Šport
53 ogledov

Tina Trstenjak Sloveniji priborila srebro

Tina Trstenjak in Edwige Gwend EPA
Judoistka Tina Trstenjak je v kategoriji do 63 kilogramov v Bakuju osvojila srebrno kolajno. kasneje je do brona prišel še Roki Drakšič.

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na evropskih igrah v Bakuju osvojila srebrno medaljo v kategoriji do 63 kilogramov. V finalu jo je z vazarijem ugnala Nemka Martyna Trajbos, svetovna prvakinja iz leta 2012. 

Trstenjakova, tretja s svetovne lestvice, je bila na papirju sicer favoritinja v dvoboju z Nemko, s katero je pred današnjem obračunom dobila sedem od devetih dvobojev. Dobro formo je varovanka trenerja Marjana Fabjana potrdila tudi na turnirju, kjer je ugnala v polfinalu svetovno podprvakinjo Yarden Gerbi iz Izraela. A tudi Trajbosova, sedma z lestvice, je v petek potrdila pripravljenost in v polfinalu premagala prvo z lestvice Francozinjo Clarisse Agebenenou.

V izenačenem dvoboju tekmici nista hranili moči. Nemka je Trstenjakovi odlično zapirala vhod z bokom v začetek meta, na drugi strani pa svoje priložnosti iskala borbi na tleh. Nekajkrat sta tekmovalki skušala tudi z napadi in protinapadi, ki so se po pravilu končali s surovim merjenjem moči, da bi katera tehtnico prevesila na svojo stran in dobila met.

Izenačen dvoboj je bil odločen dobre pol minute pred koncem, ko je Nemki uspel met za vazari. Tekmovalka celjskega Sankakuja Z'dežele je še enkrat skušala vse za izenačenje, a jo je prehitela ura. "Nemka je levičarka, višja od mene in odlično zapira, zato je zame zelo neugodna. Nisem prišla do svoje prave priložnosti. Ona je za nameček zelo dobra tudi v parterju, zato sem se tam bolj ali manj branila in danes je bila res boljša od mene. Nisem razočarana, tekmici lahko čestitam," je dejala 24-letna celjska judoistka, ki je osvojila že četrto odličje na največjih tekmovanjih.

Druga judoistična kolajna, skupno tretja slovenska

Na tretjo stopničko zmagovalnega odra se je povzpel še Roki Drakšič. V borbi za bron je s končnim prijemom ugnal Rusa Denisa Jarceva.

Drakšič je dvoboj odlično začel, po desetih sekundah povedel z vazarijem in imel veliko prednost. V drugi minuti borbe pa mu je za trenutek zmanjkalo koncentracije, kar je za met izkoristil Jarcev. Temu so sodniki najprej prisodili ipon. Po pritožbi in razveljavitvi pa se je dvoboj nadaljeval in bron je s končnim prijemom v izteku borbe osvojil Drakšič.

"Ponudila se mi je še ena priložnost in sem jo izkoristil. Morda je bil met za vazari, jaz sem bil mnenja, da ni ipon, nato so mu dosodili juko in po tem sem imel spet prednost. A taka razveljavitev je v judu nekaj običajnega. Tudi meni se je to že zgodilo," je povedal Drakšič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.