Šport
102 ogledov

Tudi Slovenije doping ni obšel

doping igla injekcija EPA
Na osmi slovenski protidopinški konferenci so v Ljubljani obravnavali predvsem vlogo zdravnikov pri športu brez dopinga, uporabo prehranskih dopolnil in odkrivanju dopinga.

Uvodoma sta na konferenci predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in Boro Štrumbelj, direktor direktorata za šport ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, napovedala več sredstev za preprečevanje dopinga.

"Doping ni zaobšel Slovenije in je prisoten v državi tako kot kje drugje. Žal pri nas nimamo dovolj sredstev za večje število kontrol in pri tem zaostajamo tudi za sosednjimi in drugimi državami v regiji," je sicer ocenil direktor Sloado Jani Dvoršak.

V okviru Sloada, ki ima letno na voljo okrog 250.000 evrov sredstev, so leta 2015 odvzeli 453 urinskih vzorcev in 93 krvnih, od tega okrog polovico testiranj, 250, opravijo na povabilo tujih dopinških organizacij ali organizatorjev velikih tekmovanj. Dvoršak je pojasnil, da bodo letos številke podobne. Lani je bilo največ testiranj, 94, v nogometu, 22 pa je bilo testiranj izven tekmovanj v atletiki, kar je precej pred ostalimi športi, ki ne dosežejo dvomestne številke. V preventivnem programu je Sloado pripravil 53 dogodkov za 3516 udeležencev.

Skoraj vsak drugi ali tretji

Po mednarodnih anonimnih vprašalnikih in raziskavah med 26 do 48 odstotkov športnikov uporablja prepovedana sredstva, je navedel Lovro Žiberna z Inštituta za farmokologijo in eksperimentalno toksikologijo.V letu dni so bili pozitivni športniki iz 109 držav, prihajajo pa iz 82 športov, kar kaže na globalne razsežnosti. Žiberna je tudi povedal, da se je spremenil način jemanja in sedaj je večje število doziranj z majhnimi količinami, ki se v telesu ne zasledijo po 12 do 14 urah, obenem pa se uporablja tista sredstva, katerih odkrivanje je težavno. Žiberna je pri slednjem navedel uporabo rastnega hormona, ki je v športu prisoten že 60 let in ki ga odkrijejo v zelo majhnih odstotkih.

wada doping | Avtor: EPA EPA

Žiberna je kot osnovne načine, da se to zajezi, naštel že uvedeno dolgoročno shranjevanje vzorcev, ki jih po uporabi novih metod ponovno testirajo, kar je v zadnjem času prineslo veliko število novih pozitivnih športnikov in posledično tudi odvzeme olimpijskih medalj. Med ukrepi je navedel tudi uvedbo bioloških potnih listov, sodelovanje s farmacevtskimi firmami ter preprečevanje zlorabe terapevtskih izjem. Prav tako je pomembno, da športniki niso več edini na udaru pri odkrivanju dopinga, ampak so se jim pri kaznovanjih zaradi zlorab pridružili tudi trenerji, fizioterapevti, zdravniki ... Pri slednjih je pri lažnem predpisovanju zdravil po kazenskem zakoniku predpisan triletni zapor.

Sodelovanje zdravnikov

Dejstvo je, da zdravniki tudi sodelujejo pri nedovoljenem početju in pri tem kršijo zdravstveni kodeks, saj doping dokazano negativno vpliva na zdravje, kratkoročno in dolgoročno. Kardiolog Gorazd Plevnik je kot enega tragičnih dejavnikov izpostavil nenadno srčno smrt zaradi uporabe dopinga, predstojnik centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar pa je predstavil še nekaj primerov zdravstvenih posledic.

Prehranska dopolnila sodijo na področje živil in zdravil, zaradi izboljšanja rezultatov športniki in rekreativci pogosto posegajo po njih, četudi četrtina vsebuje prepovedana in zdravju škodljiva poživila. "Včasih so na embalaži označeni drugi preparati, kot so dejansko v proizvodu, predvsem zaradi cenejših sestavin. To so steroidi, med njimi mnogi zdravju zelo škodljivi, ko gre tudi za štiridesetkratno povečanje glede na medicinske terapije. Zato se včasih vprašamo, kako lahko tak človek taka doziranja sploh preživi. Tudi izdelki za hujšanje vsebujejo številne prepovedane preparate," je dejal Joško Osredkar in UKC Ljubljana, ki je dolgo vodil slovenski boj proti dopingu.

Zdravnica in strokovnjakinja za pravilno prehrano Nada Rotovnik Kozjek je opozorila, da je pri vrhunskih športnikih ob ustrezni prehrani uporaba prehranskih dopolnil nesmiselna. Podobno velja tudi za rekreativne športnikr. Z dopolnili sicer ne moremo preprečiti škode, ki nastane pri neuravnoteženi ali napačni prehrani. Po njih posežemo le izjemoma, če z normalno hrano ne moremo pokriti vseh potreb organizma. Pri športnikih je v tem pogledu pomemben tudi izjemen stres pred velikimi tekmovanji, ko prebavila ne delujejo normalno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.