Šport
7835 ogledov

To je vojna! Đoković razkril, kaj mu je storil ATP

Epa
Prvi igralec sveta Novak Đoković je po bolečem porazu v Londonu razkril zanimivo podrobnost, kako Združenje teniških profesionalcev (ATP) onemogoča njegova prizadevanja.

Novak Đoković je moral v drugem krogu skupinskega dela zaključnega turnirja v londonski O2 areni priznati premoč Rusu Danilu Medvedjevu s 3:6, 3:6. Petkratni zmagovalec zaključnega mastersa ima kljub porazu še vedno možnosti za uvrstitev v polfinale, za vstopnico se bo pomeril z Nemcem Alexandrom Zverevom.

Novak Đoković ATP Finals Šport Šok za Đokovića, slovo Schwartmana

Bolj kot poraz je na Đokovićevi novinarski konferenci odmevala razprava o napeti politični klimi v zakulisju belega športa.

Srb se bo, kot kaže, vrnil v svet igralcev ATP-ja, kateremu je nekoč predsedoval, a ga je ob koncu avgusta zapustil zaradi nesoglasij glede nekaterih perečih tem, še zlasti glede razdelitve finančne pogače nižje rangiranim igralcem.

denar dolarji padanje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Đoković, ki se zavzema za pravičnejšo porazdelitev finančnih sredstev, je po odstopu s predsedniške funkcije ustanovil novo združenje profesionalnih igralcev PTPA, pri čemer sta ga podprla Kanadčan Vasek Pospisil in Američan John Isner. Ustanovitev novega združenja je bila med igralci deležna precejšnjih kritik.

Odzvala sta se tudi Roger Federer in Rafael Nadal, ki sta javno obsodila vsakršen poskus razdvojevanja in pozvala k enotnosti. Ob tem velja omeniti, da sta bila Federer in Nadal nekoč ključna člana sveta igralcev ATP-ja, a sta se pred leti umaknila s političnega parketa. Svetu sta se ponovno pridružila lani, potem ko je v javnosti močno odmevala upokojitev dologoletnega šefa združenja igralcev Chrisa Kermoda, pri čemer naj bi ključno vlogo odigral prav Đoković.

rafael nadal Različni pogledi Šport Nadal odgovoril Đokoviću: "Ne želim se prerekati, toda ..."

Politične igrice so zdaj dobile nov zasuk. Đoković je bil namreč manj kot tri mesece po umiku nominiran za vrnitev v svet igralcev, kar je pripravljen storiti, vendar tu nastane velika težava.

Svet igralcev ATP-ja, ki mu predseduje Južnoafričan Kevin Anderson, je namreč na vrat na nos sprejel odločitev, da aktivni člani sveta ne morejo biti obenem člani drugih združenj profesionalnih igralcev, kot je denimo PTPA, kar pomeni, da so Đokovićeva prizadevanja za novo politično telo padla v vodo.

"S tem pravilom je ATP poslal jasno sporočilo, da ne želi obstoja PTPA-ja. ATP gre v nasprotju z željami igralcev. To so politične igrice, o katerih se redko piše, bolj pomembno je, da se mene prikaže kot hinavca."

Novak Đoković

 | Avtor: Epa Epa
"Videl sem, da se veliko piše o moji kandidaturi za vrnitev v svet igralcev, kar ni točno. Nominirali so me igralci. Nisem se poskušal vrniti, kot tudi ne Vasek Pospisil. Oba sva bila nominirana s strani igralcev, tako to deluje. Zame je to velika stvar. Počutim se počaščenega in odgovornega, da predstavljam igralce," je povedal prvi igralec sveta, nato pa spregovoril še o morebitnem navzkrižju interesov.  "Ko sem avgusta ustanovil PTPA, se mi ni zdelo, da gre za navzkrižje interesov. Zato sem tudi sprejel nominacijo ATP-ja, ker mi tako narekuje odgovornost. To pomeni, da mi igralci zaupajo. Žal je ATP izglasoval pravilo, po katerem člani ne morejo sodelovati v drugih organizacijah. To je škoda, a zdaj vsaj vemo, na čem smo. S tem pravilom je ATP poslal jasno sporočilo, da ne želi obstoja PTPA-ja. ATP gre v nasprotju z željami igralcev. To so politične igrice, o katerih se redko piše, bolj pomembno je, da se mene prikaže kot hinavca. Tega sem že vajen. To me naredi močnejšega. Še bolj sem motiviran, da delam v dobro našega športa."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.