Šport
19 ogledov

Tulipani so dolgo trepetali

Robin van Persie EPA
V skupini A sta do pomembnih zmag prišli Nizozemska in Češka, v skupini H pa z minimalnima zmagama ostajata stoodstotni Hrvaška in Italija.

Nizozemci, ki so že v prvem kolu kvalifikacij doživeli poraz na gostovanju pri Češki, so bili znova v velikih težavah. Po prvem polčasu so namreč pred domačimi gledalci zaostajali tudi proti Kazahstanu. Ta je v prvih 45 minutah zmogel le en strel na vrata tretjeuvrščene reprezentance s svetovnega prvenstva v Braziliji, a žoga je v 17. minuti vseeno našla pot za hrbet Jasperja Cillessena. Kazahstanci so izvajali kot, z glavo pa je bil v padcu natančen Renat Abdulin. Lepi priložnosti za izenačenje sta nato zamudila Robin van Persie in Arjen Robben.

Klaas-Jan Huntelaar | Avtor: EPA EPA
Tulipani so v drugem polčasu pritiskali na vrata gostov, ti pa so klonili v 62. minuti, ko je na 1:1 izenačil rezervist Klaas-Jan Huntelaar. Le šest minut kasneje so gostje zaradi prejetega rdečega kartona ostali z igralcem manj, v zaključku tekme pa je Oranje številno prednost tudi izkoristilo. V 82. minuti je zadel Ibrahim Afellay, kasneje pa je iz enajstmetrovke zadel še van Persie.

Do izjemno pomembnih točk so v skupini A prišli Čehi. Ti so se proti Turčiji v gosteh hitro znašli v zaostanku, a jim je z dvema goloma do 58. minute uspelo povsem spremeniti potek tekme. V zadnjih minutah so evropski podprvaki iz leta 1996 uspeli zdržati nalet Turkov. Ti so zadeli tudi okvir vrat, v prvem polčasu pa bi sodnik lahko pokazal tudi na belo točko po prekršku nad Ardo Turanom.

Drugo zmago so zabeležili tudi Islandci, ki so odpor Latvijcev strli v zadnji četrtini dvoboja.

Gareth Bale | Avtor: EPA EPA
Remi v Walesu

V skupini B Belgija po pričakovanjih ni imela veliko dela z Andoro, precej bolj izenačena pa je bila tekma med Walesom ter Bosno in Hercegovino. Ta je v Cardiff po velikem spodrsljaju na prvi tekmi s Ciprom, ko so zmaji v Zenici izgubili, prišča po tri točke, a ji ni uspelo. V zadnjih minutah so bili celo nekoliko bližje zmagi gostitelji, ki so sicer igrali brez poškodovanega Aarona Ramseyja. V 78. minuti je s prostega strela odlično žogo v kazenski prostor poslal Gareth Bale in v petercu našel povsem samega kapetana Ashleya Williamsa, ki pa je žogo slabo zadel in jo poslal preko vrat. Tik pred sodnikovim podaljškom je iz težkega položaja izjemno streljal Bale, a je Asmirju Begoviću žogo uspelo odbiti v kot. Po njem je bil pred Begovićem sam še Hal Robson-Kanu, ki pa je prav tako slabo reagiral z glavo.

Hrvaška do zmage z avtogolom

V skupini H so se mučili tudi Hrvatje na gostovanju v Sofiji. Kockasti so imeli nekaj več od igre, v 36. minuti pa so povedli ob avtogolu Nikolaja Bodurova. Ivan Rakitić je s prostega strela podal v sredino kazenskega prostora, kjer je bil najvišji Ivan Perišić. Ta je žogo želel spustiti do Ivice Olića, a je pred tem zadela nesrečnega Bolgara in nato končala v mreži. Bolgari so v drugem polčasu poskušali izenačiti, vendar si resnejših priložnosti niso priigrali. Gostje so sicer še dvakrat zatresli mrežo, a sta bila oba zadetka upravičeno razveljavlejna zaradi prepovedanih položajev.

Giorgio Chiellini | Avtor: EPA EPA
Tudi Italija v Palermu ni zlahka prišla do treh točk, prav vse tri zadetke na dvoboju pa je zabil branilec Giorgio Chiellini. Azerbajdžan je prav tako kot Kazahstan v skupini A zmogel le po en strel na in mimo vrat, vendar je prvič klonil šele ob zaključku prvega polčasa, ko je bil Chiellini po kotu hitrejši od gostujočega vratarja in z glavo zadel za 1:0. Italijanski reprezentant je nato v 76. minuti zatresel še lastno mrežo, ko je po kotu gostov nespretno poskušal preprečiti, da bi žoga na drugi vratnici prišla do gostujočega nogometaša, šest minut kasneje pa je na nasprotni strani igrišča postavil tudi končni izid. Izkoristil je podajo Sebastiana Giovinca v kazenski prostor. 

Kvalifikacije za EP 2016, 2. kolo:

Skupina A:
Latvija : Islandija  0:3 (0:0)
Sigurdsson 66., Gunnarsson77., Gíslason 90.

Nizozemska : Kazahstan 3:1 (0:1)
Huntelaar 62., Afellay 82., van Persie 89./11-m; Abdulin 17.

Turčija : Češka  1:2 (1:1)
Bulut 8.; Sivok 15., Dočkal 58.

Vrstni red: Češka in Islandija 6, Nizozemska 3, Kazahstan 1, Latvija 1, Turčija 0

Skupina B:
Belgija
: Andora  6:0 (3:0)
De Bruyne 31./11-m, 34., Chadli 37., Origi 59., Mertens 65., 68.

Wales : BiH  0:0

Ciper : Izrael  1:2 (0:2)
Makridis 67.; Damari 38., Ben Haim 45.

Vrstni red: Wales 4, Belgija 3 (-1), Ciper 3, Izrael 3 (-1), BiH 1, Andora 0

Skupina H:
Bolgarija : Hrvaška  0:1 (0:1)
Bodurov 36./ag

Italija : Azerbajdžan 2:1 (1:0)
Chiellini 44., 82.; Chiellini 76./ag

Malta : Norveška  0:3 (0:2)
Daehli 22., King 26., 49.

Vrstni red: Hrvaška 6, Italija 6, Bolgarija 3, Norveška 3, Azerbajdžan 0, Malta 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.