Šport
209 ogledov

Trenutno najboljša Slovenka se je prebila v finale

Tina Šutej Profimedia
Uspešen nastop slovenske atletinje.

Ljubljančanka Tina Šutej se je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Dohi uvrstila v nedeljski finale skoka s palico. Prvi dan SP je v kvalifikacijah preskočila kvalifikacijsko normo 4,60 m.

Tridesetletna članica celjskega Kladivarja je v prvih poskusih preskočila 4,20, 4,35 in 4,50 m, na 4,55 m pa je letvico dvakrat podrla in bila na robu izpada. A se je z uspešno izvedenim tretjim skokom rešila ter nato nastopila tudi na višini 4,60 m.

Slednjo je prva v svojem prvem poskusu na tekmi zmogla Grkinja Katerina Stefanidi, aktualna olimpijska zmagovalka in branilka svetovnega naslova.

Šutejevi v prvem skoku ni uspelo, ko je skakala drugič, je bilo uspešno prek norme za finale že 14 tekmovalk. Ljubljančanka je bila v drugem skoku daleč od uspeha in ji je za nadaljevanje prvenstva ostal le še en poskus. Tega je uspešno opravila in se uvrstila v pričakovani finale, vendar na dramatičen način.

Avtomatična kvalifikacijska norma je bila 4,60 m, kar je deset centimetrov manj, kot je Šutejeva v seriji skakala na zadnjih tekmah.

Nov državni rekord, 4,73 m, je nekdanja mladinska svetovna podprvakinja dosegla 15. septembra v Velenju na zadnji pravi tekmi pred SP. Potem je le še prejšnji petek testirala nove palice, ki so prišle iz ZDA v Slovenijo le nekaj dni prej.

Uspešna tudi Mišmaševa ...

Uspešno je natope v Dohi pričela tudi Grosupeljčanka Maruša Mišmaš, ki je v kvalifikacijah teka na 3000 m zapreke v tretji skupini zasedla tretje mesto in se zanesljivo po mestih uvrstila v finale, ki bo v ponedeljek. Z 9:29,68 sekunde je dosegla 14. izid.

Maruša Mišmaš | Avtor: Saša Despot Maruša Mišmaš Zrimšek Saša Despot

Tekla je v tretji in zadnji skupini, ko je že vedela, kako je treba približno teči za preboj v finale. Prve tri tekmovalke iz vsake skupine so se namreč uvrstila v boj za odličja, šest najhitrejših pa še po času.

"Bila sem med prvimi tremi v zaključku, na velikem zaslonu sem tudi videla, da je četrta tekmovalka že zelo zadaj. Že kar precej pred koncem sem vedela, da sem svoj prvi cilj opravila. Sedaj je na vrsti finale, cilj je medalja in državni rekord," je zelo smelo prvi cilj napovedala Mišmaševa.

Finalni nastop jo čaka v ponedeljek. "Sedaj bom imela dva dneva premora, lahko se bom nemoteno pripravljala. Pa reči moram tudi, da me je skrbel klimatiziran stadion, da mi klima ne bo ustrezala. Klimatske naprave me motijo tudi v hotelih in avtobusih. A sem se na stadionu zelo dobro počutila, bilo je zelo dobro, idealno zame. Bil je le rahel vetrič," je še dodala Mišmaševa.

... izpad Špilerjeve

Barbara Špiler je v metu kladiva s 65,76 m izpadla v kvalifikacijah. V prvi skupini je zasedla 13. mesto in se že pred nastopom druge skupine ni mogla uvrstiti med 12 finalistk. Skupno je SP končala na 27. mestu.

Barbara Špiler olimpijske igre 2012 London | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

"Zadovoljna sem z nastopom, čeprav nisem dosegla daljav, na katere bi bila ponosna. A moj cilj je bil, da nastopom s hladno glavo. Tehnično sem po porodniškem premoru in vrnitvi na tekmovališča zelo napredovala, moč pa moram pred naslednjo sezono dvigniti na višjo raven. Želim si izboljšati osebni rekord, je že čas, in doseči normo, 72 m, za olimpijske igre v Tokiu," je povedala Špilerjeva, ki je prehitela tri tekmovalke.

Imela je najslabši izid med vsemi prijavljenimi, s kvalifikacijami pa je začela v prvi skupini in so ji v prvem metu namerili 65,55 m. Delila je deseto mesto v skupini med 13 tedaj uvrščenimi, saj dve tekmovalki nista imeli veljavnega meta.

Brez izmerjenega dosežka je bila v drugi seriji tudi Brežičanka, ki je vrgla še slabše kot prvič in namerno prestopila. Pred zadnjim, tretjim poskusom je izgubila štiri mesta in bila predzadnja, 14. V njenem zadnjem metu je kladivo pristalo na 65,75 m in je prehitela dve tekmovalki v skupini. Avtomatična kvalifikacijska norma je bila 72 m, kar je več od slovenskega rekorda Špilerjeve, ki pa je 71,25 metra vrgla leta 2012.

Po odličjih na velikih v mladinskih tekmovanjih je zbrala še nekaj nastopov na članskih velikih tekmah, na tokratni pa je nastopila prvič po materinstvu. Njen trener je najboljši slovenski atlet vseh časov Primož Kozmus, ki pa ga tokrat ni bilo v Dohi. Dejala ji je, da ji je malo na tekmi, bolj za spodbudo, pomagal trener Srdjan Djordjevič. Oktobra bo nastopila še na vojaških svetovnih igrah in si tam želi še boljšega izida kot v Dohi.

Konec tudi za Černjulovo

Maruša Černjul je v kvalifikacijah skoka v višino preskočila 1,89 metra in s skupno 16. izidom izpadla. Članica celjskega Kladivarja je začetno višino 1,70 m izpustila, na 1,80 pa je bila uspešna šele drugič. Nato se je med možne finalistke prebila v naslednjih dveh serijah, saj je 1,85 in 1,89 m zmogla že v prvi skokih. Na 1,92 m pa je letvica padla po vseh treh skokih, za finale pa je bilo treba skočiti prav 1,92 m v drugem poskusu.

Maruša Černjul | Avtor: EPA EPA

"Glede na vse, kar se je zgodilo v zadnjem mesecu dni, ta nastop ni bil slab. Malo mi je manjkalo občutkov na zaletu, a sem se popravljala med skoki. Začela sem s popravo na prvi višini, ko je bilo tudi malo začetne živčnosti, v zaključku pa mi je je zmanjkalo povezanosti v zadnjih treh korakih," je pojasnila Černjulova.

Pred dobrim mesecem dni si je zlomila roko, kar jo je precej oviralo pri pripravi na SP. "Je sicer tudi malo razočaranja prisotnega, saj nihče ne gre na SP brez želje, da nastopi v finalu. A sem pred mesecem dni že mislila, da me ne bo v Doho. Potem, kot to doživiš, si zadovoljen že z vsako dobro stvarjo, ki jo doživiš, a želja je bila finale, le 1,92 m je bilo treba skočiti."

Želi si še drugič v nizu nastopila na olimpijskih igrah. "Moj cilj naslednje leto bo uvrstitev na OI v Tokiu. Zato bo zelo pomembna tudi zimska sezona, saj bo za razliko de letošnje naslednja sezona krajša in tudi roki za norme krajši," je zaključila Černjulova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.