Šport
58 ogledov

Jamajška strela proti grešnikom

Usain Bolt EPA
Devetindvajsetletni atletski superzvezdnik Usain Bolt je skupaj z jamajško olimpijsko reprezentanco prispel v Rio de Janeiro, kjer bo skušal še na tretjih zaporednih olimpijskih igrah osvojiti tri zlate medalje v teku na 100, 200 in 4 x 100 m.

Svetovnemu rekorderju bodo med drugimi ta podvig skušali preprečiti trije atleti ZDA Justin Gatlin, LaShawn Merritt in Tyson Gay, ki pa so bili vsi že ujeti pri jemanju nedovoljenih poživil, vendar jih ni doletela takšna kazen kot ruske atlete.  Slednje je zaradi s strani države podprtega dopinškega sistema doletela prepoved nastopa v Riu. In to ne glede na to, ali so bili kdaj pozitivni ali ne.

Štiriintridesetletni Gatlin je v ameriški reprezentanci najbolj izrazit primer dvojnih meril Mednarodne atletske zveze (Iaaf). Leta 2001 so ga prvič ujeli pri goljufanju, sprva dvoletno prepoved nastopanja so kasneje po pritožbi znižali na leto dni. Drugič je bil pozitiven po testu leta leta 2006 in je po odsluženi štiriletni prepovedi znova začel tekmovati. V Braziliji bo eden največjih tekmecev Boltu na 100 metrov, saj ima na tej razdalji najhitrejši čas leta.

"Upam, da bo Boltu uspelo, navijal bom zanj. Ne bi želel videti, da zmaga Gatlin. Mislim, da ne bi smel biti na olimpijskih igrah. Stalnega suspenza ni dobil, ker naj bi sodeloval pri odkrivanju zlorab. Tako to ne gre! Dvakrat je bil dopingiran, zdaj pa teče najhitreje v karieri," je o enem izmed prihajajočih vrhuncev iger v intervjuju ocenil najuspešnejši slovenski atlet vseh časov Primož Kozmus.

Tridesetletni Merritt, ki je leta 2010 začel prestajati 21-mesečno prepoved nastopanja, ima v lasti najboljši čas leta na svetu na pol stadionskega kroga. Tri leta starejši Gay je tri zlate medalje na 100, 200 in 4 x 100 m osvojil na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Osaki kot drugi v zgodovini po rojaku Mauriceu Greenu. Mesec dni pred SP leta 2013 v Moskvi so objavili, da je bil Gay pozitiven na dopinškem testu, kar je sicer zanikal, vendar se je sam odločil, da v ruski prestolnici ne bo tekmoval; Bolt je tam osvojil tri zlate medalje. Maja 2014 je bil Gayev dopinški postopek zaključen, posledice pa so občutili tudi preostali trije člani štafete 4 x 100 m.

Skoraj tri leta po koncu OI v Londonu so ZDA tako po kazni Gayu zaradi jemanja nedovoljenih poživil ostale brez štafetne srebrne kolajne. Gaya je ameriška protidopinška komisija Usada ujela pri jemanju anabolnih steroidov, zato je bil kaznovan z enoletnim suspenzom, črtali pa so mu tudi vse izide, ki jih je dosegel po 15. juliju 2012, zato je moral vrniti tudi ves denar, ki ga je zaslužil na mitingih diamantne lige v letih 2012 in 2013. Ostal je tudi brez srebrne olimpijske kolajne, tako kot tudi Gatlin, Ryan Bailey in Trell Kimmons.

Bolt bo tudi sicer imel težko delo pri branjenju treh zlatih medalj, saj je letos zaradi poškodbe malo tekmoval in je imel tudi okrnjeno vadbo. Tako je 23. julija na diamantni ligi v Londonu v svojem prvem teku po poškodbi in odpovedi nastopa na jamajških olimpijskih kvalifikacij zmagal na 200 m s petim izidom sezone na svetu (19,89). Toda tudi v Peking, kjer je bilo lani SP, ni prišel najbolje pripravljen, pa je vseeno osvojil tri zlate medalje.

"Moj glavni in edini cilj je, da na OI spet osvojim tri zlate medalje. Želim si tudi, da bi postavil svetovni rekord v teku na 200 m in se kot prvi spustil pod mejo 19 sekund," je dejal medijem na začetku letošnje sezone. Svetovnega rekorda sedaj ne omenja več, zato pa je že lani na SP v kitajski prestolnici boj z Gatlinom opisal kot boj "dobrega proti zlu".

Bolt je težave z mišico v zadnjem obdobju reševal s pomočjo nemškega zdravnika Hans-Wilhelma Müller-Wohlfahrta. Jamajčanova svetovna rekorda na 100 in 200 m (9,58 in 19,19) sta še iz leta 2009 in SP v Berlinu, kjer je bil tudi trikrat prvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.