Šport
3523 ogledov

Umrl Nemec, ki je zabodel Moniko Seleš

Monika Seleš atentat Profimedia Prizori po napadu na Moniko Seleš v Hamburgu leta 1993.
Poskus atentata je šokiral svetovno javnost.

Günter Parche, ki je 30. aprila 1993 v Hamburgu z nožem napadel Moniko Seleš, je avgusta lani umrl v Nordhausnu v nemški zvezni deželi Turingija, poroča Bild.

Parche je umrl v negovalnem domu, v katerem je zaradi slabega zdravstvenega stanja preživel zadnjih 14 let svojega življenja. V času smrti je bil star 68 let. 

Omenjeni medij dodaja, da se je Parche redno udeleževal družabnih aktivnosti v domu. Štiri tedne pred smrtjo pa se mu je stanje poslabšalo in od takrat je le še ležal v postelji, dokler ni mirno izdihnil v spanju.

Parche je bil fanatičen navijač Nemke Steffi Graf. Slednjo je Seleš, ki je v času atentata štela le 19 let, v začetku devetdesetih nadomestila na teniškem prestolu. Parche je na sodnem procesu priznal, da je želel Seleš poškodovati na način, ki bi jo za dlje časa oddaljil od igrišč. Zabodel jo je s 23 centimetrov dolgim nožem, a se je športnica izmaknila in rezilo je vanjo zarezalo le za dva centimetra.

Napadalec je med sodnim procesom dva meseca preživel v zaporu, oktobra 1993 pa je bil obsojen na zgolj dve leti pogojne kazni.

Poročena z milijonarjem

Monika Seleš | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Monika Seleš si po napadu nikoli ni povsem opomogla. Pred napadom je osvojila osem ob desetih turnirjev za grand slam, po njem le še enega - v Avstraliji leta 1996. Upokojila se je leta 2008.

Srbkinja, ki je med kariero sprejela še ameriško državljanstvo, danes šteje 49 let in živi na Floridi. Vključena je v kampanje za zdravo prehrano in pomoč psom. Leta 2014 se je poročila s tri desetletja starejšim milijonarjem Tomom Golisanom.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice