Šport
20 ogledov

Trstenjakova: "Lažje priti na vrh kot tam ostati"

Tina Trstenjak SP v judu EPA
Tina Trstenjak je v četrtek na svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku osvojila bronasto kolajno, svojo prvo na SP. Redkobesedna judoistka je bila peta že na lanskem SP v Riu.

Potem, ko se je Tina Trstenjak že dokazala na tatamijih stare celine, je tokrat na zmagovalni oder stopila tudi na svetovnem prvenstvu. S Trstenjakovo je težko narediti pogovor. Kot pravi sama, nerada govori in daje izjave, raje pove svoje na blazini proti tekmicam, kot ena redkih športnikov nima niti računa na Facebooku.

Na tatamijih ji težave povzročajo uvodne borbe, a ko gre čez prvo stopničko, se ne ustavlja hitro. Tokrat je starejše in izkušene tekmice "lomila" z močjo in dobro fizično pripravljenostjo. Prav gotovo nekaj, kar sta ji privzgojila zdajšnja trenerka Urška Žolnir in še pred njo trener Marjan Fabjan.

 Sliši le Žolnirjevo in Fabjana

Trstenjakova, evropska podprvakinja, že dalj časa dela z Žolnirjevo, olimpijska prvakinja svojo varovanko redno spremlja tudi ob blazini. Tekmice še kako dobro pozna, saj se je nekoč sama borila v tej kategoriji. "To je res, Urškini napotki mi izredno pomagajo. V dvorani slišim le njeno vpitje in vpitje trenerja Marjana Fabjana, vse ostalo odmislim," je povedala Celjanka, ki je pred štirimi dnevi praznovala 24. rojstni dan.

Njena kariera je v zadnjem času v vzponu, dostojno zamenjuje slovito klubsko kolegico. A počitka zanjo ne bo. Takšen je judo, vseskozi je sezona. Že čez 14 dni najboljše čaka tekma za veliko nagrado v Zagrebu, kjer bodo vsi najboljši znova lovili visoke uvrstitve in s tem kvalifikacijske točke za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Manjka ji matura

Kaj si želi v Riu 2016? "O tem še ne razmišljam. Za v prihodnje si želim le, da bi bila zdrava in da bi še naprej izpolnjevala načrte trenerjev," je povedala Trstenjakova in dodala: "Vsekakor je lažje priti na vrh, kot pa tam ostati. Res je, da šele začenjam vzpon med najboljše, tokrat mi je uspelo, a čaka me še veliko dela."

Ne more prehvaliti dela v klubu, kjer ima vrhunsko strokovno podporo. Trenutno ji manjka le še socialna varnost, saj je ena redkih uspešnih športnikov z medaljami največjih tekmovanj, ki še ni zaposlena na katerem od ministrstev. Z omenjeno zaposlitvijo bi si v želji po nemotenem treniranju vsaj začasno uredila socialni status, a ji to onemogočajo pravilniki Olimpijskega komiteja Slovenije. Trstenjakovi namreč manjka zaključena srednja šola oziroma matura, ki je še ni opravila. Zaenkrat si bo tako lahko pomagala le s štipendijo Moka, ko jo bo prejemala prihodnji dve leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.