Šport
33 ogledov

V atletiki nova pravila o kontroli spola

Caster Semenya se je lani po aferi iz leta 2009 vrnila na atletske steze. (Foto: Žurnal24 main
Da se ne bi ponovil primer Caster Semenye, je IAAF kot prva panožna zveza sprejela nova pravila o razlikovanju spola. Ženske s preveč moškimi hormoni naj ne bi smele tekmovati v ženski konkurenci.

Predsedstvo Mednarodne atletske zveze (IAAF) je na zasedanju v Deaguju v Južni Koreji, kjer bo konec avgusta in začetek septembra potekalo svetovno atletsko prvenstvo, kot prva panožna zveza na svetu sprejela nova pravila o nadzoru spola, predvsem o vprašanju hiperandragonizma, čezmernega proizvajanja moških spolnih hormonov pri ženskah. Nova pravila so rezultat osemnajstmesečnih preiskav in testiranj, ki jih je izvajala posebna neodvisna zdravstvena komisija Iaaf v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK). Ta je v Londonu oblikoval nova pravila, ki jih bodo uporabili na poletnih olimpijskih igrah leta 2012 v britanski prestolnici, ki bo dovoljevala širše pristojnosti pri odkrivanju atletinj s prekoračeno vsebnostjo moških hormonov.

Atletika bo ostala šport, ki loči med moškimi in ženskimi tekmovanji, saj na vrhunski ravni obstaja bistvena razlika med sposobnostmi obeh spolov.
IAAF
"Čezmerno proizvajanje moških spolnih hormonov pri ženskah je lahko razlog za prednost pri tekmovalnih sposobnostih. Atletika bo ostala šport, ki loči med moškimi in ženskimi tekmovanji, saj na vrhunski ravni obstaja bistvena razlika med sposobnostmi obeh spolov," je v izjavi za javnost sporočila Iaaf. Zdravniški odbor bo preverjal možne prekoračitve še dopustne meje moškega hormona. Nato bo podal mnenje, ali športnica sploh lahko tekmuje. Najprej bodo tekmovalki svetovali obisk specialističnih medicinskih centrov, v katerih bi ji predlagali zdravljenje, če bi bilo potrebno. Celoten postopek bo potekal v strogi tajnosti, končno odločitev pa je MOK prepustil posameznim zvezam.

Kontrole spola so v zadnjem obdobju v športu povsem zamrle, po letu 2000 jih ni bilo več, prah pa je leta 2009 dvignil primer južnoafriške atletinje Caster Semenye. Na svetovnem prvenstvu v Berlinu je kot dotlej povsem neznana tekmovalka brez težav zmagala v teku na 800 metrov z izjemnim časom 1:55,45, kar je zbudilo dvome o njenem spolu, še zlasti so se ti porodili zaradi močne postave in globokega glasu. Iaaf ji je prepovedala nastope in odredila test spola, vendar pa jo je 6. julija lani oprostila obtožb in ji prižgala zeleno luč za ponovno nastopanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.