Šport
87 ogledov

Tomičeva izpadla, Janežič diskvalificiran

60 metrov ovire Portland dvoransko SP EPA
Marina Tomič iz celjskega Kladivarja je drugi dan svetovnega dvoranskega prvenstva v atletiki v Portlandu v polfinalu teka na 60 m ovire dosegla skupno 15. izidi (8,33), slovenski rekorder, 20-letni Luka Janežič, pa je bil v polfinalu teka na 400 m naknadno diskvalificiran.

"Nisem vajen v tako kratkem času narediti dveh dobrih tekov, toda prišel sem med 12 najboljših na svetu, med prve tri v Evropi. Zmanjkalo mi je moči za finalni nastop. Če daš vse od sebe v kvalifikacijah je težko pričakovati v drugem teku res vrhunski izid. Skupina ni bila posebej hitra, po času sem bil blizu finala, toda pripraviti se bom moral, da bom zdržal dva teka v enem dnevu. Dobil pa sem potrditev, da sem v svetovnem vrhu in to je res lepa popotnica za poletno sezono," je povedal Luka Janežič.

V polfinalu je tekel v prvi od dveh skupin, v kateri je imel četrti čas med prijavljenimi. Tekel je na tretji progi, v finale pa so se uvrstili le po prvi trije iz obeh skupin. Toda atlet iz Vodic pri Ljubljani je že na začetku tekel preveč zadržano in je bil ves čas na zadnjem, šestem mestu. Najhitrejši v skupni in tudi skupno je bil Bralon Taplin iz Grenade (45,38), ki ima v lasti najboljši letošnji izid na svetu, v drugi skupini pa je zmagal branilec naslova Čeh Pavel Maslak (45,71).

Janežič, lani bronast na EP za mlajše člane, je v Linzu 12. februarja letos tekel slovenski dvoranski rekord (46,32); s tem časom bi bil v kvalifikacijah skupno tretji, v polfinalu pa bi se za las prebil v finale, za kar je tokrat zadostovalo 46,33 sekunde.

Veliko bolje je opravil s kvalifikacijami. V zadnji, peti skupini je bil drugi in se je s časom 46,79 sekunde neposredno uvrstil v polfinale. "Počutim se izjemno, enkratno. To je bila ena najboljših in najbolj zanimivih tekem v karieri. Cilj sem dosegel, uvrstil sem se v polfinale in sem zelo, zelo vesel," je kvalifikacije ocenil Janežič, ki je dosegel skupno deveti čas. Toda obenem je po nastopu med drugim dejal: "Zelo sem se utrudil med tekom. Potrebna bo vrhunska regeneracija, da bom dobro pripravljen za polfinale."

Razočaranje za Tomičevo

Marina Tomič, v njeni disciplini so kvalifikacije odpadle, je tekla v tretji skupini. V njej je imela predzadnji prijavljeni letošnji izid, končala pa je na petem mestu ter je bila po nastopu razočarana, saj je precej zaostala za svojim izidom sezone.

"Na ogrevanju sem se super počutila in sem pričakovala, da bom dosegla najboljši izid sezone, žal pa se to ni uresničilo. Naredila sem napako, kot na treningih, ker me je na začetku odneslo v zrak namesto naprej, ker je proga zelo odzivna. Potem sem se v nadaljevanju zbrala, zato sem bila zelo neprijetno presenečena, ko sem videla izid. Očitno sem bila glede na izid premalo aktivna. Tek bom morala pokomentirati še s trenerjem Matejem Juhartom, ki je gotovo videl tisto, kar sama nisem občutila. Po zelo težkem letu in težavami z zdravjem sem se v tej zimi sestavila, končala sem jo tudi brez poškodb. To je dobra priprava za poletno sezono, že čez teden dni bom začela s pripravami," je dejala Tomičeva. Za nastop v finalu bi morala teči 8,09 sekunde.

Tri zlate medalje za domačine

Drugi dan tekmovanj so najboljše izide sezone na svetu dosegli Američanka Britney Reese v skoku v daljino (7,22 m), v peteroboju Kanadčanka Brianne Theisen-Eaton (4881 točk), v suvanju krogle pa Tom Walsh iz Nove Zelandije (21,78 m). 

Na 60 m ovire je naslov ubranila Američanka Nia Ali (7,81), tretje zlato za gostiteljico ZDA pa je na 60 m pritekel Trayvon Bromell (6,47).

Še ena adutinja

Najboljša slovenska atletinja lanskega leta Maja Mihalinec bo kot zadnja v tričlanski slovenski reprezentanci prvič nastopila tretji dan prvenstva. Danes članico velenjskega kluba ob 19.40 po slovenskem času čaka predtekmovanje na 60 m, kjer bo nastopila v zadnji, šesti skupini, ki bo začela ob 20.10.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.