Šport
25 ogledov

Ugnal svetovnega prvaka in oblekel rumeno majico

Michael Matthews EPA
Avstralec Michael Matthews (Sunweb) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Švici.

Etapo, ki se je začela v Menzikenu, končala pa po 159,3 kilometra v Bernu, je Michael Matthews dobil v ciljnem sprintu pred Slovakom Petrom Saganom (Bora-Hansgrohe) in Nemcem Johnom Degenkolbom (Segafredo), z zmago pa je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Tretja etapa dirke po Švici se je sicer po pričakovanjih končala v ciljnem sprintu. Dolgo sta bila v vodstvu Nizozemec Elmar Reinders in Danec Lasse Norman Hansen, ki sta še dobrih 60 km pred ciljem imela več kot šest minut prednosti. Vendar je bila glavnina v ozadju dovolj pazljiva, da se je še pravi čas podala v lov za ubežnikoma, etapo pa je odločal ciljni sprint. Pred vstopom v ciljno ravnino v glavnem švicarskem mestu so morali kolesarji premagati še 900 metrski vzpon, največ moči pa je na koncu imel 26-letni Matthews, ki je tudi po zaslugi Niklasa Arndta prišel v najboljši položaj in do zmage pred aktualnim svetovnim prvakom Saganom in Degenkolbom.

"Na prejšnjih vzponih nisem bil ravno v najboljšem položaju, toda zato sem toliko bolje opravil z zadnjim vzponom pred ciljem. V veliko pomoč mi je bil Arndt, ki je opravil veliko delo. Glede na to, da je imela ekipa Sunweb v zadnjem času veliko uspeha verjamem, da nam bo do konca dirke uspelo ubraniti rumeno majico," je v prvi televizijski izjavi dejal Matthews, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Na drugem mestu je v skupnem seštevku namreč še en kolesar ekipe Sunweb, nedavni zmagovalec dirke po Italiji, Nizozemec Tom Dumoulin, ki je bil danes v času zmagovalca na 22. mestu, 11 sekund pa na tretjem mestu zaostaja Sagan. Dozdajšnji nosilec rumene majice Švicar Stefan Küng (BMC) je v cilj prišel z 19 sekundami zaostanka, tako da je v skupnem seštevku zdaj na 12. mestu (+0:26).

Dobro je z današnjo etapo opravil Simon Špilak (Katjuša), predlanski zmagovalec dirke po Švici, ki je v cilj prišel kot 17. v času zmagovalca, v skupnem pa je napredoval na 29. mesto (+0:37). Druga dva slovenska kolesarja nista bila v ospredju, od dveh članov ekipe UAE Emirates je bil hitrejši Matej Mohorič, ki je z zaostankom 1:14 etapo končal na 87. mestu, medtem ko je bil Marko Kump 142. (+3:42). V skupni uvrstitvi je Mohorič 93. (+11:46), Kump pa 151. (+11:52).

Kolesarje na dirki po Švici v torek čaka četrta etapa, ki jo bodo po startu v Bernu po 150,2 kilometra končali z vzponom na Villars-sur-Ollon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.