Šport
19 ogledov

Tudi on je pomislil, da bi šel na svoje

kosir_hit_ifp_main Žurnal24 main
"Premalo cenimo dosežke zadnjih dveh sezon," meni Jure Košir, ki je še vedno na neki način povezan z alpskim smučanjem. V novo zimo gleda optimistično. Njegov favorit je Ted Ligety.
 

Preberite še

Komentar Nine Oštrbenk
Zreli fantje in vražje Slovenke
Intervju: Tina Maze
Intervju: Aleš Gorza
Intervju: Mateja Robnik

Jure Košir pred začetkom nove zime upa, da je Andreju Jermanu uspelo zadržati vrhunsko smukaško formo z zadnjih dveh sezon, in verjame, da je bila odločitev Tine Maze , da krene na samostojno pot, smiselna. Najbolj pa ga žalosti dejstvo, da se je poškodovala Ilka Štuhec , ki je po njegovem mnenju največji talent slovenskega smučanja. "Poškodba bo prav gotovo nekoliko upočasnila njen razvoj, a sem prepričan, da gre za dragulj, ki bo v prihodnosti zasijal v pravem sijaju."

Dosežki Andreja Jermana so po Koširjevem mnenju genialni. © Boštjan Tacol

 
Naš nekdanji vrhunski smučar, ki je na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojil bronasto medaljo, v sezoni 1993/94 pa dosegel tudi prvo smučarsko zmago za reprezentanco samostojne Slovenije, še vedno trdi, da je veleslalom naša najšibkejša disciplina. Prav z njo se bo ta konec tedna začela nova sezona alpskega smučanja. Naš najboljši veleslalomist Aleš Gorza se je žal poškodoval, pri dekletih bi lahko po Koširjevem mnenju presenetila povratnica po poškodbi Ana Drev , seveda pa je treba računati tudi na Tino. S Črnjanko in Jermanom je medtem smuk nenadoma postal zelo zanimiv in privlačen tudi za Slovence, ki pa se očitno (še) ne zavedamo, kaj pomenijo dosežki Andreja Jermana. "Biti v smuku med najboljšimi petimi, desetimi, to je genialno, to je tako zelo težko. Vprašanje, kdaj bomo Slovenci spet imeli takega tekmovalca," razmišlja 36-letni Mojstrančan, ki je največje uspehe dosegel v slalomu (vse tri zmage je dosegel v slalomu). Prav slalomisti so lani dokazali, da so na dobri poti, zato naš sogovornik upa, da bodo v tem ritmu "vijugali" tudi letos.

 
 

Za najboljše smučarje bo vedno denar. Četudi bodo zveze razpadle, bodo najboljši zagotovo dobili potrebno podporo, če ne v Sloveniji, pa v tujini.

Jure Košir

 
Iz našega tabora je slišati, da so imeli tekmovalci v hitrih disciplinah zelo dober trening v Južni Ameriki, dobro so vadili tudi tisti v tehničnih disciplinah, vsi hvalijo dober material. "Če bi najboljšega smučarja na svetu, kot je recimo Bode Miller, postavili na slabe smuči, bi bil zelo slab. To je ena komponenta, ki je izjemno pomembna. Veseli me, da so tuja podjetja še vedno pripravljena vlagati v slovensko smučanje," meni Košir, ki dandanes opravlja vlogo ambasadorja in svetovalca v tekmovalnem programu Rossignola , letos pa se je kot solastnik vključil še v podjetje SVS Šport , ki je uvoznik za Rossignol za Slovenijo.

"Tako trenerji kot tekmovalci se trudijo, da bi se ugled smučanja popravil," meni Košir (na sliki sta Urban Planinšek, vodja moške ekipe, in Božo Jaklin, vodja ženske reprezentance). © Boštjan Tacol

 
Naši smučarji so morali pred sezono seči tudi v svoj žep in si plačati priprave. Košir na to pravi: "To lahko vpliva različno. Za nekoga je preveliko breme in bo preprosto prenehal smučati. To se je pri nekaterih dekletih tudi zgodilo, preprosto niso bile pripravljene tvegati ali sploh niso bile finančno sposobne podpreti to zadevo. Za druge pa je poteza, da je vložil svoje prihranke v to, kar dela, stimulativna. Verjetno se tekmovalci zavedajo, da je bilo to treba narediti, če so hoteli dobro opraviti treninge, seveda pa ni v redu, da se to zgodi. Če že varčujejo, potem je treba 'rezati' na vseh področjih." Medtem je Smučarska zveza Slovenije začela reševati finančno krizo, v kateri se je znašel alpski del. Košir se boji tega, kar se je zgodilo lani, in hvali pogum, spretnost in voljo tekmovalcev. "Rezultatsko se je krivulja zagotovo obrnila navzgor, zadnji dve sezoni nista bili slabi, ta zadnja sploh ne. Nasprotno, premalo cenimo uspehe, ki so bili doseženi v tem času. Mazejeva je zmagala v smuku, Jerman je bil med najboljšimi tremi, slalomisti so se nekajkrat uvrstili med pet v svetovnem pokalu, že spet imamo svetovno mladinsko prvakinjo ... Malo preveč se v tem času negativno gleda na smučanje. Tem tekmovalcem je treba dati kredit oziroma pohvalo, saj so v finančno težkih pogojih z veliko mero samoiniciative in iznajdljivosti dosegli dobre uspehe in napredovali."

O napredku v primerjavi s prejšnjo sezono govori Jure tudi, ko beseda nanese na Tino Maze in njeno odločitev, da zavije na samostojno pot. "To je način, da se malo bolj zaveš svojega početja. To se je zgodilo tudi v moji karieri, ko sem pomislil, mogoče bi bilo pa dobro, da bi se odločil za svojo ekipo. Velikokrat sem namreč zapadel v neko rutino, vse je bilo organizirano, sam sem prišel zgolj na trening, zato z glavo sploh nisem bil pri treningu. Če pa se znajdeš v položaju, ko moraš sam organizirati zadevo, bržkone razmišljaš drugače."

Nesrečni Matthias Lanzinger okreva po amputaciji spodnjega dela leve noge, potem ko je marca hudo padel v Kvitfjellu. Maja letos je takole vadil v avstrijskem rehabilitacijskem centru v Bad Haeringu. V novi sezoni alpskega smučanja bo pomagal avstrijski televiziji kot sokomentator. © EPA

 
Mazejeva je imela vso lansko sezono precej težav s hrbtom, naša reprezentanca je že pred začetkom izgubila Ilko Štuhec, nazadnje se je poškodoval Aleš Gorza. Finec Kalle Palander bo moral izpustiti celotno sezono 2008/09, ta je bržkone končana tudi za Avstrijko Marlies Schild . Zima je torej že zahtevala svoj davek, pa se še začela ni zares. "Tu se ne da veliko narediti. Človeško telo gre pri treniranju in obremenitvah v maksimume, napredek v materialu je očiten iz leta v leto. Največja razlika pa je bila v preteklosti narejena s tem, da so vse proge narejene s sodobnim pripravljanjem snega. To pomeni, da se voda injicira v sneg, podlaga pa je zato zelo trda." In nadaljuje: "Smuk je pri tem najbolj problematičen, pa tudi superveleslalom. Obremenitve so blazne, hitrosti neverjetne. Pri redkokaterem smuku je povprečna hitrost pod 110 km/h, maksimalne pa se gibljejo okoli 155, 160 km/h. Smučanje je v zadnjih 15 letih postalo nevarnejše od avtomotošporta, več je težkih poškodb kot pa recimo v formuli 1, motociklizmu!"

 
 

Tudi na Hrvaškem nekoč ni bilo nobene zveze, pa so Kostelići vseeno postali svetovni in olimpijski prvaki. To se lahko zgodi tudi pri nas, a zakaj bi to dopustili. Naj se raje začne podpirati mlade, da jim ne bo treba po tako težki poti, ko si morajo vse organizirati sami.

Jure Košir

 
Ko smučarja, ki je v svetovnem pokalu 20-krat stal na zmagovalnih stopničkah (dvakrat tudi v veleslalomu), povprašamo še o favoritih, pove, da je največja kandidatka za skupno zmago pri dekletih že odpisana. To je že prej omenjena Marlies Schild, zmagovalka 20 tekem svetovnega pokala, ki si je na treningu na Rettenbachu zlomila golenično kost in kost piščali. Pri moških Košir spet stavi na Američana Bodeja Millerja , ki je po njegovem mnenju nekoliko spremenil svoje razmišljanje in je spet zelo zagnan, medtem ko je njegov osebni favorit Ted Ligety . "To je zelo zanimiv tekmovalec, tudi za medije. Ob tem pa ne smemo pozabiti na Benjamina Raicha, ki je v poziciji, ko mora zmagati skupni svetovni pokal. V Avstriji se zato vrši izjemen pritisk nanj," pogovor za zurnal24.si sklene Jure Košir.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.