Šport
29 ogledov

Tour od leta 1999 do 2005 brez zmagovalca

Lance Armstrong Reuters
Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je odločila, da naslovov zmagovalca dirke po Franciji med letoma 1999 in 2005, ki so jih pred dnevi zaradi dopinga odvzeli Američanu Lanceu Armstrongu, ne bodo podelili nikomur.

Uci je svojo odločitev pojasnil z besedami: "Senca dvoma bo vedno visela nad tem temačnim obdobjem. Če se zdi ta odločitev huda za tiste, ki so kolesarili 'čisti', pa se prav slednji zavedajo, da bi s prerazporejanjem mest pridobili zgolj malo časti ali ugleda."

Uci prav tako zahteva, da Lance Armstrong in vsi tisti, ki so bili vpleteni v škandal, vrnejo denar, ki so ga zaslužili na dirkah. Armstrong je med letoma 1999 in 2005 sedemkrat zapored dobil Tour de France, a je te zmage izgubil, potem ko je ameriška protidopinška agencija objavila (Usada), da je bil v osrčju "najbolj sofisticiranega, profesionalnega in uspešnega dopinškega programa v zgodovini športa".

Že pred časom je Jan Ulrich, ki je dvakrat končal kot drugouvrščeni na francoski pentlji v omenjenem obdobju, zavrnil možnost, da bi sprejel naknadno podelitev prvega mesta na Touru. Nemec je tudi sam bil v središču dopinškega škandala, a ne na Touru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.