Šport
50 ogledov

Tudi Američani so že prikrivali teste

Carl Lewis Profimedias
Suspenz celotne ruske atletske reprezentance še vedno dviguje prah, svoje prekrške pa naposled priznavajo tudi nekateri Ameičani.

V letu 1987 se je obetavni ameriški športnik Kerry Lynch vkrcal na letalo za Nemčijo, kjer se je sestal z ameriškim zdravnikom, ta pa je njegovo kri napolnil z rdečimi krvničkami. Lynch je tako dobil pravi eliksir za vzdržljivostne športnike. Le nakaj dni zatem je na svetovnem prvenstvu osvojil drugo mesto v nordijski kombinaciji, šlo je za najboljšo uvrstitev Američana v tej disciplini.

A nato se je vse zakompliciralo. Lynch je priznal jemanje dopinga, ugotovilo se je, da je svoj blagoslov za takšno početje dal tudi direktor ameriškega nordijskega smučanja Jim Page. Mednarodna smučarska zveza ga je doživljenjsko suspendirala, precej nežnejši pa je bil ameriški olimpijski komite. Page je nadaljeval s svojim delom pod okriljem te organizacije.

"Večino osemdesetih in devetdesetih let je ameriški šport imel hude težave z dopingom, ki ga je omogočal tudi olimpijski komite ZDA. Rezultati testov so izginjali, dopingirani športnikis so tekli, skakali ali pa plavali do kolajn, sumljivi trenerji so prosperirali. Vodilni možje olimpijskega komiteja, pokroviteljev in tudi številni medijski predstavniki so si zatiskali oči in ušesa ob govoru o ameriškem dopingu," je v članku za New York Times zapisal Michael Powell in dodal: "Medtem ko se razburjamo o ruskem 'državnem' dopingu, bi se lahko spomnili časa, ko je bil ta tudi kos ameriške pite."

Tudi Američani so prikrivali teste

V ameriškem sistemu sicer ni bilo državnih laboratorijev, ki bi omogočali in prikrivali doping, niti ni bilo članov oblasti, ki bi igrali v njem vlogo, vendar so v sistemu nastali tudi športni junaki kot Lance Armstrong in Carl Lewis. Slednji je dominiral kar na nekaj olimpijskih igrah.

Leta 2003 je eden najboljših ameriških atletov vseh časov prinal, da je leta 1988 trikrat padel na testih, odgovorni pa so pogledali stran. Lewis sicer pravi, da je prepovedane snovi v telo vnesel z zdravilom za prehlad. "Na stotine ljudi je takrat šlo skozi. Z vsemi so ravnali enako," se je še opravičeval desetkratni dobitnik olimpijskih kolajn, od tega jih je zbral kar devet zlatih.

Powell je navedel nekaj izjem, ki se s takšnim ravnanjem niso strinjale. Doktor Wade Exum je bil protidopinški direktor ameriškega olimpijskega komiteja, ki je vložil tožbo zaradi tega, ker je 'komitejeva želja po kolajnah prevladala nad moralo in zdravo pametjo'. Njegova tožba je bila zavrnjena, a je dokumente posredoval Sports Illustratedu, ti pa so pokazali, da so člani ameriškega olimpijskega komiteja prikrili več kot 100 pozitivnih testov med letoma 1988 in 2000.

Časopis The Orange County Register je pred leti razkril, da je bilo vsaj 34 ameriških atletov pozitivnih pred olimpijskimi igrami leta 1984 v Los Angelesu, večina se jih je nato vsaj borila za, ali pa svajala kolajne. Štiri leta kasneje v Seulu je bilo podobno. Priznani trener Pat Connelly je leta kasneje na zaslišanju pred kongresom priznal, da je okoli 20 ameriških atletinj zelo verjetno uporabljalo anabolične steroide v pripravi na igre. Sprinterka Evelyn Ashford je pod prisego zatrdila, da pozna vsaj dve dobitnici zlatih kolajn, ki sta uporabljali steroide, vendar jih ni želela imenovati.

Marion Jones | Avtor: Profimedias Profimedias

"V sedemdesetih in osemdesetih je bil to res Divji, Divji Zahod," je na Powellovo vprašanje o ameriškem dopingu dejal Max Cobb, predsednik ameriškega biatlona, ki velja za nekoga, ki se je vedno potegoval za čisti šport.

"To ni opravičevanje Rusije"

"Zagovorniki Rusije bodo morda zaploskali ob vsej tej ameriški hinavščini. A naredimo pavzo! Nikakor ne želim upravičevati ruskega sistematičnega dopinga s pomočjo države. Tisti športniki, ki želijo ostati čisti, so celo prikrajšani za najboljše trenerje in sredstva. Eden izmed vodilnih mož ruskega protidopinškega programa je po razkritju nepravilnosti, poslal elektonsko sporočilo britanskemu novinarju in mu dejal, da želi napisati knjigo o dopingu in skrivnih laboratorijih v Rusiji. Dva meseca kasneje je ta 52-letnik odšel na progo za smučarski tek in umrl. Ruski minister za šport je dejal, da je šlo za presenetljivo smrt. V podobnem času je umrl še en visok predstavnik ruskega protidopinškega sistema. Znanje o ruskem dopingu in vpogled v njihov šport, očitno zelo slabo vpliva na zdravje," je še zapisano v članku.

Komentarjev 8
  • mph 08:28 06.avgust 2016.

    Delitev bolečine zmanjša bolečino. :-)

  • mph 08:27 06.avgust 2016.

    Ker imajo islam in ameriški imperialisti eno skupno točko: pokorili bi si radi svet v vseh pogledih.

  • Tupamaros 08:14 06.avgust 2016.

    Pri tem je tako. Dokler te ne dobijo nisi kriv. CCCP in DDR so dopinško pomoč počeli na državni ravni. Po moje bi za vse morali veljati le uradni testi neposredno na tekmovanju.