Šport
11 ogledov

Uefa kaznovala Maribor zaradi rasizma

Maribor - Maccabi Simon Maljevac
Rasistični izpadi navijačev na tekmi proti Zrinjskemu so slovenskim prvakom "zagotovili" prazno južno tribuno na naslednji domači evropski tekmi.

Srečanje drugega predkola Lige prvakov proti prvaku BiH Zrinjskemu je Maribor dobil (2:0) in se uvrstil v naslednje kolo, v katerem je na prvi tekmi ugnal telavivski Maccabi z minimalnim izidom (1:0). Na tekmi so domači navijači z rasističnim skandiranjem naredili precej škode klubu.

Viole brez rednih mest

Na naslednji evropski tekmi, ne glede na to, ali bo to v kvalifikacijah za Evropsko ligo ali Ligo prvakov, bodo v Ljudskem vrtu morali zapreti južno tribuno, na kateri se sicer nahajajo najbolj vročekrvni privrženci Štajercev - navijaška skupina - Viole.

Poleg Maribora je Uefa kaznovala tudi bukareštansko Steauo, madžarski Debrecen, pri katerem igrata Dalibor Volaš in Rene Mihelič, ter klub Čikura Sačkere iz Gruzije.

Podali bodo pritožbo

Na tekmi z Zrinjskim je prišlo do nekaj neredov na tribunah. Na severni strani stadiona so se gostujoči navijači stepli med seboj. Policisti so šest kršiteljev pridržali in jim izdali plačilne naloge. Na istem delu tribune sta nato dva gostujoča navijača prižgala bakli, po koncu tekme, ko so se igralci Zrinjskega v spremstvu policistov vračali proti Ptuju, pa so neznanci z nadvoza na Koroškem mostu v Mariboru metali kamenje v avtobus in pri tem poškodovali steklo.

Na kazen so se že odzvali v mariborskem taboru. "Zaradi majhnega znaka, ki se je pojavil na južni tribuni in je po navedbah v poročilu delegata skrival v ozadju keltski križ ter dobil oznako rasistične vsebine, je predviden ukrep o delnem zaprtju stadiona na naslednji domači evropski tekmi. Krovno nogometno organizacijo smo zaprosili za temeljito obrazložitev kazni, v pritožbenem roku pa bomo podali pritožbo, saj nismo mnenja, da gre za rasistični izpad, ob tem pa je bil znak po posredovanju tudi umaknjen. NK Maribor ni bil nikdar v zgodovini označen za rasističnega, isto velja za navijaško skupino, ki se ni ponašala s tem početjem ali bila rasistično naravnana," so pri Mariboru zapisali v sporočilu za javnost.

"O tem, kaj pomeni kazen glede razpoložljive kapacitete Ljudskega vrta na naslednji evropski tekmi, bomo lahko sporočili po vseh pridobljenih informacijah. Kot je razbrati iz dopisa Uefe, nam sledi delna zapora južne tribune. Medtem pa smo dobili tudi obvestilo o organizacijskem vidiku tekme z Maccabijem v Ljudskem vrtu. S strani Uefe je bila označena z visoko oceno, takšno poročilo sta oddala delegat in posebni odposlanec Uefe na tej tekmi (Security Officer). V pridobljenih obrazložitvah smo bili pohvaljeni za odlično organizacijo v težki situaciji," so še zapisali Štajerci.

Uefa je v zadnjem letu sicer močno poostrila nadzor nad prekrški povezanimi v rasizmom na nogometnih stadionih. V svojem pravilniku ima zapisano, "da vsakršna oblika rasizma pomeni hudo kršitev disciplinskega pravilnika in je kaznovana z ostrimi sankcijami".

Komentarjev 2
  • Žurnalček 15:57 06.avgust 2014.

    Da se takoj razumemo , kako lahko skupino kriminalcev, narkodilerjev in ostalih bučeglavcev imenujete navijaška skupina ! Ste ruknjeni al kaj. Še navijaška skupina Olimpije si komaj komaj zasluži to ime !

  • bendover 22:15 05.avgust 2014.

    Kdo je cepec,ki piše ta nogometna skrpucala,polna netočnih podatkov,polresnic in laži?upam,da ga klub toži