Šport
21 ogledov

Uradno: Trojica kandidatov za predsednika OKS

Andraž Vehovar, vodja odprave, je po koncu iger zadovoljen z doseženim. Žurnal24 main
Za naslednika Janeza Kocijančiča, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije vse od osamosvojitve države leta 1991, bodo kandidirali Zoran Janković, Bogdan Gabrovec in Andraž Vehovar.

Imena kandidatov je Olimpijski komite Slovenije sporočil po današnjem odpiranju prispelih kandidatur. OKS bo imel volilno skupščino 16. decembra,

Dvainštiridesetletni Andraž Vehovar se 14 let po koncu športne kariere in 18 let po olimpijskih igrah v Atlanti, ko je v slalomu na divjih vodah priveslal do srebra, podaja v boj za predsedniški stolček, kandidiral pa bo s podporo Kajakaške zveze Slovenije. Dvainštiridesetletni Vehovar je edini med kandidati, ki je bil športnik leta v državi. Ta naziv mu je leta 1996 prinesla prva in doslej edina slovenska olimpijska kolajna v športu, v katerem je tekmoval. V boj za mesto predsednika OKS se je podal, ker je to obljubil dolgoletnemu predsedniku Kajakaške zveze Slovenije Bojanu Žmavcu, ki je preminil letos. S tem bo izpolnil dano besedo in skušal kot prvi nekdanji vrhunski športnik zasesti mesto prvega moža slovenskega olimpijskega gibanja.

Enainšestdesetletni Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, uspešno vodi Judo zvezo Slovenije že pet mandatov. Ta ga je tudi predlagala za prvega moža Olimpijskega komiteja Slovenije. Pod njegovim vodstvom je Urška Žolnir na olimpijskih igrah v Londonu 2012 osvojila prvo žensko zlato olimpijsko odličje za Slovenijo. Nekdanji vrhunski judoist Gabrovec je že zdaj podpredsednik krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji, vodi tudi odbor za vrhunski šport, nekoč je predsedoval Fundaciji za šport in tudi vladnemu strokovnemu svetu za šport. V svoji karieri športnega funkcionarja je bil leta 2012 med drugim vodja slovenske olimpijske delegacije v Londonu. Pod njegovim vodstvom je slovenska reprezentanca osvojila štiri kolajne, po eno zlato ter srebrno in dve bronasti.

Enainšestdesetletnega župana mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića je za predsednika predlagala Rokometna zveza Slovenije. Od leta 1992 do 1997 je bil predsednik rokometnega klubu Krim, od 1996 do 2004 pa RZS, katere častni predsednik je od 2005. Pod njegovim vodstvom na čelu RZS je Slovenija leta 2004 gostila evropsko rokometno prvenstvo, na katerem je moška reprezentanca z drugim mestom dosegla doslej edino odličje na velikih tekmovanjih, kar so tudi edine slovenske stopničke v kolektivnih športnih igrah na članski reprezentančni ravni. Poleg vodenja RZS je utiril uspešno evropsko pot rokometašic Krima, dejaven je bil tudi v košarki in bil od leta 1984 do 1990 podpredsednik košarkarskega kluba Union Olimpija.

Na skupščini 16. decembra bodo sicer volili tudi podpredsednike, člane IO, nadzornega odbora, disciplinske ter volilne komisije OKS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.