Šport
20 ogledov

Trstenjakova do brona

Tina Trstenjak judo EPA
Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku osvojila tretje mesto v kategoriji do 63 kilogramov.

Trstenjakova se je do uvrstitve prebila preko repasaža, kjer je najprej premagala Nemko Martyno Trajdos, nato pa v borbi za bron še Francozinjo Anne-Laure Bellard.

Trstenjakova je danes med 41 borkami najprej premagala Američanko Hannah Martin, nato pa še Švedinjo Mio Hermansson. V četrtfinalu je klonila proti Izraelki Yarden Gerbi, v repasažu pa je z vzvodom ugnala Trajdosevo. Od Nemke je bila boljša še na četrtem medsebojnem dvoboju. Varovanka Urške Žolnir je v nadaljevanju ugnala še izkušeno 32-letna Francozinjo Anne-Laure Bellard.

"Zelo sem vesela, da mi je uspelo. Še najtežja je bila prva borba, ko sem se precej namučila s tekmico. Ampak pri meni je zmeraj tako. Prva borba je ponavadi nekoliko slabša, potem pa steče. Tako je bilo tudi tokrat. Ko sem premagala Američanko, mi je bilo precej lažje," je uvodoma dejala Trstenjakova, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu že okusila slast zmagovalnega odra, saj je bila evropska podprvakinja.

Že dalj časa dela z Urško Žolnir, olimpijska prvakinja je svojo varovanko spremljala tudi ob blazini. Tekmice še kako dobro pozna, saj se je nekoč sama borila v tej kategoriji. "To je res, Urškini napotki mi izredno pomagajo. V dvorani slišim le njeno vpitje in vpitje trenerja Marjana Fabjana, vse ostalo odmislim," je povedala Celjanka.

"Počitka ne bo. Takšen je judo, vseskozi je sezona. Že čez 14 dni nas čaka tekma za veliko nagrado v Zagrebu, kjer bom znova lovila visoke uvrstitve in s tem kvalifikacijske točke za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru," je še dejala dejala Trstenjakova.

Ne more prehvaliti dela v klubu, kjer ima vrhunsko strokovno podporo. Trenutno ji manjka le še socialna varnost, saj je ena redkih uspešnih športnikov z medaljami največjih tekmovanj, ki še ni zaposlena na ministrstvu. "To je res, že dolgo časa se pogovarjamo, a se ne moremo dogovoriti. Zaenkrat so mi uredili štipendijo olimpijskega komiteja, bomo videli, kaj bo v prihodnje," je še povedala skromna judoistka.

V petek bo kot zadnja med posameznicami nastopila še Ana Velenšek, ki se bo najprej med borkami do 78 kg pomerila proti zmagovalki dvoboja med Francozinjo Lucie Louette Kanning in Poljakinjo Dario Pogorzelec. V soboto bo za slovensko ekipo prost dan, saj nima predstavnikov v najtežjih kategorijah, znova pa bodo slovenski borci dejavni v nedeljo, ko čaka tako judoistke kot tudi judoiste še ekipna preizkušnja.

Portret Tine Trstenjak:

- rojena: 24. avgusta 1990
- prebivališče: Celje
- višina: 161 cm
- teža: (do) 63 kg
- poklic: dijakinja Srednje ekonomske šole

Agbegnenou Trstenjak Ozdoba Van Emden Montpellier kolajna medalja | Avtor: EPA EPA
- klub: Sankaku Celje
- dosedanji klubi: Sankaku Celje
- trenerka: Urška Žolnir
- dosedanji trenerji: Marjan Fabjan

Največji uspehi:
- 3. mesto člansko SP Čeljabinsk 2014
- 2. mesto člansko EP Montpellier 2014
- 3. mesto člansko EP Budimpešta 2013
- mesto člansko SP Čeljabinsk 2014
- 5. mesto člansko SP Rio de Janeiro 2013
- 7. mesto člansko EP Carigrad 2011

- 3. mesto EP U-23 Praga 2012

- 1. mesto svetovni pokal Carigrad 2012
- 1. mesto svetovni pokal Rim 2012

- 3. mesto sredozemske igre Pescara 2009

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.