Šport
299 ogledov

Slovenski atletinji bron na SP

Marija Šestak Saša Despot Marija Šestak
Na svetovnem prvenstvu v Dohi Slovenija do kolajne.

Slovenska rekorderka v troskoku Marija Šestak, ki je bila na svetovnem prvenstvu v atletiki v japonski Osaki leta 2007 peta, a je nato zaradi dopinških prekrškov njenih tekmic pridobila dve mesti, bo konec meseca na SP v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno izpred 12 let.

"To so mešani občutki, vesela sem, da se bo vendarle poplačal moj trud, obenem pa je tudi malo razočaranja, saj ne vem, kako bi se odvijala moja kariera, če bi medaljo dobila tedaj v Osaki. Gotovo drugače, verjetno tudi finančno. Toda o tem ni smiselno razglabljati. V Doho grem tudi zato, ker bom lahko sproščeno spremljala tekmo in navijala ter spodbujala naše na tribuni," je pojasnila Šestakova.

Odličje bo 28. septembra prejela zaradi dveh pozitivnih primerov tekmic po naknadnem testiranju njunih vzorcev z novimi metodami. Dopinški suspenz ruske atletinje Ane Pjatih je stopil v veljavo 15. decembra 2016, ker so ji dokazali uporabo anaboličnih steroidov in je tako izgubila tudi vse naslove in dosežke v obdobju med 6. julijem 2013 in 15. decembrom 2016.

To je bil že drugi odkriti primer dopinga v tej disciplini na omenjenem tekmovanju. Rusinja je sprva na SP končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je do bronaste kolajne prišla za zeleno mizo po tem, ko je bilo odličje zaradi dopinga pred tem odvzeto Grkinji Hrysopiyi Devetzi.

Marija Šestak London olimpijske igre 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Šestakova je na tekmovališčih po Osaki sicer osvojila še dve medalji na velikih tekmovanjih, tretje mesto na dvoranskem SP v Valencii 2008 in drugo na dvoranskem EP v Torino 2009. Na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu je v izjemnem finalu skočila 15,03 metra in osvojila šesto mesto, zaradi dopinškega prekrška dveh tekmic pa je tudi tam kasneje pridobila dve mesti.

Že 4. marca lani pa je na dvoranskem SP v Birminghamu dobila srebro namesto brona, ki ga je osvojila leta 2008, ker so prav tako ujeli eno izmed tekmic po naknadno opravljenem testu vzorca.

Tina Šutej Življenjska forma Šport Nov rekord slovenske atletinje

Štiridesetletna Šestakova, ki ima v dvorani s 15,08 m še vedno četrti izid vseh časov na svetu, je sedaj zaposlena na Atletski zvezi Slovenije kot strokovna sodelavka za atletsko stroko.

Z dekliškim priimkom Martinović je tekmovala za Srbijo, po poroki pa se je preselila v Slovenijo in zanjo dosegla svoje največje uspehe. Z možem in nekdanjim atletom Matijo Šestakom imata hčerki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.