Šport
1016 ogledov

Tudi Kopitar finančno priskočil na pomoč bolnemu Kranjcu

Leš Kranjc Profimedia
Aleš Kranjc, nekdanji slovenski reprezentant v hokeju, ima hude zdravstvene težave.

Nekdanji član slovenske izbrane vrste Aleš Kranjc se bojuje s hudo boleznijo. "Dvakratni olimpijec v zadnjih letih bije boj z neusmiljeno boleznijo, okvaro živčnega sistema, z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS)," so sporočili s Hokejske zveze Slovenije. 

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) je ena od degenerativnih nevroloških bolezni. Njen najizrazitejši znak je mišična šibkost, ki se lahko začne kjerkoli v telesu in nazadnje zajame večino mišic. Potek bolezni je dokaj predvidljiv. Da se napovedati, da bodo bolniki imeli težave z govorom, požiranjem, gibanjem z udi in dihanjem, lahko po drugačnem vrstnem redu. 

Učinkovitega zdravila proti bolezni ni.

"Po dolgih mesecih, neprespanih nočeh in prebiranju tisočih člankov, kako pomagati Alešu, se je pojavila ena rešitev, eno upanje. V ZDA se nahaja edina klinika, ki je namenjena ALS bolnikom. Specializirana je za to bolezen in ponuja upanje pacientom, še zlasti, če bolezen zdravijo v začetnih stadijih. Zdravljenje je eksperimentalno in ne pomaga vsem, vendar obstaja upanje, da bi pri Alešu ustavilo napredovanje bolezni. Na žalost, zdravljenje je zelo drago in presega naše sposobnosti," je na spletni strani gofundme.com zapisala hokejistova žena Andreja in zaprosila za pomoč.

Na pomoč nekdanjemu reprezentantu lahko priskočite TUKAJ.

Med tistimi, ki so se že odzvali, je tudi slovenski zvezdnik lige NHL Anže Kopitar. Ta je na omrežju twitter, ki ga sicer ne uporablja pogosto, svoje sledilce pozval k pomoči Alešu Kranjcu. 

Pomgali bodo tudi pri HZS, izkupiček tekme proti Italiji na Bledu, risi se pripravljajo za nastop na svetovnem prvenstvu elitne divizije, bo namenjen nekdanjemu branilcu Slovenije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.