Šport > Zimski športi
28 ogledov

Žan Košir: Ne vem, če sem si vse to zaslužil

tina maze sprejem zagreb Goran Jakus/PIXSELL
Danes pozno popoldne bodo v Tržiču in Črni organizirali sprejem za svoja olimpijska junaka. Gorenjci bodo počastili Žana Koširja, Korošci pa Tino Maze.

Deskar Žan Košir se je s srebrno in bronasto kolajno, ki ju je osvojil na olimpijskih igrah (OI) v Sočiju, skupaj z zadnjim delom uspešne slovenske olimpijske reprezentance ponoči vrnil v Slovenijo, na letališču Jožeta Pučnika na Brniku pa ga je pričakalo okrog 200 navdušenih navijačev.

V zadnji skupini, ki se je vrnila iz Sočija, je bila tudi Petra Majdič, prva ženska, ki je kdaj vodila slovensko olimpijsko odpravo. Ta je v Rusiji osvojila osem kolajn in številna druga visoka mesta. Na letalu je bil tudi biatlonec Jakov Fak, ki je bil na OI četrti.

Prvi tržiški kolajni

"Zelo vesel in počaščen sem, da ste me ob tej pozni uri pričakali v domovini. Ponosen sem, da sem osvojil dve kolajni in da bomo v Tržiču, od koder je doslej prišlo že veliko vrhunskih športnikov, lahko proslavili ti prvi tržiški olimpijski kolajni," je dejal Košir in se zahvalil navijačem.

"Hvala vsem navijačem, med igrami so morali vstajati zelo zgodaj, danes pa biti dolgo pokonci. Ne vem, če sem si vse to zaslužil, ampak sem zadovoljen, da sem del te zgodbe, ki se je odvila v Sočiju. Številni so mi napovedovali kolajne, mogoče je videti, kot da je bilo preprosto, vendar ni bilo. Uspelo mi je in sem zelo vesel," je po prihodu v domovino še dejal Košir.

Tina pristala v Zagrebu

Med dobitnike odličij so se vpisali dvakrat zlata Tina Maze z zmagama v smuku in veleslalomu, Košir je bil bronast v paralelnem veleslalomu in srebrn v paralelnem slalomu, skakalec Peter Prevc je srebro priskakal na srednji, bron pa na veliki napravi, bronasti pa sta bili tudi tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin.

Mazejeva se je iz Sočija vrnila v nedeljo z letalom, na katerem je bil tudi hrvaški as Ivica Kostelić, v nasprotju s pričakovanji slovenskih ljubiteljev športa pa je pristala na zagrebškem letališču Pleso. Številni ljubitelji alpskega smučanja in navijači Črnjanke v njeni domovini Sloveniji so tako ostali prikrajšani za prvo druženje s šampionko.

Ob 17. uri v Črni, v Tržiču uro pozneje

Korošica pa domačim navijačem ne bo ostala dolžna, v Črni na Koroškem oziroma 2x Zlati na Koroškem bodo danes ob 17. uri za šampionko vendarle pripravili sprejem, čeprav so zabavo najprej napovedovali šele po koncu zimske sezone zaradi tekmovalnih obveznosti njihove svetovno znane sokrajanke.

Košir Soči olimpijske igre paralelni slalom podelitev | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
V Tržiču je že vse pripravljeno na sprejem prvega tržiškega športnika z olimpijskim odličjem, tržiškega junaka, bronastega in srebrnega olimpijca Koširja. Sprejem za nosilca dveh olimpijskih kolajn bo danes ob 18. uri na Trgu svobode v Tržiču. Sprejem za Koširja pripravlja tamkajšnja občina v sodelovanju z navijaškim klubom Žana Koširja in Športno zvezo Tržič.

OKS brez sprejema

Na 22. zimskih OI so sicer sodelovali kar štirje Tržičani, katerim bodo sprejem pripravili po zaključku zimske sezone, in sicer 24. aprila.

Olimpijski komite Slovenije po končanih OI za olimpijce ne bo pripravil posebnega sprejema. Tega so po natančnem razmisleku prestavili na konec zimske sezone, upoštevajoč natrpan urnik tekmovanj v svetovnih pokalih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.