Šport
5 ogledov

Tudi s tekmecema s SP

Risi Minsk IIHF/Twitter
Novembrski reprezentančni turnir ponavadi hokejistom prinese prvo druženje v izbrani vrsti. V tej sezoni je drugače, Slovenci imajo za sabo že zelo uspešen septembrski nastop v olimpijskih kvalifikacijah.

Bled bo od 3. do 5. novembra prizorišče mednarodnega turnirja iz serije evropskega izziva (Euro Ice Hockey Challenge). Ob Slovencih bodo nastopali še Belorusi, Francozi in Latvijci. Vse reprezentance bodo v letošnji sezoni igrale v elitni skupini svetovnega hokeja, Francija in Belorusija bosta tudi neposredni nasprotnici Slovenije v prvem delu prvenstva v Parizu.

"Ponavadi je novembrski turni prva akcija reprezentance. A letos smo eno akcijo že zelo uspešno končali, ta turnir je naša druga akcija in zdi se, da je sezona že zelo dolga. Po uspehu v Minsku prihaja tudi določena odgovornost, zato smo se tako tudi tega turnirja lotili resno. Veseli me, da sta z nami povratnika po težkih poškodbah Goličič in Rodman, imamo novinca Davida Planka, kar je bilo tudi načrtovano na teh turnirjih. Žan Us nam je že pomagal na treningih, zdaj je prvič z nami," je na novinarski konferenci na Bledu selektor Nik Zupančič orisal sestavo ekipe.

Nekateri ključni igralci so poškodovani ali načeti (Mitja Robar, Žiga Jeglič ...), zato jim je selektor namenil počitek za zdravljenje poškodb, v nekaterih drugih ligah pa ne prekinejo tekmovanj. Na Bledu pa bosta stara znanca, ki sta zacelila poškodbi, David Rodman in Boštjan Goličič.

"To je domač turnir, fantje, ki igrajo v tujini, vedno pokažejo željo, da se pridružijo ekipi. Na klubski ravni je vedno nek pritisk, tu pa se vračajo v reprezentanco. Bolj je sproščeno, pa ne v smislu, da ne bi nič delali, ampak ker pridejo domov. Vsi izražajo željo, da pridejo, na teh turnirjih pa smo vedno načrtovali, da se preizkusi tudi kakšne igralce, ki še niso igrali," je dejal selektor o pomenu blejskega turnirja.

Vratarji bodo tokrat Luka Gračnar, Matija Pintarič in novinec po tekmovalni plati Žan Us, manjkata pa v zadnjih sezonah prva moža Robert Kristan in Gašper Krošelj. Prvi še nima kluba, drugi pa je našel novega v drugi švedski ligi, ki pa za ta turnir ni prekinila tekmovanja.

V vlogi pomočnika selektorja se bo prvič preizkusil nekdanji reprezentant Edo Terglav, ki je zdaj trener v Franciji, zato dobro pozna predvsem francoske tekmece, pa tudi vse "Francoze", slovenske igralce, ki igrajo v tej državi, na Bledu jih bo pet.

"Pet, šest let je minilo, odkar sem bil zadnjič v reprezentanci. Ko me je Nik poklical, ali bi pomagal, nisem potreboval veliko časa za razmislek. Prvi turnir in prve tekme bodo zame nekaj posebnega. Vzdušje je super, ekipa in igralci so super," je pomočnik Terglav pojasnil, kako doživlja prvo akcijo v novi vlogi.

Seznam za turnir na bledu:

  • vratarji: Matija Pintarič (Lyon), Luka Gračnar (Redbull Salzburg), Žan Us (Sij Acroni Jesenice)
  • branilci: Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačević (oba Junost Minsk), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice), Luka Vidmar (Frederikshaven), Andrej Tavželj (Angers), Matic Podlipnik (Lyon), Maks Selan in David Planko (oba Olimpija)
  • napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist), Jan Muršak (CSKA Moskva), Robert Sabolič (Admiral), David Rodman (Sij Acroni Jesenice), Boštjan Goličič (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Žiga Pance (KAC Celovec), Miha Verlič (VSV Beljak), Žiga Pešut, Nik Pem, Aleš Mušič, Anže Ropret (vsi Olimpija) ter Anže Kuralt (Grenoble)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.