste se zabavali ob snemanju?
Spot smo posneli v desetih minutah. Vse je bilo ekstremno hitro. Fanta (Goran Hrvaćanin in Mario Ćulibrk, op. a.) sta mojstra in sta smešna 'v nulo'. Izpadlo je zelo pozitivno, se pa nisem nič pretvarjala. Igrala sem sebe, kar je zelo lahko. Pred kamero sem jaz jaz.

Kaj si želite spremeniti v novi sezoni?
Opravili smo že precej testiranj smuči, ki se v novi sezoni zamenjajo. Tu vidim veliko stvar in precej dela za nas in proizvajalce smuči. Smo ustaljena ekipa, ki upam, da bo lahko delala skupaj še naprej in odpravljala pomanjkljivosti, ki smo jih storili v lanski sezoni.

Pričakujete močno spremenjena razmerja moči?
Mislim, da bo še pomembnejša dobra pripravljenost, a mislim, da ne bomo imeli tako velikih težav. Vsaj pri Stöckliju ne.

Imate rezervne načrte glede količine denarja?
Časi so težki, tega se vsi zavedamo. Upam, da nam ne bodo zaprli vrat (zveza, op. a.), tako da si bo naša ekipa lahko poiskala tisto, kar še potrebuje. Želimo si nadgrajevati naše znanje, to pa je precej povezano z denarjem in pogoji, ki si jih lahko ustvarimo. Ekipa je majhna. Po vsem, kar se nam je zgodilo, bi potrebovali še eno osebo več.

Se lahko zgodi, da proračunu priredite cilje? Da bi na primer napadali naslov svetovne prvakinje namesto velikega globusa?
Na tako velike odločitve pogoji ne morejo vplivati. Vplivali bodo morda na to, ali bo kdaj šla fizioterapevtka z nami ali ne. V športu štejejo malenkosti in tam se naredijo razlike.

Kako komentirate novi pravilnik?
To so tako drastične spremembe, da bi se o njih morali podrobneje pogovoriti s klubi, ki so vedno odločali o teh stvareh. Kolikor sem bila obveščena, klubi tega niso videli, pravilnik je bil potrjen brez ozaveščanja klubov in tekmovalcev. Mislim, da bi bilo treba pravila jasno in glasno predebatirati. Tekmovalci oziroma jaz osebno, naslednjo sezono bom vozila štiri discipline, ne moremo biti na voljo 18 dni v letu za sponzorje, ki sem jim sicer več kot hvaležna, da podpirajo alpsko smučanje in mene. Ampak jaz se ne morem dati na štiri konce. Biti na voljo 18 dni, zadovoljiti predsednika, ki zagotavlja ta sredstva, ne gre. Mislim, da je realno maksimalno šest dni, ki jih lahko najdem v svojem urniku. Ljudje, ki tega ne poznajo, pričakujejo veliko več.

 

Ljudje morda kdaj pričakujejo tudi več informacij neposredno od vas, glede česar se zelo trudi Lindsey Vonn.
Med sezono se nimam časa izpostavljati. Zaradi tega veliko stvari napišem na blog, poskušam dati svoje razmišljanje navijačem, novinarjem, sponzorjem, vsem, ki me poznajo kot preprosto dekle, ki je mogoče v zadnjem času malo 'manjkala', ker se je zgodil spor s SZS, ki vas očitno vleče (novinarje, op. a.). Ne vem, zakaj. Ni bilo prav, da se je zgodil med sezono. Če ti nekdo reče nekaj neresničnega in se ne braniš, potem ima prav. Andrea se je branil, na koncu pa sem bila jaz muhasta zvezdnica. To ne sodi nikamor in tako se ne bi smelo govoriti o športnikih.

Kaj boste v prihodnje storili glede vzdušja, tedaj ko ne gre vse po načrtu?
Sama ne toliko, ampak Andrea bi lahko malo bolje odreagiral v situacijah, ko nam ne gre dobro. Pozna me že dolgo in ve, kako delujem. Včasih ga je strah, da bi zaradi enega neuspeha vrgla vse v koš in zaspala. Ali pa da se mi ne bi dalo več, kar se mi je včasih dogajalo. Z njegovo motivacijo me želi držati pokonci, ampak mislim, da me je – glede na to, da sem se tako razvila kot športnica – le oviralo in bi lahko malo bolj mirno sprejemali te tekme. Ko pa analiziraš za nazaj, je jasno, zakaj se je tako razburjal v Söldnu, ZDA, v finalu. Sredi sezone smo našli dobro klimo v ekipi. Razbremenila nas je tudi Nežka Poljanšek. Vzdušje je bilo boljše tudi zaradi nje.

Komentarjev 3
  • se_eden 00:45 14.april 2012.

    treba je ločiti med amaterskim športom (telesno kulturo) in profesionalnim športom, ki je v današnjih časih predvsem posel. in v poslu se dobiček dosega z borbo na trgu. edini od vseh slovenskih profesionalcev edino Zavec priznava to dejstvo. vsi ostali ...prikaži več bi pa radi bili po eni strani amaterji z državno službo, najbrž pričakujejo še penzijo za posebne zasluge, o profesionalni strani (zaslužkih) pa govorijo, da so to poslovne skrivnosti. država naj financira amaterski šport vključno z mladinskimi selekcijami, potem je pa edino trg merilo za kvaliteto, ne pa da beremo, da obstajajo reprezentanti stari več kot 30 let ki, v svoji dolgoletni karieri niso dosegli nobenega prav posebno zavidljive rezultata pa se jih še zmeraj obravnava kot bodoče talente in temu primerno tudi financira njihov hoby, kar navsezadnje tudi je....

  • sweetdogs 19:28 13.april 2012.

    *...ki imajo po 10× večji budget, ni prostora.

  • sweetdogs 19:28 13.april 2012.

    Bravo Tinca za letošnjo sezono. Drugo leto pa na zmago!Takšna vrhunska športnica mora imet 100% podporo in je totalno neprofesionalno s strani Lovšeta, da med sezono obračunava s Tino preko medijev. To samo jemlje fokus in energijo, za ...prikaži več to pa v vrhunskem smučanju, kjer imamo opravka z reprezentancami, ki imajo po 10× večji budget. Če kdo ne spoštuje pogodbe se pač uveljavijo pogodbene kazni in basta. Ne pa cirkusa zganjat po medijih in pljuvat po športnikih, ki so lahko Sloveniji v velik ponos.