Šport
26 ogledov

Kdo po Kocijančiču na OKS?

Sluiter hoče v Gorenju, ki ga vodi Bobinac, prevzeti nadzor ali pa delež, ki ga Žurnal24 main
Pred Olimpijskim komitejem Slovenije je prelomno obdobje. Decembra bo zasedala skupščina krovne športne organizacije v državi, ki pa ne bo zgolj formalna in protokolarna, na njej bodo izvolili novega predsednika, ki bo nasledil dolgoletnega prvega moža Janeza Kocijančiča. Bogdan Gabrovec, Andraž Vehovar in Franjo Bobinac so trije možni kandidati.

72-letni Janez Kocijančič, ki je slovensko olimpijsko barko vodil vse od osamosvojitve Slovenije, kot predsednik pa je spremljal prve in največje slovenske športne dosežke, se bo po 23 letih na čelu slovenske olimpijske družine poslovil in se za nov mandat ne bo potegoval. Poslovil se bo z izjemnim izkupičkom olimpijskih dosežkov slovenskih športnic in športnikov, prav zadnje leto na čelu olimpijskega komiteja je bilo tudi najuspešnejše. Z zimskih olimpijskih iger v Sočiju se je slovenska odprava vrnila z rekordnimi osmimi olimpijskimi kolajnami, po zaslugi dvakrat zlate Tine Maze, s kolajnami pa so se ovenčali še Vesna Fabjan, Teja Gregorin, Žan Košir in Peter Prevc.

Zanimivo, da sta se za slovo z dolgoletnih funkcij letos odločili dve eminenci, prvi mož osrednje kulturne ustanove Mitja Rotovnik, ki je bil generalni direktor Cankarjevega doma vse od njegove ustanovitve, ter prvi mož osrednje slovenske olimpijske ustanove Kocijančič, ki je bil predsednik OKS vse od njegove ustanovitve. Kocijančič, še naprej ostaja povezan s športom kot član izvršilnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev in podpredsednik Evropskih olimpijskih komitejev. Prav tako je dolgoletno njegovo delo v slovenski smučarji, v nekdanji državi je bil predsednik tako slovenske kot jugoslovanske smučarske zveze v času največjih uspehov slovenskih smučarjev. Na mednarodnem prizorišču pa je od leta 2010 podpredsednik Mednarodne smučarske zveze Fis.

Vehovar obljubil na smrtni postelji

Za Kocijančičevega naslednika se obeta hud boj, vsaj na podlagi že zdaj precejšnjega zanima za položaj prvega med enakimi v slovenskem športu na prestižni funkciji s pomembnim formalnim in neformalnim vplivom na delovanje športa v državi. V medijih in športnih kuloarjih se omenjajo trije najbolj resni kandidati. Poznavalci napovedujejo, da ima največ možnosti za izvolitev predsednik Judo zveze Slovenije 61-letni Bogdan Gabrovec, ki je podpredsednik OKS. Gabrovec bi, kot je dejal v izjavi za današnji Dnevnik, rad v primeru izvolitve "nadaljeval delo, ki smo ga začrtali".

Iz gospodarstva se omenja Franjo Bobinac, ki bo 16. oktobra dopolnil 56 let. Predsednik Rokometne zveze Slovenije in predsednik uprave velenjskega Gorenja se še ni dokončno izrekel o kandidaturi. Kandidaturo pa zanesljivo napoveduje nekdanji vrhunski kajakaš 42-letni Andraž Vehovar, ki je srebrno kolajno osvojil na poletnih olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti. Vehovar je za današnji Dnevnik dejal, da je nekdanjemu predsedniku Kajakaške zveze Slovenije Bojanu Žmavcu na njegovi smrtni postelji obljubil, da bo kandidiral za predsednika OKS. In besedo bo držal.

Jutri 23 let od ustanovitve OKS

Petnajstega oktobra 1991 je bila v Štihovi dvorani Cankarjevega doma prva večja prelomnica, ki jo gre šteti za ustanovitveni dan samostojnega slovenskega olimpijskega gibanja. Takrat so zbrani predstavniki slovenskih športnih zvez olimpijskih panog podpisali slovensko olimpijsko listino. Ustanovna skupščina OKS je bila 17. decembra 1991. Mok je OKS začasno priznal že 17. januarja 1992 in s tem omogočil prvi nastop slovenskih športnikov na zimskih OI istega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.