Šport
50 ogledov

Trk mercedesov v zadnjem krogu

Lewih Hamilton EPA
Vodilni nico Rosberg in drugi Lewis Hamilton sta trčila v zadnjem krogu dirke za Veliko nagrado Avstrije.

Ključni trenutek na dirki za Veliko nagrado Avstrije se je zgodil v zadnjem krogu. Lewis Hamilton je po zunanju strani prehiteval moštvenega kolega Nica Rosberga, dirkača mercedesa pa sta pri tem na veliko nejevoljo vodilnih mož ekipe znova trčila. Oba sta s poškodovanima bolidama uspela nadaljevati dirko, Hamilton je prišel do prvega mesta, Rosberga pa sta pred ciljem še prehitela Max Verstappen in Kimi Räikkönen.

Rosberg je takoj po dirki za nesrečo okrivil Hamiltona, slednji je dejal, da krivda leži na drugi strani. "Bil sem na zunanji strani in nisem povzročil nesreče," je že med dirko po moštvenem radiu dejal Britanec. Za nemške ljubitelje formule 1 je bil to že drugi udarec dneva, saj se je že pred tem zaradi počene pnevmatike poslovil voznik Ferrarija Sebastian Vettel, ki je prav danes praznoval 29. rojstni dan. "Nič nisem naredil narobe," je dejal Nemec, ki mu je zadnja desna pnevmatika v 27. krogu pri hitrosti 300 na uro enostavno eksplodirala. Na stezi je prišel varnostni avto.

Vettel in Rosberg sta delila še eno usodo. Tekmo sta začela pet mest slabše kot sta si to priborila v kvalifikacijah, saj sta oba morala menjati okvarjena menjalnika. Dirko so tako najbolje začeli Hamilton, ki je 54. v karieri dirko začel s prve pozicije, McLarnov Jenson Button in Räikönen pa sta že v uvodu prehitela Nemca Nicka Hülkenberga, ki je dirko začel z druge pozicije.

Rosberg je dirko začel po načrtih, pridobival mesta ter se odločil za zgoden postanek v boksih. Strategija se mu je izšla, do vodilnega mesta pa so mu pomagali tudi mehaniki, saj se je zapletlo pri menjavi pnevmatik pri Hamiltonu, ko je zadnja desna pnevmatika za nekaj sekund obtičala na bolidu. Do konca sta se za prvo mesto borila Rosberg in Hamilton in odločilni faktor bi bile lahko boljše pnevmatike. Zanimivo je, da so se v ekipi odločil za različen tip in Nemec je zadnji del oddirkal z mehkejšimi gumami od Britanca.

A tekmovalca sta v končnici ne glede na različen oprijem ostala skupaj, znašla pa sta se tudi pred zahtevno nalogo, saj sta morala ob medsebojnem obračunu najprej prehiteti tudi Verstappna, ki je vsaj začasno vodil. Oster boj se je končal z medsebojnim trkom in kaj lahko bi se ob nekoliko drugačnem razpletu Mercedes poslovil celo od današnje zmage.

"Brainless (brez pameti, op. p.)," je z angleško besedo vožnjo svojih varovancev v prvem intervjuju opisal Toto Wolff, ki še ni vedel, kaj bo obema dirkačema dejal na sestanku.

Hamilton je sicer zabeležil 250. britansko zmago v formuli 1, drugouvrščeni Nemci jih imajo 164, tretji Brazilci 101, sledijo pa še Francozi (79), Finci (46) in Italijani (43).

Vse bolj napeto je zdaj tudi v skupnem seštevku za naslov svetovnega prvaka, saj prednost Rosberga kopni, pred Hamiltonom ima le še 11 točk naskoka. Zelo vroče bo zato že na prihodnji tekmi na Hamiltonovi domači dirki za VN Anglije v Silverstonu.

Komentarjev 1
  • STF 18:02 03.julij 2016.

    Telenovela