Šport
11 ogledov

Tretjina ameriške veslaške ekipe zbolela po tekmovanju v Riu de Janeiru

Zaliv Guanabara Profimedias
Trinajst od 40 veslačev je zbolelo za trebušnim virusom, potem ko so tekmovali v zalivu, ki bo čez eno leto prizorišče olimpijskih odločitev za medalje.

"Nismo popolnoma prepričani, a osebno verjamem, da so zboleli zaradi vode v zalivu," domneva zdravnica ameriške veslaške reprezentance Kathryn Ackerman. Trinajst od 40 mladih veslačev je že med tekmovanji v Riu de Janeiro za svetovno mladinsko veslaško prvenstvo hudo zbolelo. Prizadetih je več reprezentanc, najhuje pa je v ameriški. 

"Dekleta so bruhala že takoj po tekmi, kasneje se je pojavila še diareja," je za Guardian povedala glavna trenerka Susan Francia, ki je kazala enake simptone. "Ne bi bilo pravično, če takoj okrivimo vodo v zalivu, a takih težav še nikoli nismo imeli. Enostavno se mi ne zdi normalno," dodaja Francia, ki je med svojo aktivno športno kariero osvojila dve zlati olimpijski medalji. 

Ob športnikih in trenerki so v ameriški ekipi zboleli še trije člani ekipe. "Takoj, ko smo prišli iz vode smo si umili roke, desinficirali smo vesla, a očitno ni bilo dovolj. Nekatere ekipe se niti dotikale niso steklenic z vodo, ki so jih nam pripravili organizatorji. S seboj so prinesli svojo vodo in jo imeli celoten čas v vrečkah z zadrgo," razlaga Francia. Vsem ekipam svetuje, da se pripravijo na slabe higienske razmere. 

Pred nekaj tedni je tiskovna agencija AP predstavila poročilo, v katerem so strokovnjaki ugotovili, da je v vodi zaliva, kjer naj bi tekmovali veslače, jadralci, triatlonci in plavalci, kopica virusov, zaradi katerih bi lahko športniki hudo zboleli. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.