Šport
14 ogledov

Urok ostaja: Tina druga še na veleslalomu!

Maze Soldeu veleslalom Andora svetovni pokal alpsko smučanje
1/12
EPA
Tina Maze je na nedeljskem veleslalomu v andorskem Soldeuu dosegla rezultat sezone v tej disciplini in osvojila drugo mesto. Črnjanka je vodila vse do zadnjega nastopa vodilne Francozinje Tesse Worley, ki jo je na koncu premagala za 16 stotink sekunde. Na tretjem mestu Nemka Maria Höfl-Riesch.

Izmuzljiva prva zmaga sezone se še naprej izogiba smučkam Tine Maze, Črnjanka pa se ji je na nedeljskem veleslalomu v Soldeuu približala na le nekaj stotink. Pred nosom ji jo je tokrat odnesla Francozinja Tessa Worley, ki je ubranila vodstvo iz prve vožnje. Kljub vsemu je Mazejeva v svoji nekdanji paradni disciplini dosegla rezultat sezone, ki ga je do nedelje predstavljalo peto mesto iz Kranjske Gore.

• Slalom: Super Marlies spet super, Tina niti ne
• Tina Maze v nedrčku tudi v reklami
Košir o ekipi Tine: "Jokanje mi gre na živce!"

Črnjanka je sedmič v tej zimi stopila na zmagovalne stopničke in še petič zasedla drugo mesto. Četrta po prvi vožnji je napredovala pod sam vrh, tako kot na prejšnjem veleslalomu v Kranjski Gori pa je zmagala Worleyjeva. Slednja je z drugo zaporedno zmago prevzela tudi vodstvo v seštevku discipline, Mazejeva pa je šesta. Skupno je Črnjanka z 972 točkami druga za Američanko Lindsey Vonn (1382 točk), ki je bila tokrat osma. Razlika med prvo- in drugouvrščeno znaša 410 točk. Tretja je branilka naslova Höfl-Riescheva (856), ki za Mazejevo sedaj zaostaja za več kot sto točk.

"Zelo sem vesela, enkrat tudi drugega mesta. Po soboti, ko smučka ni stekla, je bilo danes čisto drugače, saj sem se počutila odlično. Hitro sem se spustila po progi, imela sem hitre reakcije. Že pred Kranjsko Goro sem dobro vozila veleslalom, sedaj sem tudi zdrava in sem lahko to pokazala na tekmi. Mučno je bilo čakanje na današnji dan. Na tekmi sem dala ven vso jezo, ki se je nabirala od začetka sezone. Prav na začetku sem izgubila veliko točk v boju za vrh svetovnega pokala. Sem se pa danes otresla pritiska in smučala le zase. Hvala trenerju Liviju Magoniju, ki mi je s pogovorom pomagal na včerajšnjem sestanku. Na prvi progi sem imela v zgornjem delu šele 21. čas, spodaj pa sem bila izvrstna in sem imela najboljši čas, Zelo sem vesela, ker sem ponovno našla prave tekmovalne občutke," je povedala Mazejeva.

Dvaindvajsetletna Worleyjeva je vodila že po prvi vožnji na progi, ki jo je postavil trener Mazejeve Livio Magoni. Pred Italijanko Manuelo Mölgg je imela 13 stotink sekunde prednosti, sledili pa sta Höfl-Riescheva (+0,37) in Mazejeva (+0,42). Avstrijka Anna Fenninger, olimpijska zmagovalka je bila pred finalom šele 17., se je z najboljšim časom druge proge prebila na šesto mesto. Mazejeva je v finalu, zaradi močnega vetra je potekal na skrajšani progi, za njo zaostala dve desetinki. Imela je 43 stotink naskoka pred Vonnovo, ki je imela tretji čas. Črnjanka je po prihodu v cilj visoko dvignila roki za najboljši veleslalomski dosežek zime; peta je bila na Zlati lisici na Vitrancu, v sezoni pa je razen na smuku eno izmed prvih treh mest osvojila v vseh preostalih disciplinah.

Preostali Slovenki se nista prebili v finale na drugi tekmi svetovnega pokala v Andori; po petkovi odpovedi prvega veleslaloma so v soboto izpeljali slalom, tudi tretji dan zapored pa je močan veter organizatorjem povzročal veliko preglavic, tekmovalkam pa poleg tega tudi zelo velika zadnja strmina. "V zadnjo strmino sem šla odločno, da bi dosegla dober izid. Prva štiri vratca so se mi izšla, potem pa so prišla vratca, v katerih sem bila skoraj na hrbtu. Rešila sem se pred padcem. Škoda, da zame ni bilo druge vožnje, ker bi lahko napadla. Sedaj pa je vseeno, ali sem 31. ali pa 40. Druge vožnje ni več," je menila Ana Drev.

Ženski del svetovnega pokala se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna na prizoriščih olimpijskih iger leta 2014. Na smučiščih Krasnaje Poljane pri Sočiju, kjer so ob koncu tega tedna tekmovali moški, bosta v soboto in nedeljo superkombinacija in smuk.

Svetovni pokal, veleslalom (Ž), rezultati:

1. Tessa Worley (Fra) 2:01,80 sekunde
2. Tina Maze (Slo) +0,16

3. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,75
4. Manuela Mölgg (Ita) +0,99
5. Elisabeth Görgl (Avt) +1,00
6. Anna Fenninger (Avt) +1,14
7. Marie-Michele Gagnon (Kan) +1,28
8. Lindsey Vonn (ZDA) +1,36
9. Lara Gut (Švi) +1,61
10. Eva-Maria Brem (Avt) +1,93
...
31. Ana Drev (Slo)
40. Mateja Robnik (Slo)

Odstopile: Viktoria Rebensburg (Nem), Michaela Kirchgasser (Avt), Lena Duerr (Nem/vse prva vožnja), Anemone Marmottan (Fra), Sabrina Fanchini (Ita/obe druga vožnja), ...

Svetovni pokal, skupno (po 25. tekmi od 39):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1382 točk
2. Tina Maze (Slo) 972
3. Maria Höfl-Riesch (Nem) 856
4. Elisabeth Görgl (Avt) 719
5. Anna Fenninger (Avt) 707
6. Marlies Schild (Avt) 659Ž
7. Julia Mancuso (ZDA) 622
8. Kathrin Zettel (Avt) 473
9. Tina Weirather (Lie) 463
10. Viktoria Rebensburg (Nem) 437
...
39. Maruša Ferk (Slo) 142
70. Ilka Štuhec (Slo) 56
97. Ana Drev (Slo) 11
...

Veleslalom (po 5 tekmah):

1. Tessa Worley (Fra) 310
2. Viktoria Rebensburg (Nem) 290
3. Anna Fenninger (Avt) 262
4. Lindsey Vonn (ZDA) 249
5. Elisabeth Görgl (Avt) 221
6. Tina Maze (Slo) 187
7. Federica Brignone (Ita) 180
8. Maria Höfl-Riesch (Nem) 133
9. Julia Mancuso (ZDA) 127
10. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 121
...
39. Ana Drev (Slo) 11

Komentarjev 2
  • jaki 18:50 12.februar 2012.

    rezultat, ko prašič obmolkne!

  • Alpin 15:37 12.februar 2012.

    Bravo Tina!