Šport
25 ogledov

Tiralongu zmaga, Aruju sekunda

Alberto Contador, Fabio Aru EPA
Deveta etapa Gira d'Italia je pripadla Paolu Tiralongu (Astana). Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) je dokazal, da je z njegovo ramo vse v redu ter je obdržal rožnato majico vodilnega, kljub temu da mu je Fabio Aru (Astana) odščipnil eno sekundo.

Začetek devete etape so zaznamovali številni zatrti poizkusi pobegov, po številnih neuspelih poizkusih pa je enajsterici kolesarjev vendarle uspelo pobegniti. Skupino ubežnikov so sestavljala znana imena: Steven Kruijswijk, Carlos Betancur, Tom-Jelte Slagter, Ryder Hesjedal, Paolo Tiralongo, Maxim Belkov, Simon Geschke, Jesús Herrada, Amael Moinard, Sonny Colbrelli ter Kenny Elissonde. Privozili so si največjo prednost šestih minut, na obeh kategoriziranih klancih pa si je največ točk za modro majico privozil Geschke.

Kmalu sta sicer odpadla Belkov ter Colbrelli. Z napadom je nato poizkusil Slagter, ki si je priboril dve minuti prednosti pred zasledovalci ter pet minut pred glavnino. V lov za njim se je podal Tiralongo, ki je kmalu tudi prevzel vodstvo ter se sam odpeljal prepričljivi zmagi naproti. Drugi je ciljno črto prečkal Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), tretji pa Geschke (Giant-Alpecin).

"Moja naloga je bil beg in čakanje na moje moštvene kolege, ki bi jim moral pomagati na vzponu. A stvari so se zasukale drugače, dobim sem drugačna navodila in krenil po etapno zmago. Ta je zame povsem nepričakovana," se je na cilju veselil Tiralongo.

V boju za rožnato majico je Fabio Aru nadoknadil sekundo proti vodilnemu Albertu Contadorju, premagal ga je v ciljnem šprintu četverice, ki sta jo sestavljala še Richie Porte in Mikel Landa. Zaostanek Aruja za Špancem zdaj znaša 3 sekunde, Porte (Sky) še vedno zaostaja za 22 sekund.

"Čeprav sem na koncu izgubil sekundo, sem zelo zadovoljen. Za nami je še ena težka etapa, toda ekipa je opravila fantastično delo. Fantastično delo smo opravili tudi v naši skupini, z Arujem sva se dogovorila, da poskušamo pridobiti kar se da proti Kolumbijcu Rigobertu Uranu, ki ga imamo še vedno za nevarnega tekmeca. Komaj sem čakal na ponedeljek in odmor, zdaj se moramo spočiti, čaka nas še veliko dela, saj so tekmeci videti izredno močni," je po etapi dejal Contador.

Jana Polanca in Grego Boleta se je dalo na začetku etape videti v ospredju, očitno je bilo, da si želita v beg. Bole je poskušal celo sam, toda ni mu uspelo. Polanc, ki je v seštevku gorskih ciljev padel na sedmo mesto, je dolgo časa vztrajal takoj za najboljšimi, napad Aruja na začetku zadnjega vzpona pa je bil zanj, tako kot praktično za vse druge kolesarje z izjemo Lande, Porta in Contadorja, prehud zalogaj.

A je vseeno odlično kolesaril do cilja, zaostal minuto in 43 sekund in zasedel zelo dobro 15. mesto. V skupnem seštevku je iz etape v etapo višje, pred prostim ponedeljkom je z zaostankom 20 minut in 15 sekund 31., škoda je, da je v nekaj uvodnih etapah izgubil precej časa, ki ga zagotovo ne bi, če bi imeli v Lampreju vanj nekaj več zaupanja. Kranjčan je tudi tretji v razvrstitvi mladih kolesarjev (bela majica), a težko računa na kaj več, saj imata najbrž nepremagljivi Aru in njegov rojak Davide Formolo že veliko prednost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.