Šport
27 ogledov

Uradno: končan je lock-out v ligi NHL

gary bettman EPA
Potem ko so se v nedeljo zjutraj razširile neuradne informacije, da je prekinitve dejavnosti v hokejski ligi NHL konec, je zdaj novica postala tudi uradna. Vodstvo lige NHL in sindikat igralcev sta dosegla dogovor o najpomembnejših spornih točkah, kar pomeni, da bodo sezono 2012/13 zdaj vendarle lahko začeli.

Dogovor sta strani, ki sta se pred tem velikokrat neuspešno sestali, dosegli po zadnjem, maratonskem sestanku. Kar 16 ur so bili pogajalci za mizo, rezultat pa je načelen dogovor o začetku sezone.

"Lahko vam povem, da smo dosegli dogovor o ogrodju nove kolektiven pogodbe. Podrobnosti moramo še določiti in jih prenesti na papir. Čaka nas še veliko dela, a dogovor vendarle je. Z naše strani mora dogovor ratificirati naš odbor lastnikov klubov, seveda pa ga morajo potrditi tudi igralci," je v prvem odzivu po, kot kaže, uspešnih pogajanjih dejal komisar lige NHL Gary Bettman.

Anže Kopitar finale lige NHL | Avtor: Reuters Reuters
Glavna pogajalca na današnjem nočnem pogajalskem maratonu sta bila tokrat kar prva moža obeh strani, Bettman in direktor združenja igralcev NHLPA Don Fehr. Če bodo tudi podrobnosti dogovora uspešno spravili pod streho, se bodo v ligi izognili drugi odpovedi celotne sezone zaradi nesoglasij pri pogodbah in financah. Doslej se je to zaradi podobnih razlogov zgodilo v sezoni 2004/05.

Bettman je že pred današnjim uspešnim koncem pogajanj namignil, da je 19. januar zadnji datum, ko bi morali začeti sezono v skrajšani obliki, če želijo pod streho spraviti vsaj 48 tekem rednega dela za vsako ekipo. Danes o časovnih podrobnostih še ni mogel govoriti, tudi zaradi še nedorečenih tem, a je dal jasno vedeti, da časa ni na pretek. Doslej so odpovedali že 625 tekem, vse do 14. januarja, kar je malenkost več kot polovica prvotno načrtovane sezone, ki bi se morala začeli oktobra lani.

Ameriški spletni portal espn.com s sklicevanjem na neimenovane vire poroča, da sta strani dosegli dogovor o novi desetletni kolektivni pogodbi z možnostjo prekinitve po osmih letih. Po novem naj bi moštva lahko sklepala največ sedemletne pogodbe z igralci, oziroma osemletne, če bodo podaljšali sodelovanje s svojimi dosedanjimi člani. T. i. "salary cap", omejitev višine izplačil v ligi, naj bi postavili na 60 milijonov dolarjev za naslednjo sezono, v sezoni 2013/14 naj bi omejitev znašala 64,3 milijona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.