Šport
12 ogledov

Turki po zgledu Hrvatov

Češka Turčija bakle EPA
Evropsko prvenstvo v nogometu se spreminja v prvenstvo huliganov.

Kljub že izrečenim za navadne smrtnike precej visokim denarnim kaznim zaradi nešportnega obnašanja navijačev ter izrečenim obsodbam z vseh strani zaradi sramotnih prizorov izgredov, se zadeve še niso povsem umirile. Vroče je bilo tudi na tekmi Turčija - Češka.

Evropska nogometna zveza (Uefa) se še ni odzvala. Vendar pa kronisti navijaških izgredov niso zaspali ter so opozorili na novo nešportno vedenje privržencev turške nogometne reprezentance, ki so neprimerno proslavili drugi zadetek na tekmi s Češko v Lensu, v tekmi skupine D.

Turčija si je v 65. minuti tekme zagotovila udobno prednost 2:0 za končno zmago proti Čehom. Navijači, ki so znova našli način, kako pretentati francoske varnostnike ter pretihotapiti na stadion sicer prepovedana pirotehnična sredstva, so po zadetku na zelenico odvrgli najmanj tri prižgane bakle. Težave so bile že ob koncu prvega polčasa, ko je prišlo do spora turških navijačev in redarjev, ko je nekdo v turškem sektorju tribune odvrgel dimno bombo, redarji pa so se odločili poiskati odgovornega.

Huligani so zaposlili tudi turškega vratarja Volkana Babacana, ki je bil med zaslužnejšimi za turško zmago. Vratar je bil prisiljen z zelenice odstraniti prižgano baklo.

Aretiranih 18 oseb

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je francoska policija ob tekmi v Lensu aretirala 18 posameznikov, bržkone turških privržencev, zaradi posedovanja in prižiganja pirotehničnih sredstev, bakel in dimnih bomb. Kot je v uradnem sporočilu navedla policija, so zaradi dogodkov na in ob tekmi v Lensu obravnavali vsega skupaj 27 ljudi in jih tudi pridržali, peterici posameznikov pa grozijo kazenske ovadbe zaradi metanja pirotehničnih sredstev na zelenico stadiona. Devet posameznikov so obravnavali zaradi kršenja javnega reda in miru, v povezavi s pijančevanjem in razgrajanjem na ulicah, uporabo prepovedanih mamil ali njihovo prodajo.

Volkan Babacan Češka Turčija bakle  | Avtor: EPA EPA
To je že tretji incident turških navijačev na prvenstvu. Do incidenta je prišlo tudi na tekmi Turčija - Španija, ki jo je slednja dobila s 3:0. Že pred tem je Uefa sprožila postopek proti Hrvatom in Turkom zaradi dogodkov 12. junija ob tekmi Turčije in Hrvaške.

Uefa je do zdaj zaradi navijaških incidentov na EP s plačilom denarnih kazni kaznovala nacionalne nogometne zveze Rusije, Hrvaške in Madžarske, o usodi Portugalske, Belgije, Romunije, Albanije in Turčije pa še ni odločila.

Turki so si z zmago proti Češki podaljšali upanje na napredovanje v izločilne boje turnirja v Franciji kot ena od štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.